Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Κοκκινορίξης και Ασπροπάρης: Ένα παραμύθι ...ή μήπως όχι;

Ο συνάδελφος Διονύσης Βλάχος είναι γεωπόνος και εργάζεται τα τελευταία χρόνια σε μία από τις πλέον καίριες θέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Τμήμα Φυτοπροστατευτικών και Βιοκτόνων Προϊόντων. Πρόσφατα μας ενημέρωσε με e-mail ότι έχει προχωρήσει στην έκδοση με δικές του δαπάνες ενός βιβλίου μέσω των εκδόσεων του "Αγρότυπου" (http://www.agrotypos.gr/eshop/index.asp?mod=eshop_item&cID=1&pID=63658), ο οποίος και το εμπορεύεται.
 Το βιβλίο έχει τη μορφή παραμυθιού και αναφέρεται αλληγορικά στα δηλητηριασμένα δολώματα με φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Το παρακάτω σύντομο κείμενο είναι το ενημερωτικό που συνοδεύει την έκδοση του βιβλίου, ενώ όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επισκεφτεί το σύνδεσμο που δίνουμε παραπάνω.
 
Ο Ασπροπάρης είναι είδος γύπα, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Neophron percnopterus. 
 Ο ασπροπάρης είναι ένας μοναδικός ταξιδιώτης που περιδιαβαίνει τους ουρανούς της Μεσογείου και της Αφρικής. Ως μεταναστευτικό είδος, επιλέγει τα μέρη μας για να διαιωνίσει το είδος του και την Αφρική για να ξεχειμωνιάσει σε πιο ζεστό κλίμα. Στα Βαλκάνια συναντάμε έναν σημαντικό πληθυσμό του και η Δαδιά, όπως και η ευρύτερη περιοχή της Θράκης, αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά ένα ιδιαίτερα φιλόξενο μέρος για τους γύπες της Ευρώπης. 
Ο μοναδικός αυτός γύπας είναι πλέον παγκόσμια κινδυνεύον είδος, καθώς η μείωση του πληθυσμού του είναι από τις πιο ραγδαίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν χαθεί οι μισοί ασπροπάρηδες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα θεωρείται είδος κρισίμως κινδυνεύον καθώς από τα 250 ζευγάρια τη δεκαετία του ΄80, λιγότερα από 10 ζευγάρια καταγράφηκαν το 2015 σε δυο κυρίως περιοχές: τη Θράκη και τα Μετέωρα. 
Κύριες αιτίες απώλειας στην Ελλάδα είναι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, η μείωση τροφής λόγω της εγκατάλειψης της παραδοσιακής εκτατικής κτηνοτροφίας, η ενόχληση στους χώρους φωλιάσματος και άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.