Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

"Περίεργη ανακοίνωση ΠΟΣΓ-ΠΟΣΕΓ για τη συνταγογράφηση και άμεση αντίδραση από το Γεωπονικό Σύλλογο Μακεδονίας-Θράκης.

Πριν από λίγες μέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΟΣΕΓ) έδωσαν στη δημοσιότητα μία κοινή ανακοίνωση με τις θέσεις τους πάνω σε δύο πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν τον κλάδο τον τελευταίο καιρό. Τον "υπεύθυνο επιστήμονα" εμπορίας λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων και την συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων. Δεν θα παραθέσουμε ολόκληρη την ανακοίνωση, η οποία άλλωστε έχει δημοσιευτεί σε πάρα πολλούς γεωπονικούς ιστότοπους (εδώ μπορεί να την δεί κάποιος ολόκληρη), αλλά θα περιοριστούμε να σχολιάσουμε δύο σημεία που αν μη τι άλλο μας φάνηκαν το λιγότερο "περίεργα". 
 Αφού επιχειρηματολογεί και τάσσεται εμμέσως πλην σαφώς κατά της συνταγογράφησης, (δεν υπάρχει λόγος να εφαρμοστεί τώρα, πρέπει να προηγηθεί η ηλεκτρονική καταγραφή κλπ.) καταλήγει σε δύο πρωτοφανείς (για τα δικά μας κριτήρια) θέσεις: 
 1. Κανένας Γεωπονικός Φορέας δεν έχει προτείνει, ούτε δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως υπέρ της συνταγογράφησης σε αυτή την ιδιαίτερη για την χώρα και τον αγροτικό τομέα, χρονική συγκυρία. 
 2. Ότι κυκλοφορεί ως πρόταση από Γεωτεχνικούς φορείς εμπεριέχει το στοιχείο της υστεροβουλίας για την δημιουργία δεσπόζουσας θέσης στην διαδικασία της γεωργικής παραγωγής. 
 Προφανώς καμία από τις παραπάνω θέσεις δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι Γεωπονικοί Φορείς, όπως άλλωστε έχουμε γράψει κι εμείς εδώ, έχουν ταχθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπέρ της συνταγογράφησης. Εκεί που υπάρχει διαφωνία και αντίθετες γνώμες είναι στον τρόπο εφαρμογής και κυρίως στο ποιοί θα έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης
 Τώρα για την δεύτερη θέση-αφορισμό τι να σχολιάσει κανείς; Οι δύο Ομοσπονδίες κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί ως πρόταση είναι εκ του πονηρού και περιέχει το στοιχείο της υστεροβουλίας. (!)
 Η παραπάνω πρωτοφανής κατά τη γνώμη μας ανακοίνωση προκάλεσε όπως ήταν φυσικό έντονες αντιδράσεις. Ο Γεωπονικός Σύλλογος Μακεδονίας-Θράκης χαρακτηρίζει ανακριβή και ανιστόρητα τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση, και επιπλέον θεωρεί ότι η ανακοίνωση δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση την ΠΟΣΓ αλλά μόνο την προσωπική άποψη του προέδρου της.
  Ολόκληρη η επιστολή (προς το ΥΠΑΑΤ) του Συλλόγου Μακεδονίας-Θράκης έχει ως εξής:
  Θέμα: «Διασαφήνιση της πάγιας θέσης της ΠΟΣΓ για την συνταγογράφηση των Γεωργικών Φαρμάκων» 
Ο Γεωπονικός Σύλλογος Μακεδονίας Θράκης, είχε θέσει επίσημα για πρώτη φορά το θέμα της συνταγογράφησης των Γεωργικών Φαρμάκων, από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Την ίδια χρονική περίοδο η ΠΟΣΓ διαμόρφωσε την πάγια θέση της έως σήμερα, υπέρ της συνταγογράφησης, παίρνοντας όλες τις πρωτοβουλίες για την ενημέρωση όλων των αρμοδίων Φορέων, των αγροτών και του Ελληνικού καταναλωτικού κοινού. Κορυφαίο αίτημα της ΠΟΣΓ σε όλα τα υπομνήματα και τις συναντήσεις με όλους τους Υπουργούς Γεωργίας, ήταν, η καθιέρωση της συνταγογράφησης. 
Το 2005 με πρωτοβουλία του ΓΕΩΤΕΕ και ύστερα από αίτημα της ΠΟΣΓ, συγκροτήθηκε Πανελλαδική Επιτροπή όπου εκπροσωπούνταν όλοι οι Φορείς του Γεωπονικού Κλάδου για την σύνταξη σχεδίου Π.Δ. για την εφαρμογή της συνταγογράφησης, όπως και έγινε, με ομόφωνη απόφασή της. 
Το ΓΕΩΤΕΕ απέστειλε το Π.Δ. τον Αύγουστο του ίδιου έτους στον τότε Υπουργό Γεωργίας με κοινοποίηση προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Επομένως από το 2005 είναι εκφρασμένη η απόφαση όλου του Γεωπονικού κλάδου για την συνταγογράφηση. 
Τα αναφερόμενα λοιπόν στην επιστολή της ΠΟΣΓ & ΠΟΣΕΓ, είναι ανακριβή και ανιστόρητα.
 Η ΠΟΣΓ ουδέποτε άλλαξε τη θέση της, έως σήμερα και ούτε σταμάτησε να αγωνίζεται για την καθιέρωσή της. 
Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓ είναι έκθετος, όταν χωρίς απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας εκφράζει την προσωπική του άποψη, σαν θέση της ΠΟΣΓ, για ένα μείζον θέμα του Γεωπονικού Κλάδου. 
Κατά συνέπεια η από κοινού με την ΠΟΣΕΓ επιστολή δεν εκπροσωπεί την ΠΟΣΓ. 
Κάνοντας έκκληση προς τον Υπουργό, αναμένουμε αυτή τη φορά να ψηφιστεί, ξεπερνώντας επιτέλους τα κελεύσματα μιας τριτοκοσμικής στη νοοτροπία αγοράς αγροχημικών στη χώρα μας, που δεν την αφήνει να γίνει πρωτοπόρος στην Ευρώπη, στα θέματα ασφάλειας. 
Είναι τώρα η ώρα το ΥΠΑΑΤ καθιερώνοντας την ηλεκτρονική συνταγογράφηση να διασφαλίσει την ποιότητα των Ελληνικών Γεωργικών προϊόντων και την υγεία των καταναλωτών προστατεύοντας το περιβάλλον και οικοδομώντας μια ανταγωνιστική- εξαγώγιμη γεωργία υψηλής προστιθέμενης αξίας με ασφαλή πιστοποιημένα προϊόντα. 

 Ο Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας Θράκης 
& Πρώην Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ)
 Νικολαΐδης Γρηγόρης. 

Δικό μας σχόλιο: Ο γεωπονικός κλάδος είναι ίσως ο πιο απαξιωμένος και κακοπληρωμένος επιστημονικός κλάδος στην Ελλάδα, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα, και με τα πιο ισχνά επαγγελματικά διακιώματα. Με την καθιέρωση της συνταγογράφησης γίνεται μία προσπάθεια να αναβαθμιστεί στοιχειωδώς η επιστημονική οντότητα του κλάδου και ταυτόχρονα ανοίγεται ένας δρόμος πιθανών ευκαιριών απασχόλησης για συναδέλφους που αυτή τη στιγμή συνωστίζονται στις λίστες των ανέργων.
Μπροστά σ' αυτήν την (θετική κατά τη γνώμη μας) εξέλιξη, η εικόνα που παρουσιάζουν οι οργανωμένοι φορείς και οι σύλλογοι των γεωπόνων, με τις εκατέρωθεν καταγγελίες και τον πόλεμο ανακοινώσεων, είναι τουλάχιστον θλιβερή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.