Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.
Από σήμερα (9/3/2016) ξεκινάμε την δημοσίευση (στο αριστερό side bar του ιστολογίου, στο πάνω μέρος) των Τεχνικών Δελτίων Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την Πρέβεζα, που ξεκίνησε να συντάσσει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων, με βάση τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Πρέβεζα. Η αρχή γίνεται με το Τεχνικό Δελτίο Πατάτας (7-3-2016) και θα ακολουθήσουν Δελτία και για άλλες καλλιέργειες.

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου για τη λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς.Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας εξέδωσε χθες 3-12-2012 το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

ΠΡΕΒΕΖΑ 3 Δεκεμβρίου 2012ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Λειτουργία Αγροτικής Αγοράς Πρέβεζας»

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν με τη λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς της Πρέβεζας και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει.
Ως υπεύθυνος συλλογικός φορέας που σχετίζεται άμεσα με την πρωτογενή παραγωγή, αισθανόμαστε την υποχρέωση να γνωστοποιήσουμε προς κάθε αποδέκτη, τις απόψεις μας γύρω από το θέμα.
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η λειτουργία της Αγοράς ο Σύλλογός μας εκφράστηκε θετικά για την προσπάθεια αυτή, τονίζοντας μέσα από άρθρα του στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, ότι ήταν ένας θεσμός που έλειπε από την πόλη μας, και ότι θα ωφελήσει πολλαπλά και τους καταναλωτές και τους αγρότες της περιοχής μας.
Σήμερα, που η Αγροτική Αγορά έχει ξεπεράσει τις πρώτες «παιδικές ασθένειες» και δείχνει να πατάει γερά στα πόδια της, θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:


1. Αποτελεί δικαίωμα των παραγωγών, θεσμοθετημένο από τη νομοθεσία, να διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσα από λαϊκές ή αγροτικές αγορές, απευθείας στους καταναλωτές. Λαϊκές αγορές παραγωγών λειτουργούν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και θα ήταν αδιανόητο στην Πρέβεζα, μία πόλη που είναι σημαντικό κέντρο παραγωγής κηπευτικών (κυρίως), να μην μπορεί να λειτουργήσει.
2. Τα οφέλη για τον καταναλωτή είναι προφανή αφού του δίνεται η δυνατότητα να αγοράζει φρέσκα προϊόντα της ντόπιας παραγωγής σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές.
3. Η λειτουργία της Αγοράς μία φορά την εβδομάδα με κανέναν τρόπο δεν συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τα καταστήματα της πόλης, αντίθετα θεωρούμε ότι αποτελεί κίνητρο για την τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού και πρόκληση για τους επαγγελματίες να επιδιώξουν καλύτερη ποιότητα και ποικιλία προϊόντων και χαμηλότερες τιμές.
4. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η Αγροτική Αγορά θα υπόκειται σε όλους τους απαραίτητους από τη νομοθεσία ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα καταστήματα της πόλης μας.
 

2 σχόλια:

  1. Καλές θέσεις.
    Πρέπει βέβαια να υπάρξει κεντρικότερη χωροθέτηση, εκ περιτροπής εννοείται, ώστε να επωφελούνται περισσότεροι καταναλωτές.
    Γιάννης Ρέντζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει γίνει πρόταση για κάποιον άλλο χώρο; Έχει συζητηθεί κάτι σχετικό στο Δημοτικό Συμβούλιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή