Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ο νόμος για την Κτηνοτροφία ψηφίστηκε αλλά τα ερωτηματικά παραμένουν.

Σε παλιότερη ανάρτησή μας (17-3-2012) είχαμε αναφερθεί στο νέο νόμο για την Κτηνοτροφία (Ν. 4056/2012) και είχαμε εκφραστεί θετικά για την ψήφισή του, θεωρώντας ότι γίνεται τουλάχιστον η αρχή για την επίλυση μίας σειράς προβλημάτων που ταλάνιζαν επί χρόνια την ελληνική κτηνοτροφία.
Πριν από ένα μήνα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε την πρώτη εγκύκλιο για την εφαρμογή του Ν. 4056/2012 για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων. Στην εγκύκλιο αυτή περιλαμβάνονται τα υποδείγματα των αιτήσεων αλλά και των αδειών που θα εκδίδονται από τις Περιφερειακές Ενότητες. Κατά τα άλλα η μόνη ουσιαστική διευκρίνηση που περιέχει η εγκύκλιος αφορά τη σαφέστερη διευκρίνηση των “πρόχειρων καταλυμάτων” όπου πλέον αποκλείεται ρητά η ύπαρξη δομικού σκελετού με χρήση δοκών χάλυβα ή ακόμα και δομικής ξυλείας ενώ οριοθετείται κάπως και ο όρος “εκτατικής μορφής κτηνοτροφία”. Στην υπόλοιπη εγκύκλιο γίνεται απλώς μια επανάληψη των διατάξεων του νόμου χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις.
Την ίδια στιγμή παραμένουν ακόμα αναπάντητα μια σειρά εύλογα ερωτήματα τόσο των περιφερειακών ενοτήτων όσο και των γεωτεχνικών που επιθυμούν να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις των κτηνοτρόφων-πελατών τους. Τα ερωτήματα αυτά αφορούν μια γκάμα θεμάτων από λειτουργικά/πρακτικά μέχρι νομικά ενώ ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι ΠΠΔ, που για πολλούς αποτελούν κρίσιμο σημείο της εφαρμογής του νόμου στην πράξη.
Μερικά από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από συναδέλφους αφορούν το πάντα επίκαιρο θέμα της χωροταξίας των μονάδων, την εφαρμογή των πολεοδομικών διατάξεων, τον τρόπο των ελέγχων που προβλέπει το άρθρο 11 κ.ά.
Τέλος ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί το, απαραίτητο πλέον για την έκδοση των αδειών, ηλεκτρονικό μητρώο, ούτε η αντίστοιχη δυνατότητα ανάρτησης εγγράφων τρίτων στη Δι@υγεια.
Ελπίζουμε ότι σε σύντομο χρόνο θα λυθούν αυτά τα ζητήματα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του νέου Νόμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.