Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Το ΥπΑΑΤ στηρίζει την καλλιέργεια των ψυχανθών ως «εργαλείο» για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας και την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής.

Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκδόθηκε χθες (23-9-2013) το παρακάτω Δελτίο Τύπου: 

Τις δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση και υποστήριξη της καλλιέργειας των ψυχανθών και τη σημαντική συμβολή τους στην κτηνοτροφία, τη διατροφή του ανθρώπου, το «πρασίνισμα» της γεωργίας και την υποστήριξη της αειφορίας, παρουσίασε ο Υπουργός, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στους πειραματικούς αγρούς του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Αλίαρτο Βοιωτίας. Εκεί ενημερώθηκε για τη σύμπραξη στην οποία συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο, μεγάλη γαλακτοβιομηχανία και αγελαδοτρόφοι, με στόχο την παραγωγή ζωοτροφών, μέσα από τη συγκαλλιέργεια ψυχανθών με σιτηρά και συγκεκριμένα βίκου με κριθάρι. 
 Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι το ΥπΑΑΤ έχει ολοκληρώσει την Υπουργική Απόφαση που περιγράφει για πρώτη φορά όλα τα είδη και τις ποικιλίες των ψυχανθών, όσπρια και κτηνοτροφικά, που μπορούν να καλλιεργηθούν με άριστες αποδόσεις στη χώρα μας. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «οδικό χάρτη» των καλλιεργούμενων ειδών και ποικιλιών ψυχανθών, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για όλους όσοι ασχολούνται ήδη ή επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των ψυχανθών. Η Υπουργική Απόφαση αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης που καταρτίστηκε πρόσφατα για τα προωθούμενα είδη και ποικιλίες των δενδροκηπευτικών. 
Για τη σημασία που δίνει το Υπουργείο στην ενίσχυση της καλλιέργειας των ψυχανθών με στόχο τη βιώσιμη κτηνοτροφία στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ουσιώδες στοιχείο της κτηνοτροφίας και βασική παράμετρος για την ανάπτυξη της, είναι να εξασφαλίσουμε ζωοτροφές. Στον τομέα αυτό ακριβώς είναι σημαντική η συμβολή της καλλιέργειας των ψυχανθών. Η χώρα μας είναι ελλειμματική στην παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, αλλά και πρωτεϊνούχων τροφών για τον άνθρωπο, όπως είναι τα όσπρια. Τα όσπρια, όπως φασόλια, μπιζέλια, φακές, αρακάς, ρεβίθια κ.α., αλλά και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, όπως βίκος, τριφύλλια, λαθούρι κ.α., συνιστούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι τόσο για τη διατροφή, όσο και για την κτηνοτροφία μας αντίστοιχα. Στο ΥπΑΑΤ καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε τόσο τα κτηνοτροφικά ψυχανθή όσο και τα όσπρια. Ιδιαίτερα δε, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, τα ψυχανθή θα υποστηριχθούν με ένα επιπλέον ποσοστό περίπου 2% μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Επίσης, τα ψυχανθή ικανοποιούν πλήρως τον κανόνα του «πρασινίσματος» δίνοντας τη δυνατότητα στον παραγωγό να λάβει τις προβλεπόμενες άμεσες ενισχύσεις». 
  Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί την ανακήρυξη του έτους 2014 ως «Έτος Ψυχανθών» και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δράσεις, όπως: επιδεικτικοί αγροί καλλιέργειας ψυχανθών, δοκιμαστικοί – πειραματικοί αγροί νέων ποικιλιών, επιστημονικές συναντήσεις και ημερίδες, θεματικές γιορτές για συγκεκριμένα είδη εξαιρετικής ποιότητας οσπρίων που καλλιεργούνται στη χώρα μας, όπως: φάβα Σαντορίνης, φασόλια Πρεσπών, φακές Εγκλουβής κ.α. 
 Παράλληλα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στους πειραματικούς αγρούς του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ο κ. Τσαυτάρης, τόνισε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει τις υγιείς προσπάθειες σύστασης συνεργατικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια των ψυχανθών. Ήδη μάλιστα δημιουργήθηκε η πρώτη Ομάδα Παραγωγών Ρεβιθιού, που ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια, τη συγκομιδή τη συσκευασία και διακίνηση ρεβιθιού. Επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε ότι το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενσωματώνει ένα ψυχανθές στο μείγμα των τριών φυτών, στην επιχειρούμενη αναχλόωση των βοσκοτόπων των νησιών μας. Το γεγονός αυτό θα συμβάλλει στην παραγωγή υψηλότερης ποιότητας ζωοτροφών με ουσιαστικά μηδενικό κόστος για τους κτηνοτρόφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.