Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Μεγαλώνει η λίστα των φυτών που προσβάλλει η Xylella fastidiosa. Κανένα κρούσμα (προς το παρόν) στην Ελλάδα, λέει το ΥΠΑΑΤ.

Τρία νέα φυτικά είδη προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των ξενιστών του Xylella fastidiosa. Συγκεκριμένα στην περιοχή του Πόρτο της Πορτογαλίας βρέθηκαν έξι νέα φυτικά είδη προσβεβλημένα μέσα σε οριοθετημένη περιοχή και από αυτά τα Quercus robur, Magnolia grandiflora και Erodium moschatum δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των φυτών ξενιστών (host plants) της Ε.Ε.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της χώρας:

-Να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στις επιχειρήσεις που διακινούν φυτικό υλικό προς φύτευση από χώρες της Ε.Ε. όπου έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Xylella Fastidiosa (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία κλπ.). Οι έλεγχοι περιλαμβάνουν τόσο την διαπίστωση της τήρησης της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας όσο και δειγματοληψίες σε αποστολές φυτών από τις εν λόγω "ύποπτες" χώρες.

-Να συνεχίσουν και να εντείνουν τους ελέγχους και τις δειγματοληψίες σε οπωρώνες και λοιπά σημεία ενδιαφέροντος στα πλαίσια του προγράμματος των ετήσιων Επισκοπήσεων (surveys) για τη διαπίστωση της παρουσίας του επιβλαβούς οργανισμού στη χώρα μας.

-Να ενημερώνουν με κάθε μέσο όλους τους εμπλεκόμενους ότι αποτελεί υποχρέωση τους να γνωστοποιούν αμέσως στην αρμόδια Αρχή της περιοχής τους οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.

Το Υπουργείο επισημαίνει ακόμα ότι στη Χώρα μας δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Xylella fastidiosa. Η πραγματοποίηση των ελέγχων και η διατήρηση της Χώρας απαλλαγμένης από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα Εθνικής Σημασίας και Ύψιστου Δημοσίου Συμφέροντος.

Μη τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας συνεπάγεται νομικές κυρώσεις, καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου της Χώρας και σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές της.

Περισσότερες πληροφορίες για το Xylella fastidiosa και τις ζημιές που προκαλεί μπορείτε να δείτε στο παλιότερο άρθρο μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.