Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθές 19/8 στην Π.Ε. Πρέβεζας για την Tuta. Αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στο Υπουργείο για τη λήψη μέτρων.

Σε σύσκεψη που έγινε χθές (19 Αυγούστου) στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, αποφασίστηκε να σταλέι επιστολή από την Περιφέρεια Ηπείρου προς το Υ.Π.Α.ΠΕ.Ν. για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η Tuta absoluta στην καλλιέργεια της τομάτας. 
 Την σύσκεψη συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου και παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των συνεταιρισμών οπωροκηπευτικών της Πρέβεζας, και από την πλευρά της Υπηρεσίας ο Διευθυντής της Δ.Α.Ο.Κ. Πρέβεζας και υπηρεσιακοί παράγοντες. 
 Οι εκπρόσωποι των παραγωγών τόνισαν ότι αυτό που ζούνε τη φετινή χρονιά με την Tuta είναι πρωτοφανές. Οι ζημιές είναι τεράστιες και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η καλλιέργεια της τομάτας στην Πρέβεζα οδηγείται σε αφανισμό. Έκαναν λόγο για παραγωγούς οι οποίοι σκέφτονται να μην καλλιεργήσουν καθόλου την επόμενη χρονιά ή να αλλάξουν καλλιέργεια. 
 Από την πλευρά τους τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης όσο και ο Διευθυντής της Δ.Α.Ο.Κ. διαβεβαίωσαν τους παραγωγούς ότι η Υπηρεσία είναι στο πλευρό τους και είναι διατεθειμένη να τους βοηθήσει με όποιο τρόπο είναι δυνατόν, περιμένοντας από αυτούς συγκεκριμένες προτάσεις. 
 Από τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των παραγωγών και των αρμόδιων υπαλλήλων της Περιφέρειας, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, με την οποία θα ζητείται η λήψη μέτρων, σε τέσσερις βασικούς άξονες: 
 1. Εκσυγχρονισμός των θερμοκηπίων μέσα από μικρά σχέδια βελτίωσης, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί κυρίως η εντομοστεγανότητά τους με τοποθέτηση διχτυών, αλλά και ο σωστός εξαερισμός. 
 2. Επιδότηση της αγοράς και χρήσης ωφέλιμων εντόμων στην καλλιέργεια για την αντιμετώπιση της Tuta absoluta. Πρόκειται για τα έντομα Nesidiocoris και Macrolophus που αποδεδειγμένα μπορούν να ελέγξουν τους πληθυσμούς της Tuta και η διάθεσή τους γίνεται πλέον και εμπορικά. 
 3. Επιδότηση της αγοράς παγίδων για τη μαζική παγίδευση του εντόμου. Διερεύνηση επίσης της δυαντότητας για χρήση και άλλων δραστικών ουσιών στην καλλιέργεια, με σεβασμό πάντα στην ορθή χρήση τους για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας του εντόμου στα εντομοκτόνα. 
 4. Να εξεταστεί από το Υπουργείο η δυνατότητα για ένταξη των παραγωγών σε ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με αυτά που εφαρμόστηκαν στα οπωροκηπευτικά το 2011 για το E. coli και το 2014-15 για το εμπάργκο της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.