Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Απαράδεκτα φαινόμενα καταγγέλουν γεωτεχνικοί που απασχολούνται στο πρόγραμμα "εργασιακής εμπειρίας" του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για το λεγόμενο πρόγραμμα "εργασιακής εμπειρίας" του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορούσε άνεργους γεωτεχνικούς, τοπογράφους, μηχανικούς και οικονομολόγους είχαμε γράψει σε παλιότερα άρθρα μας εδώ και εδώ. Είχαμε εκφράσει τότε τις σοβαρές μας επιφυλάξεις για τα όσα προέβλεπε η σχετική προκήρυξη, και κυρίως για τις συνθήκες εργασίας και για το γεγονός ότι ένας δημόσιος Οργανισμός προσλαμβάνει εξειδικευμένους επιστήμονες με το "τρυκ" του "προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας", το οποίο στην πράξη σημαίνει δουλειά χωρίς ένσημα, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με αμοιβή 700 € μικτά υπό μορφήν "επιδόματος εργασιακής εμπειρίας". 
 Δυστυχώς η υλοποίηση του προγράμματος μας επαλήθευσε και σε κάποιες περιπτώσεις μας ξεπέρασε. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα καταγγέλλουν συνάδελφοι γεωτεχνικοί που απασχολούνται στο πρόγραμμα: 
 -Άδειες δεν υπάρχουν για οποιονδήποτε λόγο γιατί απλούστατα οι "ωφελούμενοι" δεν δικαιούνται να παίρνουν άδειες. Έτσι ακόμα και για σοβαρά και διαπιστωμένα προβλήματα υγείας οι "ωφελούμενοι" χρεώνονται με απουσία από το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα  να κινδυνεύουν να χάσουν το σύνολο της αμοιβής τους! Υπενθυμίζουμε ότι όποιος δεν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 90% του προγράμματος για οποιονδήποτε λόγο, χάνει το σύνολο της αμοιβής του γιά όλο το πρόγραμμα!  
 -Ενώ το πρόγραμμα συμπληρώνει αισίως τέσσερις μήνες, οι "ωφελούμενοι" είναι ακόμα απλήρωτοι, παρά το γεγονός ότι η σύμβαση προέβλεπε πληρωμή ανά δίμηνο. Σε ερωτήματα και παράπονα που έγιναν από συναδέλφους για το θέμα προς ανώτερα στελέχη του Οργανισμού στην Αθήνα, η απάντηση ήταν "μην κάνετε έτσι, όλος ο κόσμος απλήρωτος είναι" (!!!)
 Και το τελευταίο και πιο σοβαρό ίσως: 
 -Ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους είχε διαβεβαιώσει αρχικά ότι δεν πρόκειται να γίνει διακοπή της κάρτας ανεργίας τους (άλλωστε το πρόγραμμα σε ανέργους απευθύνεται και δεν παρέχει ένσημα) πληροφορήθηκαν προσφάτως ότι ο ΟΑΕΔ τελικά προτίθεται να διακόψει τις κάρτες ανεργίας τους, για όσο διάστημα απασχολούνται στο πρόγραμμα! Όπως είναι αυτονόητο αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε πάρα πολλούς συναδέλφους αφού η διακοπή της κάρτας τους αυτομάτως τους αποκλείει από την διεκδίκηση οποιασδήποτε άλλης θέσης με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο προσεχές μέλλον. Γι αυτή την τελευταία εξέλιξη οι αρμόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνουν άγνοια και επιρρίπτουν την ευθύνη αποκλειστικά στον ΟΑΕΔ. 
 Όποιος όμως και να ευθύνεται το γεγονός είναι ένα: Νέοι επιστήμονες αναγκάζονται να δουλεύουν (γιατί δουλειά λέγεται αυτό που κάνουν, δεν λέγεται εκπαίδευση ή μαθητεία ή όπως αλλιώς θέλουν να το βαφτίσουν) χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές και επιπλέον γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και εμπαιγμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.