Υγεία και ελευθερία είναι αναμφίβολα δυο έννοιες που κονταροχτυπιούνται για το ποια είναι πιο σημαντική. Ζούμε ημέρες που και οι δυο τελούν υπό αμφισβήτηση.
Μάλιστα αναγκαζόμαστε να θυσιάσουμε ότι έχει μείνει από τη μια υπέρ της σωματικής μας υγείας προσπαθώντας να διατηρήσουμε σε όσο καλύτερη κατάσταση μπορούμε την ψυχική μας υγεία.
Ο τριτογενής τομέας και κυρίως ο τουρισμός που τόσο έχει διαφημιστεί κατέρρευσε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα και μαζί του οι χώρες που είχαν “επενδύσει” σε αυτό το μη ανθρωποκεντρικό μοντέλο τουρισμού με επίκεντρο το άτομο.
Βασικό στοιχείο της ελευθερίας των κοινωνιών είναι η αυτάρκεια. Εκτός από το ψωμί και το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή για την αυτάρκεια της χώρας μας παλεύουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μελισσοκόμοι,οι δασοκόμοι και μαζί τους εμείς οι γεωτεχνικοί.
Πολλές φωνές έχουν ακουστεί κατά καιρούς να μιλούν για χάραξη εθνικής αγροτικής πολιτικής που θα συμβάλει σημαντικά στο να αποκτήσει η χώρα μας αγροτική οικονομία στην οποία να μπορεί να στηριχθεί. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη γη αντιμετωπίζονται από το κεντρικό κράτος ως μη υπολογίσιμοι με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πως η μη βιώσιμη τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος η οποία ξεκλήρισε ουσιαστικά ένα από τους πιο σημαντικούς κλάδους για την ιστορία της χώρας μας υφίσταται εδώ και πάρα πολύ καιρό χωρίς καμία κρατική παρέμβαση.
Συγκυριακά λόγω της μεγάλης έξαρσης στην Ιταλία και την Ισπανία του κορωνοϊού Covid-19 υπήρξε μεγάλη ζήτηση κυρίως σε φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C από χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Πάντα συγκυριακά γιατί ο κλάδος μας αντιμετωπίζεται ευκαιριακά, πρόχειρα, στο ποδάρι, γιατί νομίζουμε πως μας ταΐζουν οι αλυσίδες των πολυκαταστημάτων.
Από την άλλη βλέπουμε οι παραγωγοί κηπευτικών να είναι προ των πυλών της χρήσης των γεωργικών τους ελκυστήρων για ενσωμάτωση στη γη των εν εξελίξει καλλιεργειών τους και έντονα προβληματισμένοι για το σχεδιασμό μελλοντικών καλλιεργειών έχοντας υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά από την τρέχουσα.
Οι δενδροκόμοι φυλλοβόλων που σε λίγο καιρό περιμένουν να δρέψουν κόπους μιας χρονιάς ανήσυχοι.
Οι φυτωριούχοι είναι ήδη κατεστραμμένοι.
Τα προϊόντα αλιείας χωρίς την παραμικρή ζήτηση.
Οι κτηνοτρόφοι μας έχουν μείνει χωρίς τη δυνατότητα να ελπίζουν ότι αυτή τη χρονιά, το Πάσχα θα μπορέσουν με τα αμνοερίφιά τους να βγάλουν κάτι από τα έξοδα της χρονιάς.
Οι γεωπόνοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων γεωργικών εφοδίων έχοντας παραγγείλει τα απαιτούμενα για την συγκεκριμένη εποχή εφόδια από την ημέρα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων αντιμετωπίζουν το φαινόμενο μηδενικής επισκεψιμότητας στα καταστήματά τους.
Οι γεωπόνοι που εργάζονται σε εταιρίες εμπορίας γεωργικών εφοδίων θα αντιμετωπίσουν και αυτοί μεγάλα προβλήματα όπως όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας.
Οι γεωπόνοι που είναι ιδιοκτήτες ή εργάζονται σε κέντρα Υποδοχής δηλώσεων βρέθηκαν εκτός εργασίας ακριβώς στην αρχή της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ.
Σε αυτή τη συγκυρία προέχει η προάσπιση της ατομικής μας υγείας με γνώμονα την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και πνεύμα ομαδικό και όχι ατομιστικό.
Η τήρηση των μέτρων ενάντια στη διασπορά του νέου ιού υποχρέωση και οδηγός όλων μας. Η σκέψη και οι ευχαριστίες όλων μας είναι κοντά στο υγειονομικό προσωπικό που δίνει άνισο αγώνα στην πρώτη γραμμή, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που τόσο λοιδορήθηκαν αλλά αποτελούν μοναδική ελπίδα για όλους μας.
Πρέπει όμως ακόμη και σε αυτή τη συγκυρία η κυβέρνηση να σχεδιάσει την επαύριο. Και να βάλει ως προτεραιότητα άμεσα και επιτακτικά τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία και την τροφή. Παλιό σύνθημα που καλείται αυτή η κυβέρνηση να υπηρετήσει και να βροντοφωνάξει στα διεθνή φόρα αφού η ελευθερία μας, έδωσε τη θέση της στην υγεία μας.
Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε:
-Άμεσες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση όλων των μονάδων υγείας.
-Ειδική μέριμνα για την λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και αύξησης των κλινών τους.
-Παροχή προστατευτικού εξοπλισμού στο υγειονομικό προσωπικό.
-Αξιοποίηση όλων των εργαστηρίων των δημοσίων δομών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για την παραγωγή φθηνών διαγνωστικών τεστ με χρήση κατά προτεραιότητα στο προσωπικό υγείας που μάχεται στην πρώτη γραμμή .
-Καμία δαπάνη για την οικονομική ενίσχυση ιδιωτικών θεραπευτηρίων και για διαφημιστικούς σκοπούς.
Στο δικό μας κλάδο έπεσε ο κλήρος να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε την τροφή για όλους.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος να παρουσιαστεί έλλειψη τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.
-Θεωρούμε το να ενταχθούν όλοι οι ΚΑΔ που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα στα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης αυτονόητο.
-Οι συνάδελφοί μας, γεωπόνοι πεδίου θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας είτε εργάζονται σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων είτε στην ύπαιθρο.
-Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη μετακίνηση από και προς την εκμετάλλευσή τους εφαρμόζοντας τα προτεινόμενα μέτρα όταν μεταφέρουν προσωπικό.
-Η υποβολή αιτήσεων ΟΣΔΕ πρέπει να παραταθεί έως την ομαλοποίηση της κατάστασης εκτός από τις on line αιτήσεις που θα πρέπει να ανοίξουν για τους πολίτες δίνοντας παράλληλα στα ΚΥΔ τη δυνατότητα να συναλλάσσονται με τους πελάτες τους ηλεκτρονικά.
-Θα πρέπει η κυβέρνηση να διασφαλίσει χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής πρώιμων κηπευτικών και κρέατος για τους αιγοπροβατοτρόφους.
-Να πιέσει η κυβέρνηση με κάθε δυνατό μέσο για την άρση του ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά μας προϊόντα, προκειμένου να δοθεί διέξοδος στην αγροτική παραγωγή.
-Παράλληλα για τις καλλιέργειες που έπονται (οπωροκηπευτικά κατά κύριο λόγο) να διασφαλίσει και να ενισχύσει τις τιμές πώλησης των παραγόμενων προϊόντων αν αυτό χρειαστεί.
-Θα πρέπει στην βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών να προστεθεί πεδίο για τη μετακίνηση και την εργασία των πολιτών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ως μέσο ενίσχυσης της παραγωγής αλλά και ψυχοθεραπείας.
Και επειδή αυτή η κρίση δεν μπορεί να προβλεφθεί πόσο θα διαρκέσει είναι πολύ σημαντικό να προστατευτεί όλη η αγροδιατροφική αλυσίδα με μέτρα όπως:
-Να υπάρχουν διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ για όλους, από τους αγρότες και τους γεωπόνους μέχρι τους εργάτες και τους εργαζόμενους στη λιανική πώληση (κομβικό σημείο για τη διασπορά του ιού σε όλο τον πληθυσμό).
-Μέριμνα για την ομαλή διακίνηση των αγροτικών προϊόντων αλλά και των αγροτικών εφοδίων, αν χρειαστεί.
-Διάθεση αγροτικών προϊόντων σε όσους τα έχουν ανάγκη (άνεργοι, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, άστεγοι) με κρατική μέριμνα και αποζημίωση των παραγωγών.
Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας είναι έτοιμος να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΝΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΑΠΑΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.