Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.
Από σήμερα (9/3/2016) ξεκινάμε την δημοσίευση (στο αριστερό side bar του ιστολογίου, στο πάνω μέρος) των Τεχνικών Δελτίων Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την Πρέβεζα, που ξεκίνησε να συντάσσει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων, με βάση τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Πρέβεζα. Η αρχή γίνεται με το Τεχνικό Δελτίο Πατάτας (7-3-2016) και θα ακολουθήσουν Δελτία και για άλλες καλλιέργειες.

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

Εγκατάσταση Γεωργικού Μετεωρολογικού Σταθμού στην Πρέβεζα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Μετεωρολογικός Σταθμός του ΥΠΑΑΤ στη Σκαμνούλα.
 Εγκαταστάθηκε πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή της Πρέβεζας, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεωργικός Μετεωρολογικός Σταθμός (ΓΜΣ) για την παρακολούθηση των μετεωρολογικών δεδομένων της περιοχής. Ο Σταθμός εγκαταστάθηκε στον χώρο του πρώην ΚΕΓΕ στη Σκαμνούλα, που ανήκει στο Υπουργείο, με συνδρομή και της Περιφέρειας η οποία διαμόρφωσε το χώρο και κατασκεύασε την περίφραξη.
Η εγκατάσταση του Σταθμού θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί:
1. Είναι η πρώτη φορά που εγκαθίσταται ένας δημόσιος μετεωρολογικός σταθμός στην περιοχή της Πρέβεζας και μάλιστα πολύ κοντά στον οικιστικό ιστό της πόλης. Μέχρι τώρα ο πλησιέστερος δημόσιος μετεωρολογικός σταθμός ήταν της αεροπορικής βάσης του Ακτίου, μίας περιοχής όμως της οποίας το μικροκλίμα διαφέρει σημαντικά από αυτό της Πρέβεζας.
2. Τα δεδομένα που θα καταγράφει θα είναι διαθέσιμα δωρεάν, σε οποιονδήποτε τα ζητήσει, για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς ή άλλους σκοπούς.
3. Έχει τη δυνατότητα παροχής εξειδικευμένων μετρήσεων που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, καθώς και δυνατότητα πρόγνωσης μετεωρολογικών συνθηκών και εκτίμησης επικινδυνότητας για προσβολή από διάφορες ασθένειες.
4. Διαθέτει όργανο μέτρησης της ηλιακής ακτινοβολίας (πυρανόμετρο) το οποίο σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών.
Ήδη, σε επόμενο στάδιο, μελετάται από τις αρμόδιες  υπηρεσίες η εγκατάσταση και άλλων σταθμών, σε άλλες περιοχές του Νομού Πρέβεζας, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των καλλιεργειών του Νομού.
Ο Σύλλογός μας έχει πρόσβαση στα δεδομένα του Σταθμού και ήδη εξετάζουμε τρόπους για την δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων μέσω του ιστολογίου, είτε  online σε πραγματικό χρόνο είτε περιοδικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου