Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Μαύρος Αλευρώδης (Aleurocanthus spiniferus): Ένας νέος επικίνδυνος εχθρός των εσπεριδοειδών (και όχι μόνο) εμφανίστηκε στην Κέρκυρα.

Προσβολή Aleurocanthus spiniferus σε νεραντζιά με έντονη ανάπτυξη καπνιάς

  Ένας νέος επικίνδυνος εντομολογικός εχθρός των εσπεριδοειδών, του αμπελιού αλλά και άλλων καρποφόρων και καλλωπιστικών δέντρων, έχει κάνει την εμφάνισή του τον τελευταίο καιρό στην Π.Ε. Κέρκυρας. Πρόκειται για τον λεγόμενο "μαύρο αλευρώδη" (Aleurocanthus spiniferus). Όπως επισημαίνει με σχετικό Τεχνικό Δελτίο το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων, ο νέος αλευρώδης βρέθηκε σε δείγμα φύλλων πορτοκαλιάς στην Π.Ε. Κέρκυρας και αυτή αποτελεί την πρώτη επιβεβαιωμένη παρουσία του εντόμου στην Ελλάδα.
Μαύρες νύμφες του αλευρώδη Aleurocanthus spiniferus στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εσπεριδοειδών


Ο αλευρώδης έχει αναφερθεί να προσβάλλει εσπεριδοειδή, αμπέλι, τριανταφυλλιές, ιβίσκο, πλουμάρια, αχλαδιές, μουσμουλιές, λωτούς, καλλωπιστικά δέντρα και θάμνους όπως η ιτιά ενώ έχει αναφερθεί επίσης σε μηλιές και ροδακινιές.
Ενήλικα και αυγά του αλευρώδη Aleurocanthus spiniferus

Νύμφες και αυγά του αλευρώδη Aleurocanthus spiniferus

Συμπτώματα προσβολής: Σε καλλιεργούμενα φυτά με οικονομική σημασία το έντομο αφορά κυρίως όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκαλιές, μανταρινιές, λεμονιές, νεραντζιές και τα χρησιμοποιούμενα υποκείμενά τους) το αμπέλι, την τριανταφυλλιά και την αχλαδιά. Ο εχθρός προκαλεί εξασθένηση των δέντρων που προσβάλλει με την απομύζηση που προκαλεί άμεσα με την διατροφή του, αλλά βλάπτει και έμμεσα τα δέντρα από την δευτερογενή ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς που αναπτύσσεται στα μελιτώδη εκκρίματα του εντόμου. Σε έντονη προσβολή μπορεί να προκαλέσει την ξήρανση του προσβεβλημένου φυτού.

Διάκριση από άλλους εχθρούς: Αντίστοιχα συμπτώματα προκαλούν  και άλλοι συνήθεις αλευρώδεις, το τζιτζικάκι Metcalfa pruinosa, τα κοκκοειδή (π.χ. ψευδόκοκκος, ισέρια) και οι αφίδες (μελίγκρες).
Το χαρακτηριστικό του νέου αλευρώδη είναι ότι τα ατελή στάδια (0,2-1,25 mm ανάλογα με το στάδιο του εντόμου) που συναντάμε στην κάτω επιφάνεια των φύλλων (οι νύμφες του δηλαδή) είναι μαύρα με λευκό περιθώριο. Οι νύμφες φέρουν μικρά αγκάθια ορατά με μεγεθυντικό φακό.

Σημασία της μη διάδοσης: Ο νέος αλευρώδης δεν αντιμετωπίζεται εύκολα με φάρμακα και καθώς δεν υπάρχουν εγκατεστημένοι φυσικοί εχθροί που να μετριάζουν τον πληθυσμό του, προκαλεί έντονες προσβολές.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η παρουσία ή σε περίπτωση πιθανολογούμενης εμφάνισης (λόγω αδυναμίας διάκρισης του εντόμου από άλλα είδη) του Αλευρώδη Aleurocanthus spiniferus, σε οποιοδήποτε σημείο, κήπο ή καλλιέργεια οι παραγωγοί παρακαλούνται να επικοινωνούν με το Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. Ιωαννίνων ή με τις κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ. ή να συμβουλεύονται ιδιώτες γεωπόνους, χωρίς να αποστείλουν δείγμα αλλά με λήψη φωτογραφιών

Προκειμένου να μην διαδοθεί ο εχθρός: Παρακαλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι (παραγωγοί, φυτωριούχοι, έμποροι και ιδιώτες) να μην μεταφέρουν φυτά εσπεριδοειδών ή καρπούς εσπεριδοειδών από την Κέρκυρα όπως επίσης και φυτά, κλάδους ή άνθη καλλωπιστικών φυτών , δέντρων ή θάμνων από την Κέρκυρα σε άλλες περιοχές. 

Σημ.: Όλα τα στοιχεία του παραπάνω άρθρου και οι σχετικές φωτογραφίες προέρχονται από το Τεχνικό Δελτίο με ημερομηνία 10/11/2016 του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.