Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Μειωμένη αναμένεται και φέτος η παραγωγή ελαιολάδου.

Λιγότεροι από 3 εκατ. τόνοι ελαιολάδου, που είναι η ελάχιστη ποσότητα με την οποία μπορεί να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση, αναμένεται να παραχθούν και φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (I.O.C.).
 Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει το I.O.C., η παγκόσμια παραγωγή του ’15-’16 θα διαμορφωθεί πιθανότατα στους 2.900.000 τόνους, αν και, όπως αναφέρεται, προς το παρόν είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Αναλυτικά, για την Ελλάδα το I.O.C. προβλέπει ότι η παραγωγή θα φτάσει τους 320.000 τόνους, κατά 7% παραπάνω από την περσινή χρονιά. 
 Παράλληλα, η ισπανική παραγωγή αναμένεται στους 1.200.000 τόνους, επίπεδα που θεωρούνται μειωμένα σε σχέση με μία κανονική χρονιά, αλλά αυξημένα κατά 38% από τα περσινά πολύ χαμηλά. Αξίζει να επισημανθεί ότι αν και οι αρχικές εκτιμήσεις των Συνεταιρισμών στην Ισπανία έκαναν λόγο για καλή φετινή παραγωγή μετά την περσινή μειωμένη λόγω της παρενιαυτοφορίας της ελιάς, τώρα προβλέπουν ότι η φετινή παραγωγή τους θα είναι περισσότερο μειωμένη απ’ τις αρχικές προβλέψεις. Ειδικότερα, αποδίδουν αυτή τη μείωση στις υψηλές θερμοκρασίες την άνοιξη και το καλοκαίρι του ’15 σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχής στις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. 
 Όσον αφορά την ιταλική παραγωγή, το I.O.C. προβλέπει φέτος ότι θα φτάσει τους 350.000 τόνους, κατά 58% αυξημένη από τα περσινά χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, Ιταλοί γεωπόνοι υποστηρίζουν ότι η παραγωγή στη χώρα τους προβλέπεται στους 300.000-330.000 τόνους, μειωμένη σε σχέση με μία κανονική χρονιά. 

Πηγή: www.agronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.