Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Δ.Α.Ο.Κ. Πρέβεζας: Απαραίτητη η χρήση πιστοποιημένου πατατόσπορου για όλους τους καλλιεργητές πατάτας.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας, η χρήση ελεγμένου και πιστοποιημένου πατατόσπορου είναι υποχρεωτική για όλους τους καλλιεργητές πατάτας. 
Θα πρέπει εδώ να επιστήσουμε την προσοχή των παραγωγών γιατί η χρήση μη πιστοποιημένου πατατόσπορου αφενός αποτελεί φυτοϋγειονομική παράβαση και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους φέρει αντιμέτωπους με ποινικές κυρώσεις και πρόστιμα, και αφετέρου σημαίνει ότι δεν θα έχουν καμία δυνατότητα αποζημίωσης από τον ΕΛ.Γ.Α. σε περίπτωση ζημιάς, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΕΛ.Γ.Α. 
Για όσους παραγωγούς επιθυμούν να κρατήσουν σπόρο από την ανοιξιάτικη καλλιέργεια τους για το φθινόπωρο, η πιστοποίηση θα γίνεται από την Δ.Α.Ο.Κ. μετά από σχετικό έλεγχο. 
Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της Δ.Α.Ο.Κ. Πρέβεζας έχει ως εξής: 

Πρέβεζα 15-5-2013 
Αρ. Πρωτ.: 3868 

Θέμα: « Χρήση πιστοποιημένου πατατόσπορου » 
Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το Π.Δ. 365/2002, στην καλλιέργεια της πατάτας είναι υποχρεωτική η χρήση ελεγμένου και πιστοποιημένου πατατόσπορου. Ο πατατόσπορος είναι πιστοποιημένος όταν: 
 - φέρει ετικέτα πιστοποίησης και φυτοϋγειονομικό διαβατήριο (τα οποία ο παραγωγός οφείλει να διατηρεί για τουλάχιστον ένα χρόνο) ή 
 - έχει διατηρηθεί από την προηγούμενη καλλιέργεια, για χρήση από τον ίδιο παραγωγό και έχει ελεγχθεί από την υπηρεσία μας. 
Η χρήση μη πιστοποιημένου πατατόσπορου μπορεί να μολύνει με ασθένειες καραντίνας που παραμένουν στον αγρό για, τουλάχιστον, 5 – 30 χρόνια και προσβάλλουν σημαντικές, για την περιοχή μας, καλλιέργειες (τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα κα.). 
 Για αυτούς τους λόγους, καλούμε όλους τους παραγωγούς πατάτας που επιθυμούν να διατηρήσουν πατατόσπορο από την τρέχουσα καλλιέργεια για δική τους χρήση στη φθινοπωρινή, να το δηλώσουν άμεσα στην υπηρεσία μας, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να προμηθευτούν το πιστοποιητικό ιδιοπαραγωγής πατατόσπορου. 
Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με απόφαση του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνονται οι καλλιέργειες πατάτας αν δεν υπάρχει έγγραφη βεβαίωση χρήσης πιστοποιημένου πατατόσπορου. 

Ε.Π. 
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος 

 Ιωάννης Αυγέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.