ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Πρέβεζα 18-4-2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, τόνισε πρόσφατα ότι για τη δακοκτονία του 2019 έχει ξεκινήσει η διαδικασία τέσσερις μήνες νωρίτερα και είναι όλα έτοιμα, όσον αφορά το προσωπικό, τις πιστώσεις στις Περιφέρειες, τα φάρμακα και το ζήτημα εργατών γης.
Πράγματι, ένα σοβαρό ζήτημα που αποτελούσε “αγκάθι” τα προηγούμενα χρόνια για την ομαλή εκτέλεση του προγράμματος, το ασφαλιστικό των εργατών που απασχολούνταν από τους εργολάβους, επιλύθηκε και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό.
Ωστόσο φαίνεται ότι και πάλι πριν τα μέσα Ιούνη δεν θα υπάρχει ετοιμότητα για την έναρξη του προγράμματος, γιατί ενώ οι συνάδελφοι που στελεχώνουν το αρμόδιο τμήμα στις κατά τόπους ΔΑΟΚ παρέχουν υπηρεσίες πολύ υψηλού επιστημονικού επιπέδου, πρόκειται για μια ιδιαίτερα γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία.
Με την κλιματική αλλαγή πιθανώς υπάρχει η ανάγκη επικαιροποίησης πολλών στοιχείων που αφορούν την δακοκτονία, όπως το χρονικό διάστημα εμφάνισης της πρώτης γενιάς του δάκου και ο ακριβής χρόνος πήξης του πυρήνα της ελιάς. Πέρυσι οργανώσεις παραγωγών στην Κρήτη μιλούσαν για πήξη πυρήνα (άρα και ουσιαστική έναρξη των δακοπροσβολών) από τα τέλη Μαΐου (!) ενώ και στην Πρέβεζα υπήρξε, κατά γενική ομολογία, μια πρωίμιση του βιολογικού κύκλου της ελιάς περίπου κατά 15 ημέρες.
Για να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη ανάγκη και να διαπιστωθούν όλα αυτά στην πράξη θα πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό σε ετοιμότητα, όπως οι τομεάρχες δακοκτονίας, οι οποίοι όμως δυστυχώς προσλαμβάνονται περί τα μέσα Ιούνη.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε όλη η διαδικασία της δακοκτονίας να ξεκινήσει ακόμη πιο νωρίς και ειδικά η πρόσληψη του προσωπικού, με στόχο την ενδελεχή εποπτεία της συμπεριφοράς του εντόμου στα νέα δεδομένα που πιθανώς έχει φέρει η κλιματική αλλαγή.
Με τα νέα κλιματικά (και όχι μόνο) δεδομένα που διαμορφώνονται στην ελαιοκαλλιέργεια η πρόσληψη τομεαρχών δακοκτονίας και παγιδοθετών νωρίτερα πανελλαδικά μπορεί να χρησιμεύσει στη συγκέντρωση στοιχείων του βιολογικού κύκλου και της πρωιμότητας, τα οποία ενδεχομένως θα επικαιροποιήσουν συνολικά το πρόγραμμα της Δακοκτονίας, για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΝΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΑΠΑΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.