Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

"Η αγροτική παραγωγή και ο παραλογισμός του ΦΠΑ": Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας προς συναρμόδια Υπουργεία και ΜΜΕ.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
 Λ. ΕΙΡΗΝΗΣ 65, 48100 ΠΡΕΒΕΖΑ
τηλ. 6977094873

            Προς:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γραφείο Υπουργού Ε. Τσακαλώτου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Γραφείο Α. Υπουργού Ε. Αποστόλου
ΠΟΣΓ, ΓΕΩΤΕΕ
Σύλλογοι – Γεωτεχνικοί
ΜΜΕ


Η αγροτική παραγωγή και ο παραλογισμός του ΦΠΑ

Οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας πρόσφατα, δηλώνουν ότι ο πρωτογενής τομέας και η αγροτική παραγωγή θα αποτελέσουν βασικό πυλώνα για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, χωρίς βέβαια να πρωτοτυπούν, καθώς τα ίδια έλεγαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δυστυχώς όμως, ακολουθούν πιστά και την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και αντί να στηρίξουν και να ενισχύσουν την αγροτική παραγωγή επιβαρύνουν περαιτέρω το κόστος με την αύξηση του ΦΠΑ στα μέσα παραγωγής και στις εισροές στο 23%. Μέτρο που θα πλήξει και άλλο τη βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και επιπλέον θα αυξήσει το κόστος των τροφίμων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Αυτό όμως που συμβαίνει με το ΦΠΑ στην κτηνοτροφία διεκδικεί, μάλλον, την παγκόσμια πρωτοτυπία. Ενώ το ΦΠΑ στο κρέας από αιγοπρόβατα, χοίρους και κοτόπουλα καθορίζεται στο 13%, στα αντίστοιχα ζώντα ζώα είναι 23%. Όπως είναι γνωστό οι περισσότεροι εκτροφείς των παραπάνω ζώων κλείνουν συμφωνίες και πουλάνε τα ζώα τους ζωντανά στους κρεατέμπορους, οι οποίοι τα οδηγούν στα σφαγεία. Έτσι λοιπόν το ίδιο προϊόν χωρίς να παρεμβληθεί παραγωγική διαδικασία ή μεταποίηση (η σφαγή δε θεωρείται μεταποίηση) αλλάζει κλίμακα ΦΠΑ.
Θα πρέπει δηλαδή, είτε οι κτηνοτρόφοι να σφάζουν οι ίδιοι τα ζώα τους και να βάζουν το κρέας σε ψυγεία περιμένοντας τους εμπόρους, είτε οι τελευταίοι να αγοράζουν με 23% ΦΠΑ και να πουλάνε με 13%. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς μαντικές ικανότητες για να καταλάβει ότι δε θα γίνει τίποτα από τα παραπάνω και απλώς οι κρεατέμποροι θα αυξήσουν τις ήδη μεγάλες εισαγωγές κρέατος σε βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Καλούμε την κυβέρνηση να διορθώσει άμεσα αυτόν τον παραλογισμό με μια απλή προσθήκη: τα ζώντα ζώα με σκοπό τη σφαγή να πωλούνται με 13% ΦΠΑ. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ                             ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΡΕΤΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.