Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Αβέβαιο το μέλλον του glyphosate στην Ευρώπη, δεν πέρασε η πρόταση της Κομισιόν για παράταση της κυκλοφορίας της δραστικής ουσίας.

Παρατείνεται η εκρεμμότητα για το θέμα της έγκρισης του glyphosate, με τα χρονικά περιθώρια πλέον να στενεύουν επικίνδυνα. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της “Standing Committee” στις Βρυξέλλες, διενεργήθηκε ψηφοφορία για την νέα πρόταση παράτασης της τρέχουσας έγκρισης της δ.ο., χωρίς ωστόσο να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα από πλευράς Κομισιόν, καθώς δεν σχηματίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία των 28 κρατών - μελών. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο μια χώρα (Μάλτα) ψήφισε κατά της έγκρισης της απόφασης, τη στιγμή που 20 χώρες ψήφισαν υπέρ, ενώ επτά χώρες απείχαν από την διαδικασία της ψηφοφορίας, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Έτσι η έγκριση του glyphosate παραμένει «στον αέρα» τη στιγμή που η τρέχουσα άδεια για την κυκλοφορία του στην Ε.Ε. λήγει στο τέλος του μήνα.

Ποιες χώρες απείχαν από την ψηφοφορία
Μέσα στο το γκρουπ των χωρών που απείχαν από την ψηφορορία (δεν ψήφισαν ούτε υπέρ, ούτε κατά) περιλαμβάνονται η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Γερμανία και η Ελλάδα, παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση της χώρας μας κατά το προηγούμενο διάστημα να ταχθεί υπέρ της επανέγκρισης του glyphosate. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, κ. Βιτένις Αντριουκάιτις ότι «όταν μια δραστική ουσία έχει εγκριθεί ή ανανεωθεί σε επίπεδο Ε.Ε., τότε εναπόκειται στα κράτη μέλη η έγκριση των τελικών προϊόντων (ζιζανιοκτόνα και γενικά φυτοπροστατευτικά), που διατίθενται στις αντίστοιχες αγορές τους». Με άλλα λόγια, μια χώρα που τάσσεται κατά της έγκρισης του glyphosate διατηρεί το δικαίωμα, ακόμα και αν ψηφίσει «υπέρ» της απόφασης παράτασης, να περιορίσει τη χρήση των σκευασμάτων που περιέχουν την δ.ο εντός της επικράτειάς της. Τα κράτη ωστόσο που επιθυμούν να χρησιμοποιούν το glyphosate δε θα μπορούν να το πράξουν από 1η Ιουλίου εάν δεν υπάρξει κατά πλειοψηφία απόφαση για παράταση της άδειας κυκλοφορίας του glyphosate.

Τι αναμένεται να γίνει από εδώ και πέρα
Πλέον η Επιτροπή θα επανέλθει με νέα πρόταση στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η εμπλοκή που έχει υπάρξει με το ζήτημα, με κάτι παραπάνω από 20 ημέρες να απομένουν ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις των κρατών -  μελών που θα δώσουν την πλειοψηφία του απαιτείται για να περάσει η πρόταση της Κομισιόν για παράταση της κυκλοφορίας του glyphosate.
Πέραν των ανωτέρω εξελίξεων, η Κομισιόν ετοιμάζει μια δεύτερη απόφαση, η οποία επανεξετάζει τους όρους χρήσης του glyphosate. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει:
-Απαγόρευση της χρήσης της ουσίας POE-tallowamine σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν glyphosate
-Ελαχιστοποίηση της χρήση του σε δημόσια πάρκα, δημόσιες παιδικές χαρές και κήπους
-Ελαχιστοποίηση της χρήσης του glyphosate πριν από τη συγκομιδή. 



Πηγή: www.agrotypos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.