Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας για την ασφαλή χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας για την ασφαλή χρήση των γεωργικών. Αγρότες, γεωπόνοι αλλά και ερασιτέχνες καλλιεργητές, βρέθηκαν χθες Σάββατο 28 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας όπου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ορθολογικής χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. 
 Η ημερίδα άνοιξε με την παρουσίαση του προέδρου του Συλλόγου Γεωπόνων, Τάσου Γάτσιου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων, τόσο για την προστασία της υγείας των αγροτών, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των καταναλωτών. Αφού επεσήμανε ότι οι αγρότες που χρησιμοποιούν τα φυτοφάρμακα είναι αυτοί που κυρίως υφίστανται και τις συνέπειες στην υγεία τους από την κακή χρήση (ενώ οι καταναλωτές επιβαρύνονται σε πολύ μικρότερο βαθμό), τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων προστασίας κατά τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου.
  Στη συνέχεια παρουσίασε με συντομία τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις στον τομέα της ορθής χρήσης, όπως είναι η ολοκληρωμένη φυτοπροστασία (υποχρεωτική από 1/1/2014), η ηλεκτρονική καταγραφή της πώλησης των γεωργικών φαρμάκων (υποχρεωτική ομοίως από 1/1/2014), το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης (υποχρεωτικό από 26/11/2015) και η συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων (υποχρεωτική από 28/8/2015). 
 Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Μηνάς Πελεκάνος, γεωπόνος του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.) ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά: 
 α)τους κανόνες ορθής και ασφαλούς χρήσης των γεωργικών φαρμάκων 
 β)τα μέσα ατομικής προστασίας. Εδώ τονίστηκε ιδιαίτερα ότι το 90% της ποσότητας φυτοφαρμάκου που προσλαμβάνει ένας αγρότης όταν ψεκάζει το παίρνει μέσω του δέρματος και για το λόγο αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η χρήση των σωστών μέσων ατομικής προστασίας (ολόσωμη ειδική φόρμα, γάντια νιτριλίου, λαστιχένιες μπότες, μάσκα, γυαλιά) και 
 γ)το πρόγραμμα ανακύκλωσης των πλαστικών φιαλών των γεωργικών φαρμάκων, το οποίο εφαρμόζει πιλοτικά ο Ε.ΣΥ.Φ. σε συνεργασία με κάποιους Δήμους των Περιφερειών Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής. Παρουσιάστηκε αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο έχει στηθεί και λειτουργεί το πρόγραμμα (με το τριπλό ξέπλυμα των φιαλών, την παράδοση των φιαλών σε εταιρεία ανακύκλωσης παρουσία γεωπόνων που πιστοποιούν τη διαδικασία κλπ) και τα μέχρι τώρα αποτελέσματά του. Εδώ να σημειώσουμε  ότι παρών στη χθεσινή ημερίδα ήταν και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας του Δήμου Πρέβεζας κ. Βαγγέλης Γιαννουλάτος. 
 Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους. 
 Επειδή το θέμα της ορθής χρήσης των γεωργικών είναι μεγάλης σπουδαιότητας, πρώτα για την υγεία των ίδιων των αγροτών και στη συνέχεια για τους καταναλωτές και το περιβάλλον, σε επόμενα άρθρα μας θα ανεβάσουμε λεπτομερές υλικό και οδηγίες πάνω στο θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.