Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ημερίδα για τη “Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης” στην Ήπειρο.


Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην ημερίδα που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας σε μια αίθουσα που δεν ήταν επαρκής και λειτουργική για τις ανάγκες της εκδήλωσης. Επίσης σημαντικές ήταν οι αντιδράσεις κομματικών οργανώσεων (ΠΑΜΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αλλά και πολλών κτηνοτρόφων για την αγροτική πολιτική και την πώληση της “ΔΩΔΩΝΗ”, στυλοβάτη του Ηπειρώτη κτηνοτρόφου και όχι μόνο. Κανείς από τους υψηλά ιστάμενους, παρευρισκόμενους δεν απάντησε ουσιαστικά στις κραυγές αγωνίας των κτηνοτρόφων για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του γάλακτος από τη ΔΩΔΩΝΗ, που πλησιάζουν τους 3 μήνες. Αυτό το γεγονός ανατρέπει το καθεστώς που υπήρχε μέχρι τώρα με τις άμεσες εξοφλήσεις του γάλατος αλλά και τις προκαταβολές και διαλύει τον οποιοδήποτε προγραμματισμό για τις οικογενειακές ανάγκες διαβίωσης αλλά και την έγκαιρη εξασφάλιση των εξίσου απαραίτητων ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους. 
Κατά τα άλλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Τσαυτάρης τόνισε κατηγορηματικά ότι δε θα φορολογηθεί κανένα παραγωγικό αγροτεμάχιο και ιδιαίτερα αν ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Επιπλέον, υποσχέθηκε χρηματοδότηση έως και 2 εκατομμύρια ευρώ για ολοκληρωμένα προγράμματα στήριξης και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας. 
Σημαντική ήταν η εισήγηση του προέδρου του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νικολάου Κουτλιάμπα που αναφέρθηκε στις αιτίες απαξίωσης του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα, την κατάσταση σήμερα ενόψει και της νέας νομοθεσίας που καρκινοβατεί, αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν και την πεποίθησή του ότι οι ισχυρές οργανώσεις παραγωγών αποτελούν μονόδρομο για την οικονομική επιβίωση των αγροτών.
Επίσης, ο γεωπόνος Δημήτριος Μιχαηλίδης μετέφερε τις σημαντικές προοπτικές που υπάρχουν στην καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και την προνομιακή θέση της χώρας, λόγω της φυσικής της κληρονομιάς, αλλά και την αγωνία του για την πλήρη απουσία της πολιτείας σε σημαντικές παρεμβάσεις όπως η καταγραφή, αξιολόγηση και αξιοποίηση του πλούσιου γενετικού υλικού. 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας, Λεωνίδας Ραβανός τόνισε την ανάγκη για ουσιαστική εκπαίδευση των νέων αγροτών πέραν του τυπικού σεμιναρίου των 150 ωρών, για κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος και για ενίσχυση της συλλογικότητας και του συνεργατισμού, προκειμένου οι αγρότες να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη δύναμη των εμπόρων.
Κάποιες από αυτές τις σημαντικές επισημάνσεις που έγιναν στην ημερίδα ευελπιστούμε να εισακουστούν, τόσο από τους παράγοντες της πολιτείας, όσο και από τους αγρότες που ήταν παρόντες. 


  Τάσος Γάτσιος
Πρόεδρος Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.