Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ερωτηματικά για το μέλλον της συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων η οποία ανεστάλη επ' αόριστον λόγω "εμπλουτισμού της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΥΠΑΑΤ".


Ερωτηματικά προκαλεί το χθεσινό (3-12-2015) Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ με το οποίο αναστέλλεται προσωρινά ("μέχρι νεωτέρας" ουσιαστικά, αφού στο Δελτίο Τύπου δεν αναφέρεται χρονική διάρκεια της αναστολής) η εφαρμογή για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων. Το Δελτίο Τύπου έχει ως εξής:

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμμένοντας σταθερά στη λογική του θεσμού της συνταγογράφησης, που θεσμοθέτησε σε εφαρμογή των διατάξεων της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων και στις ωφέλειες που προκύπτουν για το περιβάλλον, τον χρήστη και το παραγόμενο προϊόν, με την ευκαιρία της επανεξέτασης πλευρών της εφαρμογής των διαδικασιών της συνταγογράφησης,
ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ
την αναστολή λειτουργίας της υπάρχουσας ηλεκτρονικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, προκειμένου αυτή να εμπλουτιστεί με στοιχεία και παραμέτρους που συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην επίτευξη των σκοπών της.

Να θυμίσουμε ότι κανονικά η υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των γεωργικών φαρμάκων επρόκειτο να ξεκινήσει στις 26-11-2015, μετά από δοκιμαστική εφαρμογή αρκετών μηνών, στη διάρκεια της οποίας υποτίθεται ότι οι χρήστες του συστήματος (οι συνταγογράφοι γεωπόνοι) θα εξοικειώνονταν με το σύστημα. Στο διάστημα αυτό βέβαια, είναι αλήθεια πως υπήρξαν αρκετές "φωνές" και προτάσεις από συναδέλφους ανά την Ελλάδα που πρότειναν αλλαγές και βελτιώσεις στο σύστημα.
 Γενική πάντως ήταν η αίσθηση, σε όσους το είχαν δουλέψει, ότι η εφαρμογή είναι δύσχρηστη, χρονοβόρα και δημιουργεί υπέρμετρη γραφειοκρατία και καθυστέρηση στη διαδικασία πώλησης των γεωργικών φαρμάκων. Είναι χαρακτηριστική η επιστολή του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας την οποία είχαμε δημοσιεύσει πριν από λίγο καιρό, που επισημαίνει τα προβλήματα.  
Σε ό,τι αφορά την Πρέβεζα, χωρίς να είμαστε σε θέση να ξέρουμε πόσο δουλεύτηκε το σύστημα από τους συναδέλφους, να επισημάνουμε απλώς ότι αυτή τη στιγμή έχουν πιστοποιηθεί ως συνταγογράφοι 26 άτομα, ενώ οι άδειες εμπορίας γεωργικών φαρμάκων στο Νομό είναι 30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.