Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Η αλλαγή του παστεριωμένου γάλακτος από 5 σε 7 ημέρες δεν είχε ούτε νόημα ούτε αποτέλεσμα.

Από τον Απρίλιο του 2014 η χώρα μας διαθέτει παστεριωμένο γάλα με λήξη 7 ημερών από την ημερομηνία παραγωγής. Ωστόσο οι τιμές λιανικής δεν μειώθηκαν αλλά αντιθέτως υπήρξε μείωση στις τιμές παραγωγού. Μέχρι τότε στη χώρα μας το παστεριωμένο γάλα είχε διάρκεια μέχρι 5 ημέρες. Στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος, προέκυψε και ένα νέο προϊόν το «Γάλα ημέρας». Το ερώτημα είναι αν υπάρχει διαφορά στον τρόπο επεξεργασίας του γάλακτος των 5 ημερών με το γάλα 7 ημερών και το γάλα ημέρας. "Καμία διαφορά" σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Τσίγκο, ιδιοκτήτη της γαλακτοβιομηχανίας «το δικό μας», που βρίσκεται στον Ασπρόπυργο της Αττικής, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά ότι «η διαδικασία επεξεργασίας του γάλακτος παρέμεινε η ίδια». 
 «Η επεξεργασία για την παραγωγή γάλακτος 5 ημερών είναι η ίδια με αυτή των 7 ημερών και δεν υπάρχει καμιά διαφορά με το γάλα ημέρας. Όλα αυτά είναι ίδια γάλατα. Η μόνη αλλαγή είναι ότι δεν μπορούμε να βάζουμε τη λέξη «φρέσκο» στο γάλα των 7 ημερών», τόνισε. 
Και προσθέτει: «με τις αλλαγές στις ημερομηνίες δεν μπορεί να μειωθεί η τιμή του γάλακτος. Η τιμή του γάλακτος θα μειωθεί όταν ο παραγωγός βρει «φτηνή» πρώτη ύλη, δηλαδή φτηνές ζωοτροφές, καθώς και φτηνή ενέργεια. Επίσης θα πρέπει το δημόσιο κτηνιατρείο να δουλεύει όλες τις ημέρες του έτους. Τα ζώα αρρωσταίνουν και τα Σαββατοκύριακα και στις εορτές και αργίες. Στις κτηνοτροφικές μονάδες της Ευρώπης τους παρέχεται η δυνατότητα να έχουν επαφή με τα δημόσια κτηνιατρεία 365 ημέρες το χρόνο. Στη συνέχεια οι μεταποιητές, όταν έχουν μια φτηνότερη πρώτη ύλη αλλά και φτηνή ενέργεια και μειωμένη φορολογία, θα μπορέσουν να προσφέρουν στην αγορά ένα φτηνό προϊόν. Έτσι θα μπορέσει να αγοράσει φτηνότερα και ο καταναλωτής. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας. 
 Όσον αφορά τη διαφορά των τιμών της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, οι συγκρίσεις θα πρέπει να γίνονται με όμοια προϊόντα. Στην ΕΕ πωλούνται κυρίως γάλατα σκόνης και μακράς διάρκειας, που είναι πράγματι φτηνότερα σε σχέση με τα ελληνικά παστεριωμένα γάλατα μικρής διαρκείας. Τα λίγα παστεριωμένα γάλατα μικρής διάρκειας (5-7 ημερών) που υπάρχουν στην ΕΕ πωλούνται με μέση τιμή στα 2,20 ευρώ το λίτρο, ενώ στη χώρα μας κυμαίνονται στο 1,50». 
Να θυμίσουμε ότι οι αλλαγές στη διάρκεια ζωής στο παστεριωμένο γάλα έγιναν για να μειωθεί η τιμή του νωπού γάλακτος στον καταναλωτή. Όμως σε δηλώσεις που έκανε, τον Σεπτέμβριο του 2014, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, παραδέχτηκε ότι οι τιμές λιανικής του γάλακτος δεν μειώθηκαν και τέλος του 2014 θα γινόταν αξιολόγηση του νόμου προκειμένου να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Οι εκλογές δεν επέτρεψαν να υπάρξει αυτή η αξιολόγηση. 
 Παράλληλα, η νέα νομοθεσία έφερε μείωση στην τιμή παραγωγού. Τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ δείχνουν ότι οι τιμές παραγωγού μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου έφτασαν τον Απρίλιο στα 43 λεπτά/κιλό, τον Ιούλιο στα 42 λεπτά/κιλό, για να καταλήξουν το Νοέμβριο στα 41 λεπτά (οι αντίστοιχες τιμές του 2013 ήταν: Απρίλιος 44 λεπτά, Ιούλιος 44 λεπτά, Νοέμβριος 45 λεπτά). 

Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.