Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την Τετάρτη 24 Απριλίου την ενημερωτική ημερίδα που έγινε στη Γλυκή Θεσπρωτίας για το πολύ σοβαρό θέμα της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου (Ceratocystis platani).
Τα όσα αναφέρθηκαν στην ημερίδα από τον ειδικό ερευνητή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων κ. Παναγιώτη Τσόπελα για την εξάπλωση της ασθένειας στην Ελλάδα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στην περιοχή του Αχέροντα είναι μεν σοβαρή αλλά ακόμα ελεγχόμενη. Αντίθετα στην περιοχή του Καλαμά η εξάπλωση της ασθένειας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.
Νεκρός πλάτανος στην περιοχή του Αχέροντα. |
Χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας του Ceratocystis platani σε ξύλο πλατάνου |
Ο κ. Τσόπελας βρισκόταν στην περιοχή του Αχέροντα από τη Δευτέρα 22-4-2013, και μαζί με την ειδική επιστήμονα του Ινστιτούτου κ. Νικολέτα Σουλιώτη επισκέφτηκαν όλα τα σημεία όπου υπήρχαν προσβεβλημένα δέντρα, και έκαναν συγκεκριμένες επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της ασθένειας.
Θεωρούμε ότι αυτό που είναι σημαντικό να γίνει συνείδηση όλων, και που τονίστηκε ιδιαίτερα και στην ημερίδα, είναι η ευρεία ενημέρωση και τα μέτρα πρόληψης τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται από όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να γίνει δυνατή η "αναχαίτιση" της ασθένειας.
Τα μέτρα αυτά συνοπτικά είναι:
-Αποφυγή οποιασδήποτε επέμβασης στα πλατάνια, όπως κόψιμο, κλάδεμα, υλοτόμηση, ακόμα και απλή πλήγωση του κορμού και των κλαδιών. Όλες οι παραπάνω ενέργειες μπορούν υπό προϋποθέσεις, να μεταδώσουν την ασθένεια. Γιαυτό όταν κρίνεται απολύτως απαραίτητο να γίνει κάτι από τα παραπάνω, όλα τα εργαλεία (τσεκούρια, κλαδευτήρια, πριόνια κλπ.) θα πρέπει προηγουμένως να απολυμαίνονται με εμβάπτιση για 5 λεπτά σε διάλυμα χλωρίνης 1:5 ή άλλο κατάλληλο απολυμαντικό.
-Οποιοσδήποτε εντοπίζει νεκρά δέντρα πλατάνου να το αναφέρει άμεσα στις αρμόδιες αρχές (Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δασικές Υπηρεσίες οι οποίες έχουν και την ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ασθένειας).
Προσοχή: Σε περίπτωση που τα δέντρα έχουν "μαρκαριστεί" με ανεξίτηλη κόκκκινη μπογιά στον κορμό, σημαίνει ότι ήδη έχουν εντοπιστεί από τις αρχές και δεν χρειάζεται επιπλέον ενημέρωση.
-Τα συνεργεία δημόσιων και ιδιωτικών έργων τα οποία πρόκειται να εκτελέσουν εργασίες σε περιοχές με πλατάνια, θα πρέπει απαραίτητα να ενημερώνουν τη Δασική Υπηρεσία, και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης (πλύσιμο με ζεστό νερό των μηχανημάτων πριν και μετά τις εργασίες, ή απολύμανση με κατάλληλο απολυμαντικό των σημείων που έρχονται σε επαφή με τα δέντρα).
-Απαγορεύεται η διακίνηση ξύλου πλατάνου για καύση ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση.
Εννοείται ότι ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι κινούνται μέσα σε περιοχές με πλατάνια, όπως κατασκηνωτές, ορειβάτες και απλοί επισκέπτες στο να μην προκαλούν πληγές με οποιονδήποτε τρόπο στα δέντρα.
Περισσότερα για την ασθένεια μπορέτε να δείτε στην ιστοσελίδα http://www.fria.gr/platanos/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.