Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία για τον φόρο στις αγροτικές επιδοτήσεις. Προβλέπει αφορολόγητο μέχρι του ποσού των 12.000 €.

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες 7/5 το βράδυ η τροπολογία του Υπουργείου οικονομικών που είχε προαναγγείλει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, κα Νάντια Βαλαβάνη σχετικά με το αφορολόγητο των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων. Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην τροπολογία, οι αγροτικές επιδοτήσεις παραμένουν αφορολόγητες μέχρι το ποσό των 12.000€ και φορολογούνται για το ποσό άνω των 12.000 €  με 13%. 
 Τη ρύθμιση είχε προαναγγείλει η κα Βαλαβάνη απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτίνας του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου, όπως είχαμε γράψει και σε πρόσφατο άρθρο μας. Βέβαια, στην τότε απάντησή της είχε μιλήσει για "αφορολόγητο των αγροτικών επιδοτήσεων", αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επιδοτήσεις θα είναι αφορολόγητες στο σύνολό τους. Φαίνεται ότι τελικά επικράτησε η άποψη για φορολόγηση του άνω των 12.000 € ποσού, προφανώς λόγω της δημοσιονομικής πίεσης και της ανάγκης για "ζεστό χρήμα". 
 Πάντως το Υπουργείο σπεύδει να δηλώσει πως με την παρούσα ρύθμιση μένει ουσιαστικά στο αφορολόγητο των 90% των περιπτώσεων. 
 Στην ίδια τροπολογία αναφέρεται ότι μειώνεται στο 27,5% (από 55%) η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες ενώ εκτός φορολόγησης μένουν όλες οι αποζημιώσεις που έλαβαν οι παραγωγοί το 2014. 
 Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με θέμα «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε." και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές». 
 Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Οικονομικών αναφέρει: 
 Κατατέθηκε σήμερα, από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, την προσεχή Τρίτη 12-05-2015, τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές”». 
 Η νομοθετική ρύθμιση αναφέρεται κυρίως σε τροποποίηση Διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α 167), οι οποίες αφορούν εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014, και συγκεκριμένα στις ακόλουθες: 
-Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες.
- Οι αγροτικές επιδοτήσεις, των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ. Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. 
-Η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.