Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Νομοσχέδιο-σκούπα του ΥΠΕΚΑ για τα δάση ψηφίζεται το Σάββατο εν μέσω έντονων αντιδράσεων.

Το παρακάτω κείμενο δεν προέρχεται από κάποιο οικολογικό, φιλοπεριβαλλοντικό, "εναλλακτικό", αριστερό κλπ. σάιτ, αλλά από τον πανελλήνιας εμβέλειας ιστότοπο www.in.gr (διάβαζε ΔΟΛ) και το αναδημοσιεύουμε ως έχει. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του: 

Πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, η σπουδή της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο συνοδεύεται από τουλάχιστον 60 τροπολογίες (υπουργικές και βουλευτικές). Μάλιστα, κύκλοι της Βουλής αναφέρουν ότι θα παραχωρηθεί γραφείο για τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προκειμένου να μπορούν να τις εξετάζουν. 
 Η κυβέρνηση το φέρνει εσπευσμένα την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς έχει αποφασιστεί η ψήφισή του την επομένη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι παράδοξο το γεγονός να ψηφίζει η Ολομέλεια νομοσχέδιο ημέρα Σάββατο.
   Με το σχέδιο νόμου, το οποίο έρχεται τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του δασικού νόμου 4280/2014, μεταξύ άλλων, διευκολύνονται οι αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, καταργείται η υποχρέωση αναδάσωσης, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως», νομιμοποιούνται πρόσφατες (έως το 2007) παράνομες εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων για γεωργική χρήση, έναντι μειωμένου, σε σχέση με το παρελθόν, ανταλλάγματος, νομιμοποιούνται οριστικά εκτάσεις που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975, λόγω επεμβάσεων οι οποίες στηρίχθηκαν σε διοικητική πράξη. 
 Επίσης, όπως καταγγέλλει το WWF Ελλάς, καταργείται στην ουσία ο ρόλος των δασικών χαρτών ως μέσου προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, καθώς επιτρέπεται η αναμόρφωση του δασικού χάρτη «με τη διαγραφή εκτάσεων, οι οποίες συνεπεία πράξεων αρμοδίων οργάνων δεν υπάγονται ή θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία και των εκτάσεων που εσφαλμένα αποτυπώθηκαν και συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν κατά την κατάρτισή του». 
 Οι διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων. Ήδη το WWF Ελλάς έκανε παρέμβαση προς τους βουλευτές, καλώντας τους να καταψηφίσουν, τουλάχιστον τις επίμαχες διατάξεις του κεφαλαίου Β'. 
 Από τις βουλευτικές τροπολογίες, ξεχωρίζει εκείνη των βουλευτών της ΝΔ Γιώργου Βλάχου και Θανάση Μπούρα, καθώς και του ανεξάρτητου Βασίλη Οικονόμου, οι οποίοι ζητούν να παγώσει η βεβαίωση, εκτέλεση και είσπραξη των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί παράνομα μέσα σε δάση μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Έως σήμερα το ποσοστό των κυρωμένων χαρτών για το σύνολο της χώρας είναι μικρότερο του 1%. Συνολικά έως χθες το απόγευμα είχαν κατατεθεί 44 βουλευτικές τροπολογίες και περίπου 15 υπουργικές, εκ των οποίων μόνον 3 του ΥΠΕΚΑ. 

(Και μία δική μας προσθήκη: Ο ιστότοπος www.avaaz.org διοργανώνει διαδικτυακή συλλογή υπογραφών ενάντια στο επίμαχο σχέδιο νόμου, με σκοπό να παραδώσει τις υπογραφές στη Βουλή και μπροστά στα ΜΜΕ. 
Όσοι θέλουν να ψηφίσουν μπορούν να το κάνουν πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://secure.avaaz.org/el/save_greek_forests_new_txt/?bTaYChb&v=50168 )

Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.