Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Οδηγίες ορθής χρήσης σκευασμάτων από το ΥΠ.Α.Α.Τ. για την αντιμετώπιση εντόμων σε φοινικοειδή.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή καταγγελίες για δηλητηριάσεις μελισσοσμηνών από εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στους φοίνικες, προχώρησε στην έκδοση Δελτίου Τύπου, το οποίο και δημοσιεύουμε παρακάτω. Να σημειώσουμε ότι το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών (Rhynchophorus ferrugineus) έχει ευρεία εξάπλωση και στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ωστόσο δεν υπάρχουν (απ' όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε) περιστατικά ή καταγγελίες για δηλητηριάσεις μελισσοσμηνών από εντομοκτόνα. 
Το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου έχει ως εξής:

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2012 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή προφορικές και γραπτές καταγγελίες που έγιναν από μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς (που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Ανατολική Αττική) για ζημιές που παρατηρήθηκαν σε μελισσοσμήνη, που οφείλονται σε εσφαλμένη χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των εντόμων Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) και Paysandisia archon σε φοινικοειδή, ανακοινώνει τα εξής:  

1. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με βάση τις δυνατότητες που του παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία και μέσα στο πλαίσιο αυτής, εξασφαλίζει την προστασία του φυτικού κεφαλαίου της χώρας μας. Ταυτόχρονα, όμως, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του χρήστη, του καταναλωτή και του περιβάλλοντος. 
2. Τα τελευταία χρόνια, έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας δύο έντομα (το Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) και το Paysandisia archon), που προκαλούν σημαντικές ζημιές στα φοινικοειδή. Για την προστασία των φοινικοειδών από τους επικίνδυνους αυτούς εχθρούς έχουν χορηγηθεί, από τον Σεπτέμβριο του 2009 και μετά, κατ’ εξαίρεση εγκρίσεις σε εντομοκτόνα σκευάσματα, για την αντιμετώπιση των εντόμων αυτών. 
3.  Επειδή ορισμένα από τα εντομοκτόνα αυτά σκευάσματα περιέχουν δραστικές ουσίες που ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές στα μελισσοσμήνη (αν χρησιμοποιηθούν ανεξέλεγκτα), στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις χορήγησης των εγκρίσεων προβλέπονται όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν οι χρήστες, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος (κοπή ταξιανθιών, όταν αυτές υφίστανται, κλπ.). Είναι βέβαιο ότι, αν τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για τις μέλισσες. 
4. Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή προς όλους τους χρήστες-εφαρμοστές (Δήμοι, ιδιώτες) σκευασμάτων για την καταπολέμηση των εν λόγω εντόμων στα φοινικοειδή να τηρούν σχολαστικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας που αναγράφονται στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Επισημαίνουμε ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων που δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες χρήσεις που αναγράφονται στις εγκρίσεις τους. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δήλωσή του τονίζει τα εξής: «Η προστασία της μέλισσας, η οποία είναι ο σημαντικότερος επικονιαστής για πλήθος αυτοφυών και καλλιεργουμένων φυτών, αποτελεί χρέος μας για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Επιπλέον, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το εισόδημα των συμπολιτών μας, οι οποίοι ασκούν τη μελισσοκομία ως κύρια ή συμπληρωματική επαγγελματική δραστηριότητα. Επισημαίνουμε ότι, εάν δεν ακολουθείται πιστά η ορθή χρήση των συγκεκριμένων εντομοκτόνων σκευασμάτων θα προβούμε άμεσα στην ανάκλησή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.