Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Θετικά συμπεράσματα και μεγάλη συμμετοχή στην 1η Ημερίδα Εκτροφής Σαλιγκαριών.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Ιουλίου στο Ξενοδοχείο Margarona Royal η 1η Ημερίδα Εκτροφής Σαλιγκαριών που οργάνωσε η HELIX HELLAS.
Παρουσιάζουμε στη συνέχεια ορισμένα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλεύονται το site της HELIX HELLAS (www.helixhellas.gr ).

Γενικά.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαθέτει άριστες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες για την εκτροφή των σαλιγκαριών. Ήδη στη χώρα μας ξεκίνησαν και αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς σαλιγκαροτροφεία ανοιχτού ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου.
 
Συνθήκες καλλιέργειας
Τα σαλιγκάρια εκτρέφονται σε επίπεδα αλλά και σε επικλινή εδάφη, δεν επηρεάζονται από το υψόμετρο του εκτροφείου (πεδινό-ορεινό) και καλλιεργούνται τόσο σε περιοχές με ζεστό κλίμα όσο και σε περιοχές με ψυχρό κλίμα. Σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας, σας δίνεται η ανάλογη μελέτη.
Το εκτροφείο της HELIX HELLAS βρίσκεται στην περιοχή Αγ. Φανερωμένη στην Πρέβεζα. Η εταιρία οργανώνει τακτικά επισκέψεις στο εκτροφείο δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους υποψηφίους καλλιεργητές να έχουν μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο.

Απαραίτητες Προϋποθέσεις

-Εξασφάλιση της υδροδότησης του χωραφιού
-Ανάλυση του εδάφους
-Ανάλυση του νερού

Από τα δείγματα χώματος, θα διαπιστωθεί από το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας εάν το συγκεκριμένο χωράφι πληρεί τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια σαλιγκαριών. Επίσης από τη δομή του εδάφους εξαρτάται πόσο νερό θα χρειαστούμε και ποιους σπόρους θα σπείρουμε ώστε να έχουμε τα καλύτερα διατροφικά αποτελέσματα για τα σαλιγκάρια.


Στη συνέχεια γίνεται ανάλυση του νερού σε οποιοδήποτε χημείο της περιοχής σας και αποστέλλετε τα αποτελέσματα στην εταιρία μας για την αξιολόγηση.


Εν τέλει θα αποστείλετε στην HELIX HELLAS τοπογραφικό σχέδιο του χωραφιού, για να γίνει ο σχεδιασμός του εκτροφείου σας.

Εφόσον τα αποτελέσματα πληρούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της καλλιέργειας σαλιγκαριών στο χωράφι σας, η εταιρία HELIX HELLAS σε συνεργασία και με την καθοδήγηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας παρέχει στους υποψηφίους καλλιεργητές:
-Πιστοποιημένους Γεννήτορες Σαλιγκαριών
-Πιστοποιημένους Σπόρους
-Ειδικό Δίχτυ Εσωτερικής Περίφραξης Helitex
-Την απαραίτητη τεχνογνωσία και υποστήριξη
-Την απορρόφηση ολόκληρης της παραγωγής με συμβόλαιο

Κόστος Κατασκευής

ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ (10 Στρέμματα – Ενδεικτικά)
Έξοδα δημιουργίας εκτροφείου
λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα
εξωτερική περίφραξη (πάσσαλοι και συρματοπλέγματα)
ηλεκτρολυτική λαμαρίνα
ξύλινοι πάσσαλοι για την περίφραξη των βραγιών
αρδευτικό σύστημα
σύστημα αποτροπής των διαφυγών
ΣΥΝΟΛΟ: 8.500€ + ΦΠΑ
Πιστοποιημένοι Γεννήτορες Σαλιγκαριών
Πιστοποιημένοι Σπόροι
Ειδικό Δίχτυ Εσωτερικής Περίφραξης Helitex
Την απαραίτητη τεχνογνωσία και υποστήριξη
ΣΥΝΟΛΟ: 27.000 € + ΦΠΑ


Κόστος Λειτουργίας
ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (10 Στρέμματα – Ενδεικτικά)
Σπόροι, Λιπάσματα, Ζιζανιοκτόνα, Ρεύμα κλπ (2.600 €)
Κατεργασία Εδάφους (400 €)
Συσκευασία των Προϊόντων (500 €)
Έκτακτα Έξοδα (2.000 €)
ΣΥΝΟΛΟ: 5.500 € + ΦΠΑ
Το κόστος των εργατικών εξαρτάται από το αν πρόκειται να ασχοληθούμε οι ίδιοι με την καλλιέργεια. Ενδεικτικά για μια καλλιέργεια 10 στρεμμάτων απαιτούνται 1500 εργατοώρες τον χρόνο.
 

Απόδοση Εκτροφείου
Απειλές για τα σαλιγκάρια θεωρούνται τα τρωκτικά, οι γυμνοσάλιαγκες, τα σκαθάρια κ.ά. τα οποία περιορίζουμε στο ελάχιστο, με την μελέτη στην κατασκευή και την σωστή λειτουργία του εκτροφείου. Απώλειες είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και έχουν υπολογιστεί στην απόδοση. Από την έναρξη της καλλιέργειας τα πρώτα έσοδα έρχονται στους 18-20 μήνες. Στη συνέχεια η απόδοση του εκτροφείου υπολογίζεται κατά μέσω όρο στα 1100 κιλά ανά στρέμμα ετησίως. Όταν υπολογίζουμε το στρέμμα δεν εννοούμε το καθαρό μέρος της εκτροφής αλλά ολόκληρο το χώρο εκτροφής (μαζί με τους διαδρόμους). Π.χ. σε ένα εκτροφείο 10 στρεμμάτων, η καθαρά εκτρεφόμενη επιφάνεια είναι περίπου 6,5 στρέμματα, η απόδοση μας θα είναι κατά μέσω όρο 11.000 κιλά.
Η τιμή πώλησης του σαλιγκαριού ανακοινώνεται κάθε Ιανουάριο, ισχύει για όλο το έτος και είναι εξαρτώμενη των τιμών του σαλιγκαριού στα Διεθνή χρηματιστήρια του Παρισιού, της Βαρκελώνης, της Ρώμης και του Μιλάνου. Η τιμή αγοράς τα τελευταία χρόνια έχει αυξητικές τάσεις της τάξης των 2 με 3% ετησίως. Η παραγωγή σαλιγκαριών παγκοσμίως, είτε προέρχεται από τη φύση είτε από εκτροφή, καλύπτει μόλις το 10% της ετήσιας ζήτησης.. Η ενδεικτική τιμή πώλησης για το 2012 είναι 3,80 €/Kg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.