Σημαντικές ανακοινώσεις στο 13ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων.
Ένα λογισμικό, το οποίο θα προκύψει στην τελική του μορφή στις αρχές του 2023 με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ερευνώ Καινοτομώ» θα μπορεί να αποκαλύπτει την ταυτότητα, την προέλευση, αλλά και τα χαρακτηριστικά μιας ευρείας γκάμας αγροτικών προϊόντων, υποστηρίζει ο κ. Απόστολος Βανταράκης, καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων.
Σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη: «μέχρι σήμερα η... όποια ταυτότητα ενός προϊόντος, φαίνεται για τον καταναλωτή από το Lot, τον αριθμό δηλαδή που αναγράφεται πάνω σε κάθε προϊόν και αναφέρεται στην παρτίδα του. Ο κωδικός αυτός δεν παρέχει πληροφορίες όμως, σχετικά με την προέλευση του προϊόντος. Όπως ανακοινώσαμε στο πρόσφατο συνέδριο, στο τέλος του 2023 θα έχουμε έτοιμο ένα λογισμικό, πάνω στο οποίο δουλεύουμε με εταιρείες στο πλαίσιο του προγράμματος Ερευνώ Καινοτομώ, το οποίο θα μπορεί να προσδιορίζει την προέλευση του προϊόντος, δηλαδή θα είναι δυνατό να βρίσκουμε από ποια περιοχή προέρχεται το εκάστοτε προϊόν. Τη μέθοδο αυτή με ανάλυση του dna του προϊόντος εφαρμόσαμε ήδη για το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου σε συνεργασία με την εταιρεία Στέφος, αλλά και τη σταφίδα Βοστίτσα Αιγίου, της τοπικής Ένωσης Συνεταιρισμών».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βανταράκης, η μέθοδος αυτή, μπορεί να γίνει και για άλλα προϊόντα, όπως παράδειγμα τις ελιές Καλαμών, αλλά όχι μόνον. «Πιο εύκολο είναι να βρούμε την χώρα προέλευσης της ελιάς με τη μέθοδο που εφαρμόζουμε, ακόμα και το χωράφι που παρήχθη το προϊόν. Αυτό γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχουν και προϊόντα όμως, στα οποία δεν θα έχει εφαρμογή η μέθοδος. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και την περιοχή ή τη χώρα που παράγεται το προϊόν», πρόσθεσε.
Μια τέτοια μέθοδος θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον Έλληνα αγρότη, αλλά και κτηνοτρόφο, καθώς τα φαινόμενα νοθείας έχουν διαχρονικά συνθλίψει το αγροτικό εισόδημα. Από το ΥπΑΑΤ και την κυβέρνηση πάντως δεν έχει γίνει ακόμα τουλάχιστον κάποια κρούση στους υπεύθυνους φορείς του προγράμματος για τη μέθοδο, η οποία δύναται να μπει στη μάχη για το αγροτικό εισόδημα.
Σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη, είναι στα θετικά πως υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την πιστοποίηση των προϊόντων ΠΟΠ ενώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ερευνώ Καινοτομώ» στις αρχές του 2023, θα προκύψει ένα λογισμικό στο οποίο θα προσβλέπει ο καταναλωτής και θα αναφέρει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Συνεργασία υπάρχει ήδη μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και των αντίστοιχων εταιρειών οι οποίες επιθυμούν πολύ την εφαρμογή ενός συστήματος γενετικής ταυτότητας των προϊόντων τους, ώστε ο καταναλωτής να είναι σίγουρος, τι αγοράζει. Στην έρευνα που παρουσιάστηκε στο 13ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων συμμετείχαν οι Απόστολος Βονταράκης, Μαρία Ελένη Δημητρακοπούλου, Ζωή Κοτσίρη, Μαρία Αθανασίου και Ελευθερία Χόρτη – Τρίψα.
Αναφορικά τέλος με το κόστος εφαρμογής της μεθόδου με ανάλυση του dna, ο κ. Βανταράκης, μας εξήγησε πως όσο μαζικότερο χαρακτήρα αποκτήσει, τόσο πιο προσιτή θα γίνει, φέρνοντας ως παράδειγμα, τις εργαστηριακές αναλύσεις και τα τεστ για τον covid-19, που στην αρχή πληρώνονταν ακριβότερα, σε σχέση με σήμερα.
Πηγή: agrotypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.