Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Υπό εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης των ψεκαστικών. Σταθμοί ελέγχου και διάρκεια της πιστοποίησης.

Είχαμε αναφερθεί παλιότερα με σχετικά άρθρα μας (π.χ. εδώ και εδώ) στη διαδικασία για την πιστοποίηση των ψεκαστικών μηχανημάτων. Η σχετική διαδικασία βρίσκεται υπό εξέλιξη και προχωράει (με πολύ αργό ρυθμό) και οι πρώτες επισημάνσεις που έχουμε να κάνουμε είναι οι εξής:
1) Μέχρι στιγμής ο μοναδικός Σταθμός Επιθεώρησης που λειτουργεί σε ολόκληρη την Ήπειρο βρίσκεται στα Γιάννενα, και φυσικά αδυνατεί να καλύψει ολόκληρη την περιοχή.
2) Η σχετική προθεσμία για την πιστοποίηση όλων των ψεκαστικών μηχανημάτων (τουλάχιστον για μία φορά) είναι η 26η Νοεμβρίου 2016, και φυσικά θα παρέλθει χωρίς η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανημάτων να έχει πιστοποιηθεί. 
Πάμε δηλαδή για άλλη μια περίπτωση νομοθεσίας που μένει "στα χαρτιά", προς το παρόν τουλάχιστον.

Χθες (11/10/2016) δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο www.agrotypos.gr μία σύντομη συνέντευξη με τον Πρόεδρο του νεοσύστατου Πανελλήνιου Συλλόγου Επιχειρήσεων Σταθμών Επιθεώρησης  Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων κ. Νικόλαο Πέτκο.
Την μεταφέρουμε αυτούσια, γιατί πιστεύουμε ότι έχει ενδιαφέρον και απαντά σε κάποια ερωτήματα σχετικά με το σύστημα επιθεώρησης-πιστοποίησης:

Κε. Πέτκο που βρισκόμαστε σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης των ψεκαστικών; Ποια είναι η ανταπόκριση από τους παραγωγούς;
Μπορούμε να πούμε ότι εδώ και έναν χρόνο είμαστε στο λεγόμενο «μεταβατικό διάστημα» ώστε ο κόσμος να ξεκινήσει να πιστοποιεί τα μηχανήματα. Πριν από έναν χρόνο που εκδόθηκε η σχετική οδηγία δεν έκανε κανείς πιστοποίηση του μηχανήματος. Μπορώ να σας πω ότι τελευταία οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει να προσέρχονται χωρίς να υπάρχει πίεση ενώ προηγουμένως χρειαζόταν να τους παροτρύνει κάποιος για να το πράξουν και τους παρακαλούσαμε να προβούν σε πιστοποίηση.
Που μπορεί κάποιος να βρει τον πλησιέστερο σταθμό πιστοποίησης του ψεκαστικού;
Η πληροφορία αυτή είναι διαθέσιμη προς το παρόν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου (psekastika.minagric.gr) ενώ σύντομα θα είμαστε σε θέση να αναρτήσουμε και εμείς σε δική μας ιστοσελίδα τα στοιχεία των κατά τόπους σταθμών που μπορεί κάποιος να καταφεύγει ώστε να πιστοποιεί το ψεκαστικό του.
Πόσο θα διαρκεί η πιστοποίηση και ποιο είναι το κόστος για να πιστοποιήσει κάποιος το ψεκαστικό του;
Η πιστοποίηση θα ισχύει για 5 έτη. Αυτό καθορίστηκε από τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ. Σε άλλες χώρες που η αντίστοιχη διαδικασία λαμβάνει χώρα εδώ και χρόνια η πιστοποίηση είναι ετήσια. Χωρίς να μπορούμε λοιπόν να καθορίσουμε το κόστος αυτής της διαδικασίας μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για ένα λογικό ποσό και δική μας αρμοδιότητα είναι να βεβαιωθούμε ότι η πιστοποίηση θα ανταποκρίνεται στον σκοπό της και θα γίνεται υπό τις σωστές προϋποθέσεις. Eάν ο θεσμός του ελέγχου δεν ξεκινήσει σωστά, θα καταλήξει σε σύντομα χρονικό διάστημα να απαξιωθεί. Από την πλευρά μας έχουμε ετοιμάσει μια οικονομοτεχνική μελέτη που θα κοινοποιήσουμε σύντομα και αποδεικνύει ότι το ετήσιο κόστος είναι κατά πολύ μικρότερο από την αντίστοιχη διαδικασία για οποιοδήποτε όχημα. Υπήρξαν αναφορές για υποτίθεται «υπέρογκα ποσά» που ξεπερνούν αυτά των αντίστοιχων ΚΤΕΟ για οχήματα, οι οποίες ήταν εντελώς αποσπασματικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Διαβάστε εδώ τη σχετική ανακοίνωση της ΠΑ.Σ.Σ.Τ.Ε.Ε.Ε.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.