Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Κτηνίατρος εκτροφής υποχρεωτικά για όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας. Ποιά είναι η διαδικασία.

Υποχρεωτικός γίνεται από αρχές του 2015 για όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας (με ελάχιστες εξαιρέσεις) ο θεσμός του "κτηνίατρου εκτροφής". Στην σχετική Υπουργική Απόφαση (δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ) τονίζεται ότι θα πρέπει όλοι οι κάτοχοι κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων να συνάψουν ιδιωτικό συμφωνητικό με ιδιώτες κτηνιάτρους για την εφαρμογή (μεταξύ άλλων) του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων και βοοειδών και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων. 
 Από την σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού εξαιρούνται α) οι εκμεταλλεύσεις, των οποίων τα παραγόμενα προϊόντα προορίζονται αποκλειστικά για ιδιωτική οικιακή κατανάλωση, και β) οι εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχει ή υπάρχει περιορισμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ιδιώτες κτηνιάτρους. 
 Η αμοιβή του «κτηνιάτρου εκτροφής» θα καθορίζεται στην ετήσια κοινή υπουργική απόφαση «Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωϊκού κεφαλαίου». Η αμοιβή θα βαρύνει τα προγράμματα ελέγχου, επιτήρησης και εκρίζωσης ασθενειών των παραγωγικών ζώων και ειδικότερα αυτό του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων και βοοειδών.
  Αμέσως μετά τη δημοσίευση της Απόφασης η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ εξέδωσε Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους ιδιώτες κτηνιάτρους προκειμένου να εγγραφούν στο "Μητρώο Κτηνιάτρων Εκτροφής".  
 Οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή των ιδιωτών κτηνιάτρων στο πρόγραμμα είναι σύμφωνα με την απόφαση: α) να ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα, β) να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), γ) να μην έχουν άδεια για λιανική ή χονδρική πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων ή να μην εργάζονται σε εταιρείες παραγωγής και διάθεσης κτηνιατρικών φαρμάκων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δ) να μην είναι μισθωτοί κτηνίατροι που υπηρετούν ως μόνιμοι ή συμβασιούχοι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Περιφερειακή Διοίκηση, στο ΥΠΑΑΤ, σε άλλα Υπουργεία ή φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τις ιδιώτες κτηνίατρους ορίστηκε μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2015.
Το μητρώο των κτηνιάτρων εκτροφής θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΥΠΑΑΤ. Στη συνέχεια οι ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων ενημερώνουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους κατόχους κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής αρμοδιότητάς τους για την υποχρέωση τους να δηλώσουν εγγράφως σε αυτές (απευθείας ή μέσω των τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών), τον «κτηνίατρο εκτροφής» της επιλογής τους από το αναρτημένο μητρώο κτηνιάτρων, μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευσή του. Βάσει της έγγραφης δήλωσης που συνυπογράφεται από τον κάτοχο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και τον «κτηνίατρο εκτροφής» της επιλογής του, ενημερώνονται και επικαιροποιούνται οι αντίστοιχες πληροφορίες του καταλόγου με τους εγκεκριμένους «κτηνιάτρους εκτροφής» κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.