Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Χιλιάδες αγρότες απλήρωτοι και οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ ...αλληλοσυγχαίρονται.

(Το παρακάτω κείμενο είναι απόσπασμα από σχετικό άρθρο της εφημερίδας Agrenda της 9-10 Νοεμβρίου 2013)

Απρόσμενες κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το θέμα των δεκάδων χιλιάδων αγροτών και κυρίως κτηνοτρόφων που δεν έχουν λάβει την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ή τους έχει πιστωθεί πολύ μικρό μέρος αυτής και απειλούνται πλέον σοβαρά με σημαντικές απώλειες κοινοτικών ενισχύσεων. 
 Η πέτρα του σκανδάλου βρίσκεται ως γνωστόν στην οριοθέτηση των βοσκοτόπων και στον πλημμελή χειρισμό του θέματος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες που είχαν την υποχρέωση να λύσουν το ζήτημα. Αντικειμενικοί λόγοι αλλά και τεχνικές αστοχίες έχουν οδηγήσει στο δραστικό περιορισμό των εκτάσεων που θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες σαν βοσκοτόπια και επομένως να ενεργοποιούν δικαιώματα. 
 Μπορεί οι υπηρεσιακοί παράγοντες να βλέπουν μόνο τεχνικά θέματα, όμως οι κτηνοτρόφοι ένιωσαν στην τσέπη τους την απώλεια των χρημάτων και είναι πλέον βέβαιοι ότι η περικοπή της ενιαίας ενίσχυσης θα ισχύσει για πάντα. Τα στοιχεία που υπάρχουν από πολλές περιοχές της χώρας δείχνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαθέσιμες εκτάσεις για ενεργοποίηση δικαιωμάτων περιορίζονται όχι μόνο στο μισό αλλά στο 1/3 αυτών που οι κτηνοτρόφοι είχαν στη διάθεσή τους μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα ανάλογες να είναι και οι περικοπές που υφίστανται στις εισπράξεις της ενιαίας ενίσχυσης.  
Την ίδια ώρα, οι πολιτευτές που έχουν καταλάβει εδώ και έναν χρόνο τις ηγετικές θέσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ νοιάζονται μόνο να καλύψουν τις ανάγκες των ψηφοφόρων τους. 
 Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λάκωνας πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρώην βουλευτής Γρηγόρης Αποστολάκος ευχαρίστησε περιχαρής την ΕΑΣ Λακωνίας για το γεγονός ότι κατάφερε να καλύψει τους κτηνοτρόφους του νομού με ικανό αριθμό στρεμμάτων. Αντίστοιχες "τιτάνιες" προσπάθειες έκαναν για τις εκλογικές τους περιφέρειες και ο αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Οφίδης (πρώην υποψήφιος βουλευτής Πιερίας) και ο γενικός διευθυντής Κυριάκος Μπαμπασίδης (πρώην υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης). Ακόμα κι αν χρειαζόταν να "δανειστούν" στρέμματα από γειτονικούς νομούς, που τα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τι "μαγειρέματα" έγιναν όλο αυτό το διάστημα. 

 Το χρονικό των λαθών. 
 Δύο χρόνια συνεχών λαθών, με αποκορύφωμα τους πέντε τελευταίους μήνες, που η απροετοίμαστη κρατική μηχανή "έτρεξε" να προλάβει τις κοινοτικές απαιτήσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια του 40%-50% των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων, εις βάρος των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων. 
 Το περίφημο "Σχέδιο Δράσης", που υποσχόταν το ξεκαθάρισμα των επιλέξιμων εκτάσεων, κατέληξε μπούμερανγκ, γιατί εφαρμόστηκε κακήν κακώς και με τη λογική της "στρογγυλοποίησης" να βασιλεύει. 
31 Ιανουαρίου 2012: Προκηρύσσεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο διαγωνισμός για την "ανάπτυξη ενιαίου συστήματος γεωπληροφοριακών εδαφολογικών δεδομένων" με προϋπολογισμό 1.725.000 ευρώ. 
17 Δεκεμβρίου 2012: Το έργο αναλαμβάνει η κοινοπραξία Ελληνική Φωτογραμμετρική, ΑΠΘ, ΕΛΚΕ και Επιτροπή Ερευνών. 
22 Μαΐου 2013: Πρόσκληση για την "Ορθή καταγραφή και εξακρίβωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων (βοσκήσιμων εκτάσεων)" από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 60.000 ευρώ+ΦΠΑ και προθεσμία έως 5 Ιουνίου. 
21 Ιουνίου 2013: Το έργο αναλαμβάνει η Consulting Research Project ΕΠΕ με έδρα τη Λαμία, με προθεσμία παράδοσης την 20η Ιουλίου. 
26 Ιουνίου 2013: Συμπληρωματική ανάθεση στην κοινοπραξία Φωτογραμμετρικής-ΑΠΘ- ύψους 819.057 ευρώ γιατί προέκυψαν τα γνωστά προβλήματα με τους βοσκότοπους. 
11 Ιουλίου 2013: Με έγγραφό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά διορθωτικές ενέργειες στο σχέδιο δράσης επιλεξιμότητας βοσκοτόπων έως τις 30 Σεπτεμβρίου. 
12 Σεπτεμβρίου 2013: Επαναδιαπραγμάτευση όρων σύμβασης με κοινοπραξία Φωτογραμμετρικής-ΑΠΘ.
18 Σεπτεμβρίου 2013: Σύσταση επιτροπής για την παρακολούθηση του έργου, με συντονίστρια την αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δήμητρα Χαλικιά. 
7 Οκτωβρίου 2013: Έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αποστολή στοιχείων κλπ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.