Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Η Ε.Ε. σχεδιάζει να ανανεώσει την άδεια σε δραστική ουσία ζιζανιοκτόνου, παρά τις σοβαρές ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να δώσει 15ετή ανανέωση της άδειας στην αμφιλεγόμενη δραστική ουσία glyphosate η οποία έχει θεωρηθεί "πιθανώς καρκινογόνα στους ανθρώπους" από το Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). 
 Σύμφωνα με σχέδιο Κανονισμού το οποίο διέρρευσε στα ΜΜΕ, η Επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να ανανεωθεί η άδεια του glyphosate, μετά από μία μακρά περίοδο συζητήσεων και διαβούλευσης, η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο επιστημονικό κόσμο. 
 Το glyphosate είναι η κύρια δραστική ουσία σε πολλά ευρέως χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα, όπως το δημοφιλέστατο Roundup της Monsanto και η χρήση του είναι τόσο διαδεδομένη ώστε στη Βρετανία η ανεύρεση υπολειμμάτων του π.χ. στο ψωμί είναι υπόθεση ρουτίνας. 
  Ο "θεματοφύλακας" της ασφάλειας των τροφίμων στην Ευρώπη, η EFSA (European Food Safety Authority) γνωμοδότησε τον περασμένο Νοέμβριο ότι το glyphosate «είναι απίθανο να είναι καρκινογόνο», κίνηση η οποία καλωσορίστηκε από την αγροχημική βιομηχανία. Η γνωμοδότηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αφού 96 διακεκριμένοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων το σύνολο σχεδόν του επιστημονικού επιτελείου της IARC, προχώρησαν στην ασυνήθιστη κίνηση να καλέσουν την Ε.Ε. «να μην λάβει υπόψη της τη γνωμοδότηση της EFSA». 
 Οι επιστήμονες, στην επιστολή που απέστειλαν προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας Vytenis Andriukaitis, υποστηρίζουν ότι η γνωμοδότηση της EFSA βασίστηκε σε έξι, χρηματοδοτούμενες από την βιομηχανία και εν μέρει μη δημοσιευμένες μελέτες, και «δεν είναι αξιόπιστη γιατί δεν βασίζεται σε επαρκή επιστημονικά δεδομένα». 
 Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα άλλοι 14 επιστήμονες με κείμενό τους στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Health Journal» υποστηρίζουν ότι τα μέγιστα όρια ασφαλούς έκθεσης που έχουν οριστεί από τη νομοθεσία για το glyphosate βασίζονται σε απαρχαιωμένα επιστημονικά δεδομένα. 
 Το προσχέδιο της Επιτροπής αναφέρει ότι υπήρξε ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός σχολίων από το κοινό και από τα κράτη-μέλη κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης. 
 Προτείνει επίσης συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση του glyphosate. Τα κράτη –μέλη θα μπορούν να επιβάλουν υποχρεωτικά μέτρα μείωσης του κινδύνου από την έκθεση στο glyphosate, όπως π.χ. στολές προστασίας για τους ψεκαστές, και να διασφαλίζουν ότι στα σκευάσματα που θα αδειοδοτούν, το glyphosate θα είναι ακριβώς της ίδιας χημικής σύστασης με την ουσία που εξέτασε η EFSA. 
 Κάνει λόγο ακόμα για την ανάγκη να υπάρξουν περαιτέρω έρευνες για την πιθανότητα το glyphosate να προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές, και οι οποίες «θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο». 
 Από την άλλη πλευρά η επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος για την ασφάλεια των τροφίμων της Greenpeace, Franziska Achterberg δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Η Monsanto υποστήριζε κάποτε ότι το glyphosate είναι τόσο ασφαλές όσο το κοινό μαγειρικό αλάτι. Τώρα η επιστήμη μας λέει ότι αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία μας και το περιβάλλον. Εάν αγνοήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα για άλλα 15 χρόνια θα το πληρώσουμε ακριβά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να σχεδιάσει μία στρατηγική εξόδου από τα αγροχημικά». 
 Στις 7 Μαρτίου οι αντιπρόσωποι των Κρατών-Μελών θα κληθούν να ψηφίσουν στις Βρυξέλλες εάν θα δοθεί ανανέωση στην άδεια του glyphosate ή όχι. 

Πηγή: www.theguardian.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.