Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ο δωδεκάλογος της ορθής και ασφαλούς χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.


Επανερχόμαστε σήμερα στο σημαντικό και πάντα επίκαιρο θέμα της ορθής και ασφαλούς χρήσης των γεωργικών φαρμάκων και δημοσιεύουμε τον "δωδεκάλογο της ασφαλούς χρήσης" έτσι όπως τον έχει κωδικοποιήσει και αναρτήσει στην ιστοσελίδα www.safeuse.gr ο Ε.ΣΥ.Φ. (Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας): 

 1. Διαβάζετε πάντα την ετικέτα και ακολουθείτε τις οδηγίες κατά τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ειδικά τις συστάσεις ασφαλείας. Προμηθευτείτε φόρμα εργασίας, γάντια και μπότες καθώς επίσης και τα επιπλέον μέσα ατομικής προστασίας που πρέπει να χρησιμοποιείτε (μάσκα, γυαλιά, ποδιά). 
 2. Προστατευτείτε κατά την παρασκευή του ψεκαστικού υγρού, τουλάχιστον με: φόρμα εργασίας, γάντια, προσωπίδα και μπότες. Η φόρμα και τα γάντια πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE μαζί με τέσσερις αριθμούς και τα πικτογράμματα. Τα χέρια είναι αυτά που εκτίθενται περισσότερο. Χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα γάντια νιτριλίου. Συμβουλευτείτε την ετικέτα για να χρησιμοποιήσετε, αν χρειάζεται, επιπλέον μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα αναπνοής και ποδιά). 
 3. Προστατευτείτε κατά την εφαρμογή τουλάχιστον με: φόρμα εργασίας, γάντια, μπότες και καπέλο. Η φόρμα και τα γάντια πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE μαζί με τέσσερις αριθμούς και τα πικτογράμματα. Χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα γάντια νιτριλίου. Τα πόδια είναι από τα πιο εκτεθειμένα μέρη του σώματος. Χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες μπότες.  
 4. Κατά τη χρήση ορισμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων απαιτείται η χρήση μάσκας. Χρησιμοποιείτε μάσκες προσώπου με φίτρο A2P3 για οργανικούς ατμούς και ψεκαστικό νέφος και με φίλτρο P2 ή P3 για σκόνες και ψεκαστικό νέφος. Άλλος τύπος φίλτρου δεν παρέχει επαρκή προστασία. 
 5. Οι σύγχρονες τεχνικές εφαρμογής αυξάνουν την παραγωγικότητα και μειώνουν το κόστος. Εξοπλισμοί εφαρμογής με κάθετους σωλήνες και μπεκ διασκορπίζουν το προϊόν ομοιόμορφα πάνω στην καλλιέργεια. Οι δοκιμές που έγιναν στον αγρό με εξοπλισμό της Ισπανικής εταιρείας IDM εμφάνισαν πολύ μικρότερη έκθεση των χρηστών από αυτήν των μεθόδων της παραδοσιακής μηχανικής εφαρμογής. 
 6. Ξεπλένετε τρεις φορές τις κενές συσκευασίες με καθαρό νερό και αδειάστε στο βυτίο ψεκασμού. Είναι μία πρακτική με την οποία αξιοποιείται όλη η ποσότητα του προϊόντος, περιορίζοντας τα υπολείμματα που μένουν στη συσκευασία του. 
 7. Πλένετε τα γάντια πολλαπλών χρήσεων με νερό κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε αλλά και πριν τα βγάλετε. Το πλύσιμο παρατείνει το χρόνο ζωής των γαντιών. Αν δεν καθαρίζονται, τα προϊόντα διεισδύουν στο εσωτερικό των γαντιών και ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με τα χέρια. 
 8. Πλένετε το ρουχισμό εργασίας, μετά από κάθε μέρα εργασίας πάντα ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τα υπόλοιπα μέσα ατομικής προστασίας. 
 9. Κάντε πάντοτε ντους μετά από κάθε εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊότων (ψεκασμός). Πλυθείτε σχολαστικά με νερό και σαπούνι. Φορέστε καθαρά ρούχα. Αποφεύγετε έτσι κάθε πιθανό κίνδυνο για εσάς και τους γύρω σας. 
 10. Ανανεώνετε τακτικά τα μέσα ατομικής προστασίας (φόρμα εργασίας, γάντια, μπότες, προσωπίδα, μάσκα, γυαλιά και ποδιά). Αντικαταστήστε άμεσα τα ελαττωματικά ή χαλασμένα μέρη των μέσων ατομικής προστασίας. 
 11. Αφαιρέστε αμέσως τα βρεγμένα ρούχα σε περίπτωση ατυχήματος. Πλένετε απευθείας με νερό και σαπούνι το δέρμα που εκτέθηκε. 
 12. Ζητείστε ιατρική βοήθεια εάν αισθανθείτε αδιαθεσία. Δείξτε στον γιατρό την ετικέτα του προϊόντος. Περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την ανάλογη θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.