Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης απαραίτητη πλέον και για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ή δήλωση ΟΣΔΕ όπως ήταν γνωστή παλιότερα και εξακολουθεί να λέγεται ακόμα από πολλούς) είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών και την είσπραξη των αντίστοιχων επιδοτήσεων. Μεγάλος αριθμός αγροτών δεν υπέβαλλαν καθόλου αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης, είτε γιατί είχαν καλλιέργειες που δεν ήταν σε καθεστώς ενίσχυσης (χαρακτηριστικό παράδειγμα για την Πρέβεζα οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών) είτε γιατί δεν είχαν τα αντίστοιχα δικαιώματα. 
 Το 2010 το ΥΠΑΑΤ με δύο διαδοχικούς νόμους, το Ν. 3874/10 και το Ν. 3877/10, ενσωμάτωσε στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης δύο πολύ σημαντικές επιπλέον αιτήσεις: την Αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής για την ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛ.Γ.Α. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι η υποβολή Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης γινόταν απαραίτητη: 
 1)Για να πιστοποιήσει οποιοσδήποτε αγρότης ή και κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης την αγροτική του ιδιότητα και να πάρει τη σχετική βεβαίωση και
 2)Για να έχει αφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛ.Γ.Α. σε περίπτωση ζημιάς στην φυτική η ζωική παραγωγή.  
 Με πρόσφατη εγκύκλιό του το Υπουργείο Οικονομικών προχωράει ένα βήμα παραπέρα, αφού ουσιαστικά ορίζει ότι και για την επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες είναι υποχρεωτική η υποβολή Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης. 
 Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο που έχει ημερομηνία 2 Απριλίου 2013, ορίζεται ότι στην αρχή κάθε έτους η Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών ζητάει από το ΥΠ.Α.Α.Τ. ηλεκτρονικό αρχείο "στο οποίο περιλαμβάνονται οι αγρότες που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων του νόμου 3874/2010 και έχουν υποβάλλει Αίτηση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, ή Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής του νόμου 3877/2010 εφόσον είναι υπόχρεοι". Μάλιστα στην αμέσως επόμενη παράγραφο αναφέρεται επιπλέον ότι "Στο ηλεκτρονικό αρχείο της παραγράφου 2, αναγράφεται η κανονική αξία της αγροτικής παραγωγής κάθε αγρότη ανά ομοειδή καλλιέργεια, ή ομοειδή ζωική μονάδα. Με τον όρο «κανονική αξία της αγροτικής παραγωγής», για τους σκοπούς της απόφασης αυτής, εννοείται το ανώτατο ύψος ακαθαρίστων εσόδων που μπορεί να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο μιας αγροτικής εκμετάλλευσης, που λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες και με την εφαρμογή των συνήθων καλλιεργητικών πρακτικών ανά ομοειδή καλλιέργεια, ή ομοειδή ζωική μονάδα". 
 Είναι σαφές ότι το Υπουργείο Οικονομικών, με όλους αυτούς τους διασταυρωτικούς ελέγχους, προσπαθεί να πατάξει τα φαινόμενα που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας για υπέρογκα ποσά επιστροφής Φ.Π.Α. σε επιτήδειους. Είναι όμως επίσης σαφές ότι με τον τρόπο αυτό θα "πετάξει" έξω από την επιστροφή Φ.Π.Α. πολλούς αγρότες, που είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω αμέλειας δεν έχουν κάνει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και δεν είναι γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών. 
 Επειδή οι διασταυρωτικοί έλεγχοι του ΥΠ.ΟΙΚ. θα ισχύσουν από φέτος και φυσικά θα αφορούν τις επιστροφές του 2012, το πρόβλημα είναι ήδη υπαρκτό για όσους δεν έχουν υποβάλει ΑΕΕ το 2012. Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή όλων των αγροτών για την υποχρεωτική υποβολή Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης, τουλάχιστον από το 2013 και μετά, για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις σε ό,τι αφορά την επιστροφή Φ.Π.Α. που δικαιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.