Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Διαδικτυακή πλατφόρμα καταγραφής και απεικόνισης του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων έφτιαξε το Δασαρχείο Ιωαννίνων.

Μία πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή και χαρτογράφηση των πλατάνων που έχουν προσβληθεί από το μεταχρωματικό έλκος, δημιούργησε και ανάρτησε στο διαδίκτυο το Δασαρχείο Ιωαννίνων. 
 Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη και σοβαρή δουλειά στην οποία απεικονίζονται χαρτογραφικά όλα τα δέντρα πλατάνου που έχουν διαγνωσθεί με την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου καθώς και αυτά στα οποία έχουν γίνει δειγματοληψίες αλλά δεν επιβεβαιώθηκε η ασθένεια.
Και βέβαια θα ήταν ευχής έργον όλη αυτή η προσπάθεια να μπορέσει να επεκταθεί σύντομα και στις υπόλοιπες γεωγραφικές περιοχές της Ηπείρου, που επίσης έχουν κρούσματα της ασθένειας.
  Όλη η σχετική δουλειά έχει ανέβει στην ιστοσελίδα http://www.dendrologio.gr/dasarxeio/ 
 Σε κάθε καταγεγραμμένο σημείο παρέχεται μία πλήρης σειρά πληροφοριών, όπως ακριβής τοποθεσία, ημερομηνία δειγματοληψίας, αριθμός δέντρων με συμπτώματα, αριθμός προσβεβλημένων δέντρων, γεωγραφικές συντεταγμένες κ.ά. 
 Γύρω από κάθε προσβεβλημένο δέντρο έχουν αποτυπωθεί και οι δύο ζώνες καραντίνας, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, μία σε ακτίνα 100 μ. (ζώνη καταστροφής) και μία σε ακτίνα 1000 μ. (ζώνη απομόνωσης). 
 Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα χρήσης τριών διαφορετικών χαρτογραφικών υπόβαθρων: χάρτες Google (προεπιλογή), χάρτες Bing και χάρτες του Εθνικού Κτηματολογίου. 
 Στην ιστοσελίδα, εκτός από τον χάρτη καταγραφής, υπάρχει σχετικό ενημερωτικό υλικό για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, όπως γενικά για τον μύκητα Ceratocystis fimbriata f. sp. platani, τρόποι διάδοσης, συμπτώματα, αντιμετώπιση της ασθένειας κλπ. Υπάρχει επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
 Να σημειώσουμε τέλος ότι όλη η προσπάθεια έγινε με τη συνδρομή του Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Ηπείρου, στην Άρτα, το οποίο έχει αναπτύξει το σχετικό λογισμικό και τη διαδικτυακή πλατφόρμα. Ανάλογη διαδικτυακή πλατφόρμα έχει χρησιμοποιήσει το ΤΕΙ Ηπείρου για την καταγραφή και χαρτογράφηση των δέντρων του αστικού πρασίνου στην Ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.