Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Ενσωμάτωση του ΟΓΑ σε νέο υπερ-Ταμείο και κλιμακωτή αύξηση των εισφορών προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό.

Σαρωτικές αλλαγές περιλαμβάνει η πρόταση του υπουργού εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, την οποία και παρουσίασε στα κόμματα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο υπουργός προβλέπεται απορρόφηση του κλάδου κύριας και υποχρεωτικής ασφάλισης του ΟΓΑ από ένα νέο υπερ-ταμείο που θα φέρει το όνομα "Ενιαίος Φορέας Κύριας Ασφάλισης" (ΕΦΚΑ). Τα τμήματα του ΟΓΑ θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο το οποίο θα αποτελεί μετεξέλιξη και μετονομασία του ΙΚΑ. Όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, η προβλεπόμενη αύξηση στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα επιβληθεί σε τέσσερις δόσεις, αρχής γενομένης από 1/1/2015 (αναδρομικά), μέχρι να φτάσει το τελικό ποσοστό των εισφορών (20%) το 2019. Επιπλέον, στο κείμενο της πρότασης γίνεται αναφορά για το παράβολο των αγρεργατών που θα περιλαμβάνει το ποσό εισφοράς υπέρ του ΕΦΚΑ.

Ενοποίηση ΟΓΑ με Ταμεία σε ένα «Υπερταμείο»
Όπως προβλέπει η πρόταση νόμου του κ. Καρτούγκαλου, οι κλάδοι κύριας και υποχρεωτικής ασφάλισης του ΟΓΑ θα απορροφηθούν από το νέο υπερ-ταμείο που θα φέρει το όνομα "Ενιαίος Φορέας Κύριας Ασφάλισης" (ΕΦΚΑ). Τα τμήματα του ΟΓΑ θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο το οποίο θα αποτελεί μετεξέλιξη και μετονομασία του ΙΚΑ. Η ενοποίηση του ΟΓΑ με το νέο φορέα σημαίνει ότι οι αγρότες θα υπόκεινται στους νέους ενιαίους κανόνες παροχών και εισφορών που θα ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Εισφορές ΟΓΑ: Κλιμακωτή αύξηση από 1-7-2015
Ως προς το ποσοστό υπολογισμού των εισφορών για τους επαγγελματίες αγρότες αυτό θα ανέβει από την 1-7-2015 από το 7% που βρίσκεται σήμερα στο 20%, φτάνοντας δηλαδή στο τριπλάσιο από τα τωρινά δεδομένα. Η πρώτη αύξηση (3%) θα επέλθει από τις εισφορές του β’ τριμήνου 2015 και θα ισχύσει έως και το τέλος του 2016. Συγκεκριμένα από 1-7-2015 έως 31-12-2016 το ύψος του ποσοστού υπολογισμού ασφαλίστρου κλάδου σύνταξης αυξάνεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται σε ποσοστό 10%, επί των υφισταμένων κατά την δημοσίευση του νόμου ασφαλιστικών κατηγοριών. Από την 1-1-2017 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών, καταργούνται οι ασφαλιστικές κατηγορίες, και το ασφάλιστρο πλέον θα υπολογίζεται ως ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματος. Έτσι, από 1-1-2017 οι εισφορές ορίζονται στο 14% του φορολογητέου εισοδήματος, από 1-1-2018 στο 17% και από 1-1-2019 στο τελικό 20% του εκάστοτε φορολογητέου εισοδήματος.  
Το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος ορίζεται ως το δεκαπλάσιο του εκάστοτε κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.