Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Άτυπη ενημέρωση για την διαδικασία ελέγχου στα ψεκαστικά μηχανήματα και τις προοπτικές απασχόλησης Γεωπόνων σε αυτή την διαδικασία.

Πριν από λίγες μέρες είχαμε δημοσιεύσει την είδηση ότι εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση που αφορά το σύστημα επιθεώρησης των ψεκαστικών μηχανημάτων. Χθές το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ μας έστειλε ένα κείμενο στο οποίο αναφέρεται στο θέμα, εξετάζοντάς το από μία άλλη σκοπιά, τις δυνατότητες που ανοίγει για την απασχόληση Γεωπόνων σ' αυτήν την διαδικασία. Αναδημοσιεύουμε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο γιατί πιστεύουμε ότι έχει ευρύτερο ενδιαφέρον για τον κλάδο, και με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να επαινέσουμε την πολύ καλή δουλειά που κάνει το Παράρτημα στο θέμα της ενημέρωσης των συναδέλφων και προσωπικά τον συνάδελφο-γεωπόνο Θεόδωρο Αμπελίδη, υπάλληλο του Παραρτήματος, που βρίσκεται πίσω από όλη αυτή τη δουλειά: 

Αγαπητοί συνάδελφοι 
 Το παράρτημά μας θέλει να σας ενημερώσει για τις προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης που ανοίγονται σε συναδέλφους (καταστήματα γεωργικών φαρμάκων κ.α.) με αφορμή την Υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για την δημιουργία ενός συστήματος επιθεώρησης εξοπλισμού των ψεκαστικών μηχανημάτων και την διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικού επιθεώρησης. Την σχετική υπουργική απόφαση μπορείτε να την δείτε παρακάτω στην ιστοσελίδα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Υ.Α. Ε8/1831/39763/7-4-2015: ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΨΕΚΑΣΤΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (ΦΕΚ 671/Β/2015) 
  Για την εφαρμογή της ανωτέρω Υ.Α. το παράρτημα μας έκανε μια σχετική έρευνα επικοινωνώντας με το πρώην Ι.ΓΕ.Μ.Κ. (νυν τμήμα γεωργικής μηχανικής του ινστιτούτου εδαφουδατικών πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα και θέλει να σας ενημερώσει για τα παρακάτω τα οποία μας είπανε προφορικά: 
• Έχουν ήδη αρχίσει εκ μέρους τους οι διαδικασίες εφαρμογής της εν λόγω Υ.Α.
• Ο σταθμός ελέγχου μπορεί να είναι κινητός ή σταθερός 
• Ο επιθεωρητής πρέπει απαραιτήτως να είναι πτυχιούχος Γεωπονίας και άλλων σχολών ( βλέπε άρθρο 8 της ΥΑ) 
• Ο σταθμός ελέγχου πρέπει να εξοπλισμό που θα εγκριθεί από το ΙΓΕΜΚ και περιγράφεται στο παράρτημα IV και στο άρθρο 7 της Υ.Α. 
• Το σχετικό εγχειρίδιο ελέγχων στα ψεκαστικά έχει εκδοθεί από το ΙΓΕΜΚ και είναι στην φάση της έγκρισης από το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Μόλις εγκριθεί θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του πρώην ΙΓΕΜΚ http://www.nagref.gr/iamc/index.htm 
• Κατά τον έλεγχο το ΙΓΕΜΚ θα ελέγξει τον εξοπλισμό επιθεώρησης, τα πτυχία του επιθεωρητή και το κατά πόσο ο επιθεωρητής γνωρίζει πώς να κάνει τον έλεγχο των ψεκαστικών. 
• Το αρχικό κόστος εγγραφής στην διαδικασία είναι τα 1700 ευρώ και υπάρχει και ένα ετήσιο κόστος 300 ευρώ (όλα πλέον ΦΠΑ).

  ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ 
-Πρώτα θα πρέπει να κάνει μια έρευνα αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού για να δει τις τιμές και να επιλέξει την καλύτερη λύση (κόστος- ποιότητα- ευκολία χρήσης εξοπλισμού) . 
-Να βρει το απαραίτητο προσωπικό ή να μπει ο ίδιος επιθεωρητής αν έχει π.χ. δική του επιχείρηση.
-Να κάνει έναρξη στην εφορία ή επέκταση δραστηριότητας για υπάρχουσες επιχειρήσεις. 
-Να προχωρήσει στην αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού (αφότου βγει και το εγχειρίδιο ελέγχων και έχοντας μιλήσει σχετικά με το ΙΓΕΜΚ θα προχωρήσει στην αγορά εξοπλισμού για να είναι απολύτως σίγουρος) 
-Να μάθει ο συνάδελφος που θα είναι ο επιθεωρητής πως γίνονται οι έλεγχοι μελετώντας το σχετικό εγχειρίδιο (αφότου βγει πάντα) 
-Να υποβάλει αίτηση στο ΙΓΕΜΚ για να τον ελέγξουν και να του δώσουν το σχετικό πρακτικό ελέγχου καταλληλότητας 
-Με το πρακτικό αυτό και την έναρξη – επέκταση της εφορίας να καταθέσει αίτηση στην αρμόδια Περιφερειακή υπηρεσία απογραφής Αγροτικών μηχανημάτων που στεγάζεται στην ΔΑΟΚ της Π.Ε. στην οποία ανήκει 
Από αυτή την υπηρεσία θα πάρουν έτσι την σχετική εξουσιοδότηση ελέγχου 
-Θα πρέπει πάντα να τηρούν τους όρους και προϋποθέσεις της ανωτέρω ΥΑ. 
Ενημερώνουμε ότι όλα τα ψεκαστικά μηχανήματα που ορίζει η εν λόγω ΥΑ θα πρέπει να έχουν ελεγχτεί μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2016

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο πρώην ΙΓΕΜΚ: ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ (Ι.ΓΕ.Μ.Κ.) 
Διεύθυνση: Λεωφόρος Δημοκρατίας 61 ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ 135 61, ΑΘΗΝΑ 
Τηλ.: 210 2611011, 210 2611012, 210 2619011 
Fax: 210 2619202 Email: iamc@ath.forthnet.gr 
URL: http://www.nagref.gr/iamc/ 
Και στις κατά τόπους Περιφερειακές υπηρεσίες απογραφής Αγροτικών μηχανημάτων που στεγάζονται στην ΔΑΟΚ της Π.Ε. που ανήκετε. 
Σημαντική Συμβουλή: Πριν προχωρήσετε σε αγορά εξοπλισμού να συνεννοηθείτε πρώτα με το ΙΓΕΜΚ διότι πρόκειται για μια επένδυση εκ μέρους σας που πρέπει να την διασφαλίσετε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.