Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Εγκρίθηκε ερευνητικό πρόγραμμα καταπολέμησης του μαύρου αλευρώδη των εσπεριδοειδών.

Αποικία από νύμφες του αλευρώδη στην κάτω
επιφάνεια του φύλλου
Στην έγκριση ειδικού ερευνητικού προγράμματος για την καταπολέμηση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Aleurocanthus spiniferus (μαύρου ακανθώδη αλευρώδη των εσπεριδοειδών) με την χρήση βιολογικών μεθόδων, προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ανταποκρινόμενος στην επιτακτική ανάγκη επίλυσης ενός μείζονος προβλήματος που απασχολεί μεγάλη μερίδα παραγωγών της χώρας μας. 

Ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς σε φύλλα
εσπεριδοειδών

Το πρόγραμμα θα είναι τριετούς διάρκειας και ως σκοπό έχει να προστατευθούν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αμπέλου, μηλοειδών της χώρας από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό, ο οποίος δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με άλλα μέσα. 
Ενήλικο θηλυκό του αλευρώδη

Αρμόδια αρχή για την παρακολούθηση και τον έλεγχο υλοποίησης του προγράμματος ορίσθηκε με την ίδια απόφαση η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του ΥπΑΑΤ. Επίσης αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης του επιβλαβούς οργανισμού Aleurocanthus spiniferus με τη χρήση παρασιτοειδών εντόμων, ορίζεται το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. 
Για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος θα συναφθεί σύμβαση μεταξύ του ΥπΑΑΤ και του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. 
(Πηγή: www.agronews.gr

Να επισημάνουμε ότι ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης (Aleurocanthus spiniferous) από το 2016 μέχρι και σήμερα έχει διαπιστωθεί στις Π.Ε. Κέρκυρας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας και Αιτ/νίας και αποτελεί σημαντική απειλή, καθώς: 
1. Προσβάλλει τα εσπεριδοειδή αλλά και τουλάχιστον άλλα 94 είδη, όπως το αμπέλι, τριανταφυλλιές, συκιά, ροδιά, μηλιά, αχλαδιά, τη φυσική βλάστηση και το αστικό πράσινο (πάρκα, κήπους κ.λ.π.). 
2. Δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί του στη χώρα. 
3. Δεν καταπολεμείται αποτελεσματικά με τα εντομοκτόνα. 
4. Μειώνει και υποβαθμίζει την παραγωγή των εσπεριδοειδών. 
5. Καταστρέφει το φύλλωμα και εξασθενεί τα δέντρα. 
Επιπλέον, η αύξηση της χρήσης εντομοκτόνων θα οδηγήσει σε μείωση των ωφέλιμων εντόμων, αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και αύξηση του κόστους παραγωγής, ενώ τα εντομοκτόνα δεν εφαρμόζονται στο αστικό πράσινο και στη φυσική βλάστηση. 
Η μέθοδος της κλασσικής βιολογικής αντιμετώπισης του μαύρου αλευρώδους με εξαπόλυση εξειδικευμένων παρασιτοειδών έχει μόνιμα και εξαιρετικά αποτελέσματα και έχει εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες. Με αυτή τη μέθοδο στην Πρέβεζα έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία ο εριώδης αλευρώδης με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Cales noacki, αλλά και το Metcalfa pruinosa με το Neodryinus typhlocybae.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.