Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Στην αναμονή οι αγρότες για την ανακοίνωση των κρατικών φορέων εκπαίδευσης στην Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων.

Το παρακάτω άρθρο είναι χθεσινό και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο αγροτικής ενημέρωσης www.agrotypos.gr. Κατά κάποιον τρόπο έρχεται ως συνέχεια όσων είχαμε γράψει πρόσφατα για την ανεπάρκεια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να επωμιστεί το ρόλο του ως φορέας κατάρτισης των αγροτών, στην Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων. Να συμπληρώσουμε ακόμα ότι, ειδικά σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, τελευταία ενημέρωση (σημερινή) που είχαμε από υπεύθυνους του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, έλεγε ότι ο Οργανισμός είναι προς το παρόν στην αναζήτηση τρόπων και μέσων (εκπαιδευτές, αίθουσες κλπ.) προκειμένου να οργανώσει σεμινάρια και εξετάσεις πιστοποίησης και στην Πρέβεζα

 Την ανακοίνωση των κρατικών φορέων εκπαίδευσης στην Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων (ΟΧΓΦ), προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να λαμβάνουν (μετά τις απαραίτητες εξετάσεις) το απαιτούμενο πλέον πιστοποιητικό (μετά τις 26/11), αναμένουν από τις 13 Μαΐου οι αγρότες. Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από το ΥπΑΑΤ στις 11/5 η διαδικασία πιστοποίησης των αγροτών ΟΧΓΦ, υπό την ευθύνη και την εποπτεία του ΥπΑΑΤ, σύντομα θα πραγματοποιείται, μεταξύ άλλων, στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές του Οργανισμού ΕΛΓΟ - Δήμητρα καθώς και σε περιφερειακές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ. Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η κρατική αυτή συμμετοχή στην διαδικασία για δωρεάν εκπαίδευση - τουλάχιστον προς το παρόν - θα είναι περισσότερο συμβολική αφού τα εκπαιδευτικά αυτά κέντρα δεν θα ξεπερνούν τα 10 σε ολόκληρη τη χώρα. 
 Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών θα πρέπει να πληρώνει εκτός από το παράβολο των 25 ευρώ (μέχρι τον Αύγουστο) και τα έξοδα που ορίζουν οι κατά τόπους εκπαιδευτικοί φορείς (ΚΕΚ κ.α.) και φθάνουν περίπου τα 80 - 100 ευρώ. ( σ.σ.: Υπενθυμίζουμε ότι η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες από αγρότες ότι πολλά ΚΕΚ χρεώνουν αυθαίρετα ποσά, επιπλέον από το 25ευρω, για διάφορα δικά τους "έξοδα").
 Πάντως σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ έστω και σε αυτούς τους λίγους φορείς που η εκπαίδευση θα γίνεται δωρεάν η διαδικασία πιστοποίησης θα περιλαμβάνει την παρακολούθηση εκπαιδευτικής διημερίδας ή ημερίδας και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθεί γραπτή εξέταση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή σε προκαθορισμένες ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. 
 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης στην ΟΧΓΦ μέσω του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν στο μέλλον (ίσως και εντός της εβδομάδας) να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΟ - Δήμητρα ή να επικοινωνούν με την Δ/νση Κατάρτισης στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΛΓΟ - Δήμητρα καθώς και τις περιφερειακές εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές του Οργανισμού. 
 Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Βουλή, μειωμένες θα είναι οι ερωτήσεις που θα κληθούν να απαντήσουν όσοι παραγωγοί συμμετάσχουν σε εξετάσεις για απόκτηση πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσεως γεωργικών φαρμάκων. Ειδικότερα, θα έχουν την ευχέρεια να απαντήσουν σωστά στις 20 από τις 40 συνολικά διαθέσιμες ερωτήσεις, δηλαδή στο 50% του ερωτηματολογίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.