Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ξεκίνησαν στο ΙΓΕ οι εξετάσεις και δόθηκαν τα 10 πρώτα Πιστοποιητικά Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων. Με ένα (1) μόνο πιστοποιημένο ιδιωτικό ΚΕΚ έχει μείνει η Πρέβεζα.

 Η είδηση είναι από τον ιστότοπο γεωργικής ενημέρωσης www.agrotypos.gr, ενώ σχετικό Δελτίο Τύπου έχει εκδώσει και το Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. :

 Την Πέμπτη 18 Ιουνίου ξεκίνησε στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) ο πρώτος κύκλος εξετάσεων για τη χορήγηση Πιστοποιητικού Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων. Με αφορμή το γεγονός το Ινστιτούτο διοργάνωσε εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο Υφυπουργός, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμαρχος Κηφισιάς, Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου κ.α.). Οι εξετάσεις ξεκίνησαν στις 12 περίπου το μεσημέρι (με 10 συμμετοχές). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου οι εκπαιδεύσεις και οι εξετάσεις για το πιστοποιητικό διεξάγονται σε όλη τη χώρα και μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περίπου 3.000 άτομα. Επίσης σύμφωνα με όσα μας ανέφεραν από το ΙΓΕ, το πιστοποιητικό ορθής χρήσης φυτοπροστασίας θα δίνεται άμεσα και επί τόπου στους εξεταζόμενους που περνάνε με επιτυχία το σχετικό τεστ. Σήμερα (χθες) το ΙΓΕ έδωσε τα 10 πρώτα πιστοποιητικά. 
Να σημειωθεί ότι πλέον η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται (σ.σ.: από τις 26-11-2015 και μετά) στα άτομα που θα διαθέτουν αυτό το πιστοποιητικό και εφόσον εξασφαλιστεί ότι η χρήση των γεωργικών φαρμάκων γίνεται από πρόσωπο ή υπό την επίβλεψη προσώπου, στο οποίο έχει χορηγηθεί το εν λόγω πιστοποιητικό. 
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΓΕ Δρ. Αθανάσιος Σαπουνάς πραγματοποίησε παρουσίαση των δράσεων και του ρόλου του Ινστιτούτου τονίζοντας ότι μόνο το 2015 το ΙΓΕ θα έχει 1.000 εκπαιδευόμενους. Επιπλέον, έκανε λόγο για τα προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας που απευθύνονται σε μαθητές σχολείων αλλά και για τα ερευνητικά προγράμματα. Επίσης, τόνισε ότι το Ινστιτούτο έχει ήδη διαμορφώσει το στρατηγικό του πρόγραμμα για την επόμενη 5ετία. 

Και ενώ όλα αυτά τα ωραία συμβαίνουν στην Αθήνα, όπου το ΙΓΕ (Ν.Π.Δ.Δ. υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) έχει αναλάβει ως κρατικός φορέας να επιμορφώσει και να πιστοποιήσει τους ενδιαφερόμενους, στην Πρέβεζα έχει απομείνει πλέον μόνον ένας πιστοποιημένος φορέας για κατάρτιση και χορήγηση του σχετικού πιστοποιητικού. Αν ανατρέξει κάποιος στη σχετική σελίδα του Υπουργείου θα δεί ότι στο Ν. Πρέβεζας υπάρχουν δύο πιστοποιημένα ιδιωτικά ΚΕΚ, ένα στην πόλη της Πρέβεζας και ένα στην Πάργα
Από την άλλη καμία κίνηση δεν έχει γίνει ακόμα από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ή από άλλον κρατικό φορέα, για τη λειτουργία κρατικής δομής κατάρτισης και χορήγησης πιστοποιητικού στην Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.