Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Νέες προκηρύξεις «εφόσον περισσέψουν πόροι» υπόσχεται ο Τσαυτάρης.

Ανοικτό το ενδεχόμενο δεύτερων προκηρύξεων στα αγροτικά προγράμματα αφήνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με την προϋπόθεση ότι θα περισσέψουν χρήματα από τα τρέχοντα προγράμματα.
«Tα τρέχοντα προγράμματα, τα οποία αξιολογούνται και δίνουν τις δεύτερες δόσεις κ.λπ., όπως και τα άλλα μέτρα, πρέπει να ολοκληρωθούν για να δούμε τι έχει απορροφηθεί αυτήν τη στιγμή, αν περισσεύει κάτι και από ποιο μέτρο, έτσι ώστε να υπάρξουν και οι δεύτερες προσκλήσεις. Πρόθεσή μας, φυσικά, είναι να μη μείνει κανένα ευρώ αναξιοποίητο. Πρέπει, όμως, να τελειώσει η πρώτη προκήρυξη», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Άρτας της ΝΔ, Γ. Στύλιου, σχετικά με τη στήριξη των νέων αγροτών μέσα από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.  
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε για τα προγράμματα προκύπτουν τα εξής: "Πρώτα-πρώτα, κάναμε μία προσπάθεια να κρατήσουμε νέους αγρότες στην Περιφέρεια με το πρόγραμμα υποστήριξης της έναρξης της διαδικασίας της επιχειρηματικότητας αυτών. Υποστηρίξαμε περίπου οκτώ χιλιάδες νέους αγρότες, όχι για να τους πάρουμε από εδώ και να τους γυρίσουμε αναγκαστικά πίσω, αλλά τουλάχιστον για να κρατήσουμε κάποιους εκεί και να συνεχίσουν την προσπάθεια του πατέρα τους ή του αδελφού τους ή να την επεκτείνουν. Αυτό το πρόγραμμα προχωράει καλά. Έχουν πάρει όλοι τις πρώτες δόσεις τους και πρέπει να πάρουν τη δεύτερη. Κάποιοι που καθυστερούν είναι γιατί στο ενδιάμεσο πρέπει να περάσουν μία εκπαίδευση, μία ενημέρωση για ορισμένα θέματα. Αυτή ήταν απαραίτητη προϋπόθεση στην προκήρυξη, για να πάει κανείς στην άλλη φάση.
Επίσης, σε αυτούς δόθηκε μεγάλη προτεραιότητα στο δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα αυτών των σχεδίων βελτίωσης, όπου δεχθήκαμε περίπου επτά χιλιάδες επτακόσια σχέδια βελτίωσης, εκ των οποίων δύο χιλιάδες διακόσια αφορούσαν κατά προτεραιότητα νέους αγρότες που είχαν μπει στο προηγούμενο πρόγραμμα, έτσι ώστε να πάρουν χρήματα και να υποστηρίξουν την εγκατάστασή τους, να ανεβάσουν το θερμοκήπιο, να βελτιώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, το μηχανολογικό εξοπλισμό κ.λπ.
Όπως είχα την ευκαιρία, μάλιστα, να δηλώσω δύο μέρες πριν στο Σώμα, έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις, έχουν ελεγχθεί περίπου έξι χιλιάδες. Τρεις χιλιάδες διακόσια εξ αυτών –και κατά προτεραιότητα των νέων αγροτών- έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. 
Θέλω να πιστεύω ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διεργασία, όπως θα σας πω και παρακάτω, θα υπάρξει η ευκαιρία, αν περισσέψουν χρήματα είτε από τα σχέδια βελτίωσης, είτε από τα σχέδια των νέων αγροτών, είτε της μεταποίησης, να δοθούν στους νέους αγρότες για το λόγο που σας περιέγραψα», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Για τη νέα ΚΑΠ 
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην νέα ΚΑΠ, σημειώνοντας τα εξής: «Επειδή δυο-τρεις μέρες πριν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στο δικό μας Συμβούλιο, δηλαδή στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας σε ό, τι αφορά τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και αρχίζουν πλέον οι τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του ενός πόλου εξουσίας, που είναι το Συμβούλιό μας, της Κομισιόν, που είναι το άλλο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι ο τρίτος θεσμός, για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Τύπο για αυτά τα θέματα. και θα δείτε σήμερα εκτενείς αναφορές. Επισημαίνω, όμως ότι η Ευρώπη η ίδια ορίζει το 2% του συνολικού προϋπολογισμού -όχι μόνο του προϋπολογισμού του Πυλώνα 2, δηλαδή του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το οποίο στην τρέχουσα περίοδο είχε, περίπου, 3,8 δισεκατομμύρια, τώρα έχει 3,74 και πιστεύουμε ότι στις τελικές διαπραγματεύσεις θα πάει στα νούμερα αυτά, αλλά και του Πυλώνα 1, που είναι τα πολλά χρήματα από τις ενιαίες ενισχύσεις-για την υποστήριξη των νέων αγροτών ώστε να καταπιαστούν με την αλυσίδα της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας. Αυτό δεν αφορά μόνο αγρότες, οι οποίοι είναι ήδη στην περιοχή, αλλά ακόμα και νέους από τα αστικά κέντρα, ανέργους», ανέφερε ο υπουργός. 
«Μακάρι να γυρίσουν πίσω. Διότι αναφέρθηκα και στο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της αγροτιάς, που είναι συνυφασμένο με την ανάπτυξη όχι μόνο της γεωργίας, αλλά και ολόκληρης της περιφέρειας», κατέληξε ο κ. Τσαυτάρης.

Πηγή: www.agronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.