Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Στρατηγικό Σχέδιο στο Δήμο Πρέβεζας! Απόψεις και προτάσεις.

Την Τετάρτη, 30-9-2015 συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή Πρέβεζας με βασικό θέμα το   Στρατηγικό σχέδιο του επιχειρησιακού προγράμματος Δήμου Πρέβεζας ετών 2015-2019.

Όπως τόνισε και ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής το στρατηγικό σχέδιο θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνει μια όσο το δυνατό ακριβέστερη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης με τεκμηριωμένα στοιχεία και ενδελεχή ανάλυση. Όμως αρκετά από τα στοιχεία όπως εύκολα διαπιστώνεται, είναι παρωχημένα, αντιφατικά ή και αυθαίρετα με αποτέλεσμα η ανάλυση να μη στέκει ούτε στην πρώτη ανάγνωση.

Καταγράφουμε μερικά σημεία ενδεικτικά:

Στα προβλήματα ρύπανσης (σ.22) αναφέρεται ότι: “Η χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων σε ανεξέλεγκτες και κατά κύριο λόγο υπερβολικές δοσολογίες, στην αγροτική προαγωγή, αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα ρύπανσης. Φυσικά αποτελεί την κύρια αιτία της υποβάθμισης του υγροβιότοπου του Αμβρακικού σε βόθρο, της νίτρωσης των υδροφόρων οριζόντων και της αχρήστευσης των επιφανειακών πηγών νερού για άρδευση (φυσικά για ύδρευση δεν γίνεται λόγος).

Ίσως αυτή η άποψη να είχε κάποια βάση σε άλλες δεκαετίες όταν η αγροτική παραγωγή άκμαζε και τα λιπάσματα και φάρμακα είχαν προσιτές τιμές. Σήμερα, αν εξαιρέσουμε την περιοχή εντατικής καλλιέργειας κηπευτικών κοντά στην πόλη της Πρέβεζας, οι αρδευόμενες εκτάσεις καλλιεργούνται μόνο κατά το με ½, ενώ οι δενδρώδεις καλλιέργειες δεν δέχονται ούτε τις συνιστώμενες δόσεις και επεμβάσεις με αγροχημικά.  Και φυσικά δεν μπορούμε να μιλάμε για αχρήστευση των νερών για άρδευση λόγω νίτρωσης, καθώς το άζωτο είναι το πρώτο απαραίτητο λιπαντικό στοιχείο για όλα τα φυτά.

Βέβαια, στο ίδιο κείμενο (σ.27) η άποψη για τον Αμβρακικό ανασκευάζεται, αφού θεωρείται ως το κύριο πρόβλημα η “εκτεταμένη λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και κτηνοτροφικών μονάδων (αύξηση αστικών, βιομηχανικών και κτηνοτροφικών λυμάτων)”.

Παρακαλούμε, λοιπόν, τη Δημοτική αρχή να μην κινδυνολογεί και να μη σπιλώνει, αβίαστα και ατεκμηρίωτα, όλη την αγροτική παραγωγή που είναι απαραίτητη όχι μόνο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας αλλά και για την διατροφική ασφάλεια του λαού μας.

Προτεινόμενο μέτρο 3.3.7 (σ. 40): η δημιουργία λαϊκών αγορών έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη ρητή δέσμευση του Δημάρχου, ο οποίος έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της αγροτικής αγοράς και κατά της λαϊκής.

Προτεινόμενο μέτρο 3.2.2 (σ. 39): λειτουργία μαρίνας. Η Δημοτική αρχή δε γνωρίζει ότι η μαρίνα (και ένα φιλέτο στεριάς στην καρδιά της παραλίας της πόλης) έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη για σχεδόν μισό αιώνα;

Ως απειλή καταγράφεται η “ ολοένα αυξανόμενη ζήτηση κατοικίας” (σ.28) για να προταθεί ο 1ος άξονας παρέμβασης “Οικιστική επέκταση σε νέες περιοχές”. Όταν οι μπετονιέρες έχουν εξαφανιστεί από τους δρόμους, οι εργαζόμενοι στον οικοδομικό κλάδο έχουν αλλάξει ήδη επάγγελμα ή είναι άνεργοι και οι τιμές στις ενοικιαζόμενες κατοικίες έχουν πέσει στο μισό σε σχέση με το 2010 θα πρέπει να είναι κάποιος πολύ ευφάνταστος για να ανιχνεύσει ανάγκες επέκτασης του σχεδίου πόλης μέχρι το 2019.

Πρέπει λοιπόν να επανεξεταστούν αρκετές από τις προτάσεις και τα μέτρα του στρατηγικού σχεδίου και να βασιστούν σε τεκμηριωμένα και επίκαιρα στοιχεία και όχι σε παρωχημένες ή και ιδεοληπτικές αντιλήψεις.


Προτείνουμε ενδεικτικά τα παρακάτω  μέτρα σχετικά με τα αγροτικά ζητήματα:

  • Πρωτοβουλία για τη συλλογή και ανακύκλωση των αγροτικών πλαστικών αποβλήτων όπως: φιάλες γεωργικών φαρμάκων, πλαστικά κάλυψης θερμοκηπίων κ.α., σωλήνες άρδευσης, σάκοι λιπασμάτων, κατεστραμμένα δίχτυα κλπ.
  • Πλήρης εξομάλυνση της λειτουργίας της αγροτικής αγοράς και επέκτασή της σε περιοχές του Δήμου με αγοραστικό ενδιαφέρον (Λούρος, Κανάλι) ή και με διαδημοτική συνεργασία σε Φιλιππιάδα ή γέφυρα Καλογήρου κ.α.
  • Κλείσιμο των παρανόμων γεωτρήσεων και έλεγχος της κατανάλωσης νερού άρδευσης με βάση τις ανάγκες των καλλιεργειών.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι με ευχολόγια και καλές προθέσεις, όχι ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται αλλά ούτε καν οι βασικές υποχρεώσεις της Δημοτικής αρχής, όπως η βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη.



Τάσος Γάτσιος

Εκπρόσωπος του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας

στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.