Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Εκλογές ΓΕΩΤΕΕ: Συμπεράσματα και επισημάνσεις.

Με την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών του ΓΕΩΤΕΕ σε πανελλαδικό επίπεδο να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ας καταθέσουμε κάποιες απόψεις και επισημάνσεις μας για τις εκλογές στο Παράρτημα Ηπείρου και Νήσων, για το οποίο άλλωστε έχουμε και πλήρη στοιχεία. 
 Για τα αποτελέσματα δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά, αφού ήδη είναι γνωστά και έχουν δημοσιευτεί σε όλους τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους της Ηπείρου. Αναφέρουμε απλά ότι πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η Γεωτεχνική Ενωτική Κίνηση με 155 ψήφους και ακολούθησαν η ΔΑΚΕ Γεωτεχνικών με 145 η Αριστερή Πρωτοβουλία Γεωτεχνικών με 44 ψήφους και η Πανεπιστημονική με 34 ψήφους. 
 Η συμμετοχή κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Στην Πρέβεζα ψήφισαν 69 άτομα σε σύνολο 228 εγγεγραμμένων, ενώ την προηγούμενη φορά (2011) είχαν ψηφίσει 50. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα διάφορα ποσοστά αποχής που δίνουν κάποια sites (της τάξης του 80%) είναι λίγο-πολύ πλασματικά αφού οι εκλογικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν πολλά "ανενεργά" ονόματα γεωτεχνικών (συνταξιούχους κυρίως, αλλά και αρκετούς -δυστυχώς- πεθαμένους). Στην Πρέβεζα π.χ. σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, ένα ποσοστό 20% των εγγεγραμμένων είναι "μη ενεργοί". 
 Ένα σημαντικό, κατά τη γνώμη μας, πρόβλημα είναι το "μπέρδεμα" με τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας πολλών συναδέλφων. Η πάγια τακτική του ΓΕΩΤΕΕ είναι να εγγράφει τους γεωτεχνικούς στην περιοχή που έχουν δηλώσει ως τόπο εργασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί συνάδελφοι να μη μπορέσουν να ψηφίσουν γιατί η έδρα της εργασίας τους ήταν αλλού και ήταν γραμμένοι σε άλλο παράρτημα. (Ακραίο -αλλά πραγματικό- παράδειγμα: συνάδελφος βρέθηκε γραμμένος στην ...Αλεξανδρούπολη γιατί η έδρα της εταιρείας που δουλεύει βρίσκεται εκεί!). Πιστεύουμε ότι θα πρέπει το κάθε μέλος του ΓΕΩΤΕΕ να εγγράφεται αποκλειστικά και μόνο στον τόπο που δηλώνει ως μόνιμη κατοικία (έχοντας υπόψη και το γεγονός ότι οι εκλογές γίνονται πάντα σε μέρα αργίας). Εάν κάποιος δεν θέλει να ψηφίσει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, θα πρέπει να το δηλώσει στο ΓΕΩΤΕΕ μέσα σε μία εύλογη προθεσμία αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών. Εννοείται πως οι εκλογικοί κατάλογοι, αμέσως μετά την οριστικοποίησή τους, θα πρέπει να αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του ΓΕΩΤΕΕ για να μπορεί να βλέπει ο καθένας πού τελικά ψηφίζει. 
Ένα άλλο θέμα που δημιούργησε κάποια προβλήματα στην ψηφοφορία ήταν η οικονομική τακτοποίηση των μελών του Επιμελητηρίου. Κάποιοι συνάδελφοι, παρόλο που είχαν εξοφλήσει τις οφειλές τους, φαίνονταν "χρεωμένοι" στις καταστάσεις που είχε η εφορευτική επιτροπή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χρειαστεί η εφορευτική επιτροπή να επικοινωνήσει με τα κεντρικά του ΓΕΩΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη και να ζητήσει σχετικό φαξ επιβεβαίωσης για την μη οφειλή. Θεωρούμε ότι και αυτό το θέμα είναι σχετικά εύκολο να λυθεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας, με on line ενημέρωση των οφειλών, ώστε να μην υπάρχει άσκοπη ταλαιπωρία τόσο των ψηφοφόρων όσο και των εφορευτικών επιτροπών. 

Τέλος να ευχηθούμε καλή επιτυχία σε όλους τους εκλεγέντες συναδέλφους στα όργανα του ΓΕΩΤΕΕ για τη νέα τριετία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου