Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Κοινή Ανακοίνωση του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με θέμα την αντιμετώπιση της Tuta absoluta.

Κοινή Ανακοίνωση εξέδωσαν ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας, στο οποίο συνοψίζουν τα μέτρα αντιμετώπισης της Tuta absoluta.
 Η Tuta έχει εξελιχθεί σε μάστιγα φέτος για τους τοματοπαραγωγούς της Πρέβεζας, όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα άρθρα μας (Δείτε εδώ και εδώ).
Η Ανακοίνωση,η οποία έχει αναπαραχθεί με σκοπό να αναρτηθεί σε γεωπονικά καταστήματα, συνεταιρισμούς και λοιπά σημεία ενδιαφέροντος, έχει ως εξής:

 ΤΟΥΤΑ- Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ (Tuta absoluta) 
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ 
 Θάψιμο υπολειμμάτων καλλιέργειας ή καλό σκέπασμα με πλαστικό – Να μην μένουν απροστάτευτες καλλιέργειες. 
Αλλαγή καλλιέργειας- μετά από τομάτα να φυτεύεται άλλη καλλιέργεια. Εναλλακτικά να γίνεται ηλιοαπολύμανση για 4-8 εβδομάδες 
Καθαρή αρχή με καθαρό θερμοκήπιο και υγιή πιστοποιημένα φυτάρια. 
Προσεκτικό κλείσιμο ανοιγμάτων με εντομοστεγές δίχτυ και προθάλαμο. Το δίχτυ 9x6 συγκρατεί το έντομο αλλά μειώνει τον αερισμό κατά 30%.
 Μαζική παγίδευση: παγίδες με φερομόνη, με φως, νερού-λαδιού, με κόλλα κα. 
 Εντομοκτόνα: η Τούτα εμφανίζει γρήγορα ανθεκτικότητα σε όλα τα γεωργικά φάρμακα, παλιά ή καινούργια. Καλή συνεργασία με τους υπεύθυνους των καταστημάτων για σωστό πρόγραμμα ψεκασμών. 
Ωφέλιμα έντομα: προστασία των τοπικών πληθυσμών Νισιντιόκορις και Μακρόλοφος ή τεχνητή εξαπόλυσή τους. Να χρησιμοποιούνται εκλεκτικά εντομοκτόνα για την Τούτα και τους άλλους εχθρούς. Αν το Νισιντιόκορις αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς να ελέγχεται με κατάλληλα σκευάσματα.

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ                                         Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
 ΠΡΕΒΕΖΑΣ                                                                  & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.