Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Η γραφειοκρατία Περιφέρειας, Υπουργείου και ΑΣΕΠ οδηγεί στην μη πρόσληψη συμβασιούχων γεωπόνων Δακοκτονίας για φέτος.

Η πέρα από κάθε λογική γραφειοκρατία των Υπηρεσιών, σε συνδυασμό με μία σειρά από άλλους παράγοντες, οδήγησε στην ουσιαστική ματαίωση της πρόσληψης συμβασιούχων γεωπόνων ως τομεαρχών στο πρόγραμμα Δακοκτονίας 2015. Όπως όλα δείχνουν, θα είναι η πρώτη φορά από τότε που λειτουργεί και εκτελείται ως πρόγραμμα η Δακοκτονία που δεν θα προσληφθούν εποχικοί γεωπόνοι για την επίβλεψη και την υλοποίησή του. 

Το ιστορικό της υπόθεσης: 
1. Η Περιφέρεια Ηπείρου αρνείται πεισματικά τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον, να εγγράψει στον προϋπολογισμό της Δακοκτονίας και στους αντίστοιχους κωδικούς τη δαπάνη για την πρόσληψη του εποχικού προσωπικού Δακοκτονίας, με το αστείο επιχείρημα ότι θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί η απόφαση του Υπουργείου για την πρόσληψη του εν λόγω προσωπικού. Λες και δεν είναι κάθε χρόνο γνωστό ότι θα προσληφθούν εποχικοί γεωπόνοι καθώς και εργάτες (παγιδοθέτες) για τη Δακοκτονία. 
2. Στην 3η τροποποίηση του προϋπολογισμού που έγινε στις 15 Μαΐου 2015, έγινε εγγραφή μόνο 15.000 € για δαπάνες εποχικού προσωπικού, μιας και τα υπόλοιπα χρήματα ήταν δεσμευμένα για το διαγωνισμό της παγιδοθεσίας (τεράστια «επιτυχία» του Υπουργείου αυτή, που επί τρία χρόνια επιμένει στην διαδικασία ενός διαγωνισμού που κάθε φορά αποβαίνει άγονος). Τα χρήματα αυτά δεν επαρκούσαν για το σύνολο του εποχικού προσωπικού και έτσι επιλέχτηκε να χρησιμοποιηθούν για την πρόσληψη των εργατών (παγιδοθετών), πράγμα που έγινε. 
3. Η επόμενη τροποποίηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει με το Περιφερειακό Συμβούλιο της 30ης Ιουνίου (!), το οποίο αναβλήθηκε, λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα (δημοψήφισμα-capital controls) και έγινε τελικά στις 22 Ιουλίου (!!!). Εκεί εγκρίθηκε (επιτέλους) και το υπόλοιπο ποσό (περίπου 13.000 €) που χρειαζόταν για την πρόσληψη των γεωπόνων. 
4. Λίγες μέρες μετά, και συγκεκριμένα στις 27/7/2015, και αφού έγιναν οι απαραίτητες τυπικές διαδικασίες (αναλήψεις δαπανών), έγινε αίτημα στο ΑΣΕΠ για την έγκριση της σχετικής προκήρυξης. Σήμερα, ένα μήνα μετά, το ΑΣΕΠ δεν έχει ακόμα απαντήσει επισήμως!

Ας αφήσουμε κατά μέρος το γεγονός ότι χάνονται δύο θέσεις εποχικής εργασίας, παρόλο που και αυτή η παράμετρος, στη σημερινή εποχή με την τεράστια ανεργία, είναι ιδιαίτερα σημαντική. 
Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος είναι προφανείς: Πλημμελής έως ανύπαρκτη επίβλεψη και παρακολούθηση των εργασιών των ψεκασμών αλλά και της παγιδοθεσίας, απαξίωση του έργου στα μάτια του κόσμου που βλέπει την Υπηρεσία να είναι απούσα από τους ελαιώνες αλλά και ενδεχόμενες επιπτώσεις στην προστασία της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο.
Σε παλιότερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα Δακοκτονίας (δραματική μείωση πιστώσεων και προσωπικού). Τώρα δέχεται ένα ακόμα "χτύπημα" από μέσα, ένα χτύπημα που δεν έχει να κάνει με εξωγενείς παράγοντες ή με την οικονομική κρίση, αλλά με την απίστευτη γραφειοκρατία του ελληνικού Δημοσίου.  
Κάθε πέρσυ και καλύτερα λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.