του Τάσου Γάτσιου
προέδρου του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας.
Από τη μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα για τα σαλιγκάρια που έγινε στην Πρέβεζα, το Σάββατο, 21-7-2012 επιβεβαιώνεται το ισχυρό ενδιαφέρον για τις νέες καλλιέργειες και εκτροφές αλλά και τον αγροτικό τομέα γενικότερα, ως μια διέξοδο στο οικονομικό και επαγγελματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας. Θα προσπαθήσω, λοιπόν, να καταγράψω τα βασικότερα σημεία αυτής της επιχείρησης για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Καταρχήν, η λέξη επένδυση είναι λάθος. Γιατί δεν πρόκειται για μια επένδυση όπου ο υποψήφιος τοποθετεί κάποια χρήματα και μετά περιμένει να εισπράξει τα κέρδη του. Η αρχική εγκατάσταση και το κόστος αυτής είναι μόνο η αρχή. Η σαλιγκαροτροφία είναι μια παραγωγική εκμετάλλευση και μάλιστα κάθετης μορφής γιατί συνδυάζει τη φυτική (καλλιέργεια φυτών για την τροφή των σαλιγκαριών) και τη ζωική παραγωγή.
Ο κ. Giovanni Avagnina από το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας του Cherasco κατά την εισήγησή του ήταν αρκετά κατατοπιστικός και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “η εκτροφή σαλιγκαριών δεν είναι η κότα που κάνει χρυσά αυγά και κανείς δεν πρόκειται να γίνει πλούσιος από αυτή, όποιος δουλέψει σωστά και οργανωμένα θα πληρωθεί ένα καλό μεροκάματο”. Δεν πρόκειται δηλαδή για ευκαιρία πλουτισμού ή απόκτησης εύκολων χρημάτων, αλλά από την άλλη πλευρά πόσο εύκολο είναι να έχει κάποιος ένα καλό μεροκάματο στη χώρα μας, σήμερα; Προϋποθέσεις για την εκτροφή σαλιγκαριών:
-Ιδιοκτησία αρδευόμενης, γόνιμης γης (επίπεδης ή επικλινούς), 10 στρ. κατά προτίμηση.
-Κεφάλαια αρχικής εγκατάστασης και λειτουργίας για περίπου 2 χρόνια, ύψους περίπου 57.000 ευρώ για 10 στρ.
-Εργασία (προσωπική ή αμειβόμενη) περίπου 1,5 ατόμων για 10 στρ. και με μεγαλύτερες απαιτήσεις κατά τη συλλογή.
-Και το σημαντικότερο, την ακριβή εφαρμογή του προγράμματος εκτροφής και την προσωπική παρατηρητικότητα και συνεχή φροντίδα του ιδιοκτήτη.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι:
-τα σχέδια βελτίωσης που αφορούν αποκλειστικά επαγγελματίες αγρότες για εγκαταστάσεις μέχρι 10 στρ.
-και ο αναπτυξιακός νόμος που αφορά όλους, αλλά για επενδύσεις 100.000 ευρώ και άνω (που σημαίνει πάνω από 16 στρ. εγκατάσταση) και με ίδια συμμετοχή 25%.
Σύμφωνα με τον κ. Avagnina το ποσοστό των επιχειρήσεων που εγκαταλείπονται τα πρώτα 2 χρόνια φτάνει το 30%. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες εκτροφέα που ήταν παρών, αυτό το ποσοστό εγκατάλειψης στη χώρα μας φτάνει το 90%. Αν τοποθετήσουμε το ποσοστό κάπου στη μέση είναι ορατός ο κίνδυνος οι μισές επιχειρήσεις να μη φτάσουν ποτέ στην παραγωγή.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν και τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος και το γεγονός ότι η παραγωγή και η κερδοφορία δεν πρέπει να θεωρούνται σε καμία περίπτωση δεδομένα. Βέβαια αυτό μπορεί να αποδειχτεί και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσων επιτύχουν στην εκτροφή τους.
Επειδή πολλές εταιρίες στη χώρα μας χρησιμοποιούν το όνομα του Διεθνούς Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας του Cherasco και ισχυρίζονται ότι είναι (αποκλειστικοί) εμπορικοί αντιπρόσωποι, ο κ. Avagnina ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κανένα αντιπρόσωπο στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τη δέσμευση διαφόρων εταιριών για σίγουρη απορρόφηση με “συμβόλαιο αγοράς” και “συμβολαιακή γεωργία” σημειώνω ότι σύμφωνα τόσο με το νόμο 4015/2011, όσο και με τη σημασία που έχουν οι παραπάνω όροι στη γλώσσα μας, θα πρέπει να αναφέρεται ρητά η τιμή αγοράς των αγροτικών προϊόντων. Όταν αναφέρεται ότι θα ισχύει η τιμή όπως διαμορφώνεται κάθε χρόνο σε κάποιες αγορές, δεν πρόκειται για συμβόλαιο αλλά για συμφωνητικό αγοράς με ελεύθερη τιμή.
Τέλος, αν αληθεύει ο ισχυρισμός κάποιων εταιριών ότι η προσφορά σήμερα ικανοποιεί μόνο το 10% της ζήτησης, τότε γιατί αυτό δεν επιδρά αυξητικά στην τιμή του προϊόντος; Προβληματισμό δημιουργεί και η ίδρυση εγκαταστάσεων σε χώρες με μικρότερο κοστολόγιο εκτροφής, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβενία και ιδιαίτερα η Βουλγαρία.
Με την επισήμανση των παραπάνω κρίσιμων σημείων, να ευχηθώ καλή επιτυχία σε αυτούς που θα ασχοληθούν με την εκτροφή σαλιγκαριών, γιατί και η μικρότερη παραγωγική επιχείρηση (ιδιαίτερα όταν έχει εξαγωγικό χαρακτήρα) που δημιουργεί έστω και μια θέση εργασίας, είναι σημαντική για τη χώρα μας σήμερα.
Ο Πρόεδρος
του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας
Αναστάσιος Γάτσιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.