Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

"Ναι" στη συνταγογράφηση λένε όλοι οι γεωπόνοι, αλλά πώς και από ποιούς;

Πολλές και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους γεωπονικούς συλλόγους και φορείς η προωθούμενη διάταξη του ΥΠ.Α.Α.Τ. για τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των γεωργικών φαρμάκων.
 Ενώ κατ' αρχήν όλοι είναι σύμφωνοι με τη θέσπιση της συνταγογράφησης, που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο επίμαχο θέμα ποιοί θα έχουν το δικαίωμα συνταγογράφησης, καθώς και στο ασυμβίβαστο που επιχειρεί να θεσπίσει το Υπουργείο μεταξύ γεωπόνων-συνταγογράφων και γεωπόνων-εμπόρων γεωργικών φαρμάκων.
Έτσι το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εξέδωσε προχθές 18/6/2013 ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι "Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα σε προσωπικό και η μείωση της δυνατότητας μετακίνησης εκτός έδρας των δημοσίων υπαλλήλων για επιτόπια επίσκεψη στο χωράφι, σε συνδυασμό με τη συνεχή και αυτοπρόσωπη παρουσία του υπεύθυνου επιστήμονα στα καταστήματα λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων που θεσπίστηκε με το άρθρο 35, παρ. 8 του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), αλλά και την ανάγκη αποκλεισμού οιασδήποτε σκοπιμότητας εμπορικού κέρδους ενάντια στην ορθή επιλογή και χρήση των δραστικών ουσιών, καθιστά απαραίτητη και ωφέλιμη την ανάπτυξη ενός δικτύου συμβούλων με άδεια συνταγογράφησης ανεξάρτητων από τους διανομείς γεωργικών φαρμάκων και υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών."
 Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο.
Αντίθετα το Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με ανακοίνωσή του, αφού χαιρετίζει την καθιέρωση της συνταγογράφησης, εκφράζει την κάθετη διαφωνία του στο επίμαχο άρθρο με το οποίο απαγορεύεται να έχουν άδεια συνταγογράφησης οι διανομείς γεωργικών φαρμάκων. Τονίζει δε μεταξύ άλλων ότι: "Η συνταγογράφηση είναι κατάκτηση όλων των γεωπόνων μελών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., η επιστημονική γνώση είναι κατάκτηση του καθενός και δεν πρέπει να περιορίζεται. Θεωρούμε πως ένα τόσο σημαντικό ζήτημα θα πρέπει να αποτελέσει θέμα διαλόγου των Γεωπονικών φορέων, ώστε το τελικό πλαίσιο που θα προκύψει με κάποιο επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα να είναι η κοινή συνισταμένη όλων των απόψεων με σκοπό την προστασία της δημόσιας Υγείας την προστασία του Περιβάλλοντος και την αύξησης της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων." Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: Στις 13 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της Δ.Ε. του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας ,του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεντρικής Ελλάδας και του Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκατό περίπου γεωπόνοι από όλες τις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας. 
 Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση-ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παρευρισκομένων για το επίμαχο θέμα της ψήφισης νομοσχεδίου το οποίο αναφέρει την ύπαρξη «ασυμβίβαστου» στον γεωπόνο καταστηματάρχη γεωργικών εφοδίων και τον συνταγογράφο .Οι απόψεις των γεωπονικών φορέων , περί του συγκεκριμένου θέματος ζητήθηκαν από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. μετά την πραγματοποίηση του Συντονιστικού Συμβουλίου στις 6/6 /2013 στη Λάρισα. 
 Οι συμμετέχοντες γεωπονικοί φορείς καθώς και όλοι οι συνάδελφοι γεωπόνοι χαιρέτισαν τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενός πάγιου αιτήματος του κλάδου αλλά εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους στο επίμαχο άρθρο με το οποίο απαγορεύεται να έχουν άδεια συνταγογράφησης οι διανομείς γεωργικών φαρμάκων. Βασικό κριτήριο που πρέπει να ληφθεί υπόψη, αποτελεί το γεγονός πώς ενώ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναφέρεται ρητά πως «οι όροι και οι προϋποθέσεις για τους κατόχους αδειών συνταγογράφησης θα καθορισθούν με Π.Δ » στο μέλλον που είναι λογικό και αναμενόμενο καθώς αποτελεί θέμα διαλόγου, από την άλλη με μία σαφή , κατηγορηματική και με δόλο, παράγραφο εξαιρεί από τη συνταγογράφηση τους διανομείς γεωργικών φαρμάκων. Πρότειναν δε κατά συντριπτική πλειοψηφία να απαλειφθεί η ρητή αναφορά του ασυμβίβαστου στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για τους ακόλουθους λόγους. 
-Ο συγκεκριμένος περιορισμός υποβαθμίζει την επιστημονική ιδιότητα του γεωπόνου, καταργεί και απαξιώνει το πτυχίο του. 
-Οι συνάδελφοι γεωπόνοι καταστηματάρχες επί δεκαετίες γνώστες της αγροτικής παραγωγής , γνώστες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων επιτελούν ένα πολύ σημαντικό ρόλο , αυτό του γεωπόνου εφαρμογών, που στις παρούσες οικονομκές συνθήκες αποκτά ιδιαίτερη σημασία. 
-Οι συνάδελφοι γεωπόνοι καταστηματάρχες είναι γνώστες της αγροτικής εκμετάλλευσης κάθε πελάτη τους, γνωρίζοντας την κουλτούρα του, τον μηχανολογικο του εξοπλισμό , την μορφολογία των αγρών , την γειτνίαση με ευαίσθητους οικολογικούς σχηματισμούς, το μικροκλίμα της περιοχής, παρέχοντας τις ανάλογες συμβουλές προς τον καθένα ξεχωριστά. 
-Οι συνάδελφοι γεωπόνοι καταστηματάρχες έχοντας γνώση της αγοράς και λαμβάνοντας σημαντικό κόστος χρηματοδότησης των αγροτών, συνεισφέρουν ήδη στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας επί δεκαετίες. 
-Ο συγκεκριμένος περιορισμός με τα δεδομένα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών δημιουργεί προβλήματα και στρεβλώσεις και πρακτικά καθίσταται μη εφαρμόσιμη η διαδικασία της άσκησης φυτοπροστασίας από ένα κατάστημα γεωργικών εφοδίων. 
 Η συνταγογράφηση είναι κατάκτηση όλων των γεωπόνων μελών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., η επιστημονική γνώση είναι κατάκτηση του καθενός και δεν πρέπει να περιορίζεται. 
Θεωρούμε πως ένα τόσο σημαντικό ζήτημα θα πρέπει να αποτελέσει θέμα διαλόγου των Γεωπονικών φορέων, ώστε το τελικό πλαίσιο που θα προκύψει με κάποιο επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα να είναι η κοινή συνισταμένη όλων των απόψεων με σκοπό την προστασία της δημόσιας Υγείας την προστασία του Περιβάλλοντος και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων. 

Ιωάννης Γεωργιάδης 
Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.