Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Η βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα-Ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ στη Λάρισα την Παρασκευή 1 Μαρτίου.

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου διεξάγεται στη Λάρισα ημερίδα με διοργανωτή το ΓΕΩΤΕΕ, για την καλλιέργεια της κάνναβης. Στην ημερίδα θα αναπτυχθεί σφαιρικά το θέμα της καλλιέργειας της κάνναβης, τόσο σε τεχνικό επίπεδο, με στοιχεία για το φυτό και την καλλιέργεια, όσο και σε επίπεδο νομοθεσίας.

Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας μπορείτε να δείτε εδώ.

Για την κάνναβη έχουμε ξαναγράψει και παλιότερα (βλέπε εδώ και εδώ) και συγκεκριμένα το 2016, όταν εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ που επέτρεπε την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα.  
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει κάποια πράγματα σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική κάνναβη, αφού η σχετική νομοθεσία έχει εμπλουτιστεί και τροποποιηθεί, αλλά τα βασικά στοιχεία και οι προϋποθέσεις της καλλιέργειας δεν έχουν μεταβληθεί.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ανεβάσει στον ιστότοπό του έναν πολύ καλό Οδηγό Καλλιέργειας για όποιον ενδιαφέρεται για τα τεχνικά στοιχεία της καλλιέργειας.  
Παράλληλα έχει ανεβάσει το πλήρες νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την καλλιέργεια εδώ.
Αναφέρουμε πολύ σύντομα κάποια βασικά στοιχεία που διέπουν την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης:
1. Ο παραγωγός πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξει μία από τις 52 ποικιλίες που είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο. Η περιεκτικότητα των ποικιλιών αυτών σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι μικρότερη από 0,2%.
2. Για την καλλιέργεια απαιτείται προέγκριση η οποία χορηγείται από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ). Ο παραγωγός υποχρεούται να προσκομίσει πλήρη στοιχεία για την θέση της καλλιέργειας, την άδεια χρήσης νερού καθώς και αντίγραφο ποινικού μητρώου.
3. Το ΥΠΑΑΤ τηρεί μητρώο καλλιεργητών βιομηχανικής κάνναβης, το οποίο ενημερώνουν τα κατά τόπους ΤΑΑ.
4. Τα  ΤΑΑ πραγματοποιούν τακτικές δειγματοληψίες σε ποσοστό έως 30% στις καλλιέργειες για την διαπίστωση της περιεκτικότητας σε THC. Ποικιλίες οι οποίες για δύο συνεχείς χρονιές εμφανίζουν περιεκτικότητα μεγαλύτερη του 0,2% μπορούν να διαγράφονται από τον κοινοτικό κατάλογο, μετά από εισήγηση του ΥΠΑΑΤ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό όμως που έχει αλλάξει ουσιαστικά είναι ότι μέσα στο 2018 ψηφίστηκε ο νόμος και οι εφαρμοστικές ΚΥΑ για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.
Το ΥΠΑΑΤ έχει ανεβάσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο για την φαρμακευτική κάνναβη εδώ.
Για να μην κουράζουμε με περιττές λεπτομέρειες θα πούμε μόνο τα εξής σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική κάνναβη:
1. Σύμφωνα με τη νομοθεσία η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης, η επεξεργασία της και η παραγωγή των τελικών προϊόντων θα πρέπει να γίνεται μέσα στην ίδια έκταση, η οποία κατ' ελάχιστον θα πρέπει να έχει εμβαδόν 4 στρέμματα.
2. Η νομοθεσία θέτει αυστηρότατους όρους για την ασφάλεια και τη φύλαξη της εγκατάστασης. Η έκταση θα πρέπει να είναι περίκλειστη με μόνιμο δικτυωτό πλέγμα ή τοιχοποιία ύψους τουλάχιστον 3 μ. και με ελεύθερη ζώνη πλάτους τουλάχιστον 3 μ. εσωτερικά.
3. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μεγάλου μεγέθους επένδυση αφού μιλάμε για μία ολοκληρωμένη μονάδα καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής τελικού προϊόντος, ενώ οι προδιαγραφές ασφαλείας, εκτός από την περίφραξη περιλαμβάνουν 24ωρη υποχρεωτική φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, πλήρη ηλεκτροφωτισμό για τη νύχτα, εξελιγμένο σύστημα συναγερμού κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο τα παράβολα για την έκδοση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας έχουν ένα κόστος 20.000 ευρώ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για την καλλιέργεια της κάνναβης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλεύονται τους δύο παραπάνω συνδέσμους του ΥΠΑΑΤ ή να ...παρευρεθούν στην ημερίδα της ερχόμενης Παρασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.