Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η αγροτική αγορά της Πρέβεζας ζωντανά στη ΝΕΤ χθες 19-1-2013.

Είχαμε επισημάνει και σε παλιότερες αναρτήσεις μας τα θετικά από τη λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς της Πρέβεζας, αλλά και κάποιες αδυναμίες που θεωρούσαμε ότι υπάρχουν και που πρέπει κατά τη γνώμη μας να προσεχτούν.
Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό η Αγροτική Αγορά της Πρέβεζας έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Την περασμένη Κυριακή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκεπτόμενος το "χωριό παραγωγών" του Δήμου Βύρωνα αναφέρθηκε και πάλι στην "πρωτοπόρα" αγροτική αγορά της Πρέβεζας, ενώ την ίδια μέρα αφιέρωμα στην Πρέβεζα και στην αγροτική αγορά δημοσίευσε και η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".
Χθες, 19-1-2013 η ΝΕΤ έβγαλε ζωντανό ρεπορτάζ από την αγροτική αγορά της Πρέβεζας, στην εκπομπή "ΝΕΤ παντού", όπου μίλησαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης και ο πρόεδρος της ΕΝΑ Πρέβεζας Λεωνίδας Ραβανός.
Ολόκληρη την εκπομπή μορείτε να δείτε  εδώ.  (το ρεπορτάζ από την Πρέβεζα είναι στο 1:03:42)
Θετική και ευπρόσδεκτη ασφαλώς η προβολή της πόλης μας και του θεσμού της αγροτικής αγοράς από τη δημόσια τηλεόραση. Να εκφράσουμε απλώς την απορία μας για το γεγονός ότι ενώ χθες η εμπορική κίνηση ήταν πολύ μεγάλη (βοήθησε και ο καλός καιρός), οι υπεύθυνοι της εκπομπής έδειχναν πλάνα από κάποιο προηγούμενο Σάββατο, όπου λίγοι (σχετικά) καταναλωτές έκαναν βόλτες από πάγκο σε πάγκο κρατώντας ...ομπρέλες.
Εμείς σα Σύλλογος Γεωπόνων βρεθήκαμε χθές στο χώρο της Αγροτικής Αγοράς και καταθέτουμε κάποιες από τις διαπιστώσεις που κάναμε από αυτά που είδαμε:
 -Σίγουρα η Αγροτική Αγορά έχει μία συνεχή ανοδική πορεία και η χθεσινή ημέρα ήταν ίσως η καλύτερη, τόσο σε συμμετοχή παραγωγών, όσο (κυρίως) σε εμπορική κίνηση.
-Γίνεται φανερό πλέον ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό σε ότι αφορά τους κανόνες λειτουργίας. Επίσημος φορέας διαχείρισης δεν υπάρχει ούτε κανονισμός λειτουργίας, και στην πράξη οποιοσδήποτε παραγωγός βγάλει μία άδεια υπαίθριου εμπορίου μπορεί να πάει αύριο το πρωί και να στήσει πάγκο στην αγορά. Και βέβαια όλα αυτά ξεκινούν από την απουσία νομοθετικού πλαισίου για τις αγροτικές αγορές στη χώρα μας. Το Υπουργείο έχει εξαγγείλει την θέσπιση νομοθεσίας και κανόνων λειτουργίας για τις αγροτικές αγορές και ήδη ένα πρώτο σχέδιο έχει τεθεί υπόψη των φορέων για συζήτηση.
-Μέχρι να γίνει όμως αυτό θεωρούμε απαραίτητο ο Δήμος, που εκ των πραγμάτων είναι αυτή τη στιγμή ο φορέας που διαχειρίζεται την αγορά αφού έχει παραχωρήσει το χώρο, να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός προσωρινού έστω κανονισμού λειτουργίας. Ο κανονισμός αυτός θα πρέπει να είναι δεσμευτικός για τους συμμετέχοντες και να διασφαλίζει κάποια βασικά πράγματα: ότι παραγωγοί και μόνον θα επιτρέπεται να συμμετέχουν, ότι δεν θα γίνεται συγκαλυμμένο εμπόριο, και να ξεκαθαριστούν οι κανόνες και το ποσοστό στο οποίο θα συμμετέχουν παραγωγοί από άλλες περιοχές.
-Και για να εφαρμοστούν όλα αυτά στην πράξη θα πρέπει να γίνονται και οι σχετικοί έλεγχοι, τόσο από τη Δημοτική Αστυνομία όσο και από τα μικτά κλιμάκια Δήμου-Περιφέρειας.

Πιστεύουμε ότι μόνο όταν υπάρξει ξεκάθαρο πλαίσιο και οργανωμένοι έλεγχοι θα μπορέσει να ξεχωρίσει "η ήρα από το στάρι" και θα μπορούμε να μιλάμε για μία πραγματική "αγορά αγροτών", έτσι όπως πρέπει να είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.