Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Κανένα κρούσμα Xylella fastidiosa στη χώρα μας λέει το ΥΠΑΑΤ διαψεύδοντας τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ.

Με ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ ενημερώνει ότι από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων των επισκοπήσεων προκύπτει ότι στον Ελλαδικό χώρο δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα απολύτως κανένα κρούσμα του επικίνδυνου οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου:


Σε συνέχεια ανεύθυνων και παντελώς αστήρικτων δηλώσεων (κάποιες δε εξ΄αυτών έγιναν κατά τρόπο απαράδεκτο από θεσμικούς παράγοντες), η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για την φυτοϋγεία, ως αρμόδια αρχή της χώρας σε εθνικό επίπεδο, ενημερώνει ότι από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων των επισκοπήσεων έτους 2015, 2016 και 2017 (πρώτο εξάμηνο) προκύπτει ότι στον Ελλαδικό χώρο δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα απολύτως κανένα κρούσμα του επικίνδυνου οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa.

Για το Xylella fastidiosa και τη σοβαρότητά του έχουμε γράψει επανειλημμένα στο ιστολόγιο (βλέπε εδώ και εδώ).
Να θυμίσουμε ότι ο σχετικός θόρυβος προκλήθηκε από δηλώσεις του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρου Μάμαλη, ο οποίος μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης είπε επί λέξει ότι η Ξυλέλλα "είναι μια ασθένεια που αρχίζει να εμφανίζεται και στην Ελλάδα". Στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου που του ζητούσε να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί, ο κ. Μάμαλης απάντησε με ασάφειες όπως "βρέθηκε σε πολλαπλασιαστικό υλικό", "δεν είναι στην Κρήτη αλλά σε άλλη περιοχή (Πελοπόννησο)", "είναι σποραδικά τα κρούσματα και σε μικρό ποσοστό (!) και πρέπει να λάβουμε μέτρα για να το περιορίσουμε" κλπ.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν όπως ήταν φυσικό μεγάλη αναστάτωση στην Κρήτη αλλά και πανελλήνια, αφού δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μπορεί να συμβαίνουν δύο τινά:
1) Ή ο κ. Μάμαλης δεν συνειδητοποίησε τι ακριβώς είπε εν τη ρύμη του λόγου του, και προσπάθησε μετά να το "μαζέψει"
2) Ή είχε κάποια πληροφορία για το θέμα και απέφυγε να δώσει περισσότερα στοιχεία, παρά την επιμονή του δημοσιογράφου.
Ο ίδιος ο κ. Μάμαλης πάντως λίγο αργότερα ανασκεύασε τις αρχικές δηλώσεις του, λέγοντας ότι έκανε λόγο για... ύποπτο και όχι κρούσμα Xylella.
Το σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξη Μάμαλη μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.