Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Με πολιτική παρέμβαση, από κράτη μέλη, επιδιώκεται πανευρωπαϊκή απόσυρση των σκευασμάτων του ζιζανιοκτόνου glyphosate.

Είχαμε παρουσιάσει πρόσφατα άρθρο του βρετανικού "Guardian" στο οποίο εκφράζονταν σοβαρός προβληματισμός για την πρόθεση της Κομισιόν να προτείνει την ανανέωση της έγκρισης του glyphosate. Σήμερα παρουσιάζουμε και την άλλη άποψη που επιχειρηματολογεί υπέρ της πρότασης της Κομισιόν και παράλληλα εξετάζει και τις επιπτώσεις που θα έχει μία πιθανή απαγόρευση του glyphosate για τους Έλληνες αγρότες. Το άρθρο που ακολουθεί είναι από τον ιστότοπο www.agrotypos.gr και υπογράφεται από τον κ. Κ. Ν. Γιαννοπολίτη. Ο κ. Γιαννοπολίτης είναι διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Γεωργία-Κτηνοτροφία και έχει διατελέσει Διευθυντής του Τμήματος Ζιζανιολογίας και προϊστάμενος του Εργαστηρίου Χημικής Αντιμετώπισης Ζιζανίων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, ως τακτικός ερευνητής, από το 1984 μέχρι το 2009 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε:   
 
Ορατός είναι πια ο κίνδυνος οι Eυρωπαίοι καλλιεργητές να μην έχουν σύντομα στη διάθεσή τους τα πολλά και ευρέως χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα που περιέχουν τη δραστική ουσία glyphosate. Αυτό διαφάνηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας όταν η Κομισιόν, ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρουσίασε την πρότασή της για ανανέωση της έγκρισης του glyphosate (λήγει στις 30 Ιουνίου). Στην πρόταση της Κομισιόν εξέφρασαν την αντίθεσή τους οι εκπρόσωποι ορισμένων κρατών-μελών, παρά το γεγονός ότι υπήρχε θετική εισήγηση από την EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) με τη σύμφωνη γνώμη των εμπειρογνώμων από όλες τις χώρες-μέλη. Το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση στην οποία όλα τα κράτη μέλη έχουν κληθεί να τοποθετηθούν. Ερωτηματικό παραμένει η στάση της Ελλάδας. 
Είναι μια ακόμα περίπτωση που στην ΕΕ για κρίσιμα τεχνικά θέματα επιδιώκεται πολιτική απόφαση αντίθετη στις εισηγήσεις των ειδικών οργάνων και στους προβλεπόμενους κανόνες. Το γεγονός αυτό έχουν ήδη πληρώσει ακριβά οι ευρωπαίοι (και οι Έλληνες) αγρότες με δραματικό περιορισμό των εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλασιασμό του κόστους φυτοπροστασίας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Αξίζει να διευκρινιστεί ότι όσον αφορά την επικινδυνότητα του glyphosate, μετά τη γνωστή έκθεση του IARC (International Agency for Research on Cancer) για πιθανή καρκινογόνο δράση του, η EFSA με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από όλες τις χώρες-μέλη έχει μελετήσει σε βάθος όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Το συμπέρασμα ήταν ότι η δραστική ουσία glyphosate, αυτή καθαυτή, δεν προκύπτει να έχει καμία πιθανότητα τέτοιας δράσης, η οποία όμως μπορεί να υπάρχει για μια σειρά από βοηθητικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα σκευάσματα του glyphosate. Στην πρόταση της Κομισιόν για επανέγκριση του glyphosate προβλέπεται ο καθορισμός της λίστας των επικίνδυνων βοηθητικών ουσιών και ο έλεγχος για την παρουσία τους πριν την έγκριση των επιμέρους σκευασμάτων.
Η πρόταση της Κομισιόν αφορά την ανανέωση της έγκρισης αποκλειστικά της δραστικής ουσίας glyphosate σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η έγκριση των σκευασμάτων που περιέχουν τη συγκεκριμένη δραστική ουσία γίνεται από τα κράτη-μέλη τα οποία έχουν όλη την ευχέρεια να μην εγκρίνουν σκευάσματα που πιθανόν περιέχουν επικίνδυνες βοηθητικές ουσίες.
Η παύση χρήσης των ζιζανιοκτόνων του glyphosate θα έχει σοβαρότερες επιπτώσεις για τους Έλληνες αγρότες στη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται. Το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να λάβει υπόψη του το γεγονός αυτό και να βασισθεί στη γνώμη των ειδικών επιστημόνων του και μόνο πριν αποφασίσει να συμπράξει σε μια πανευρωπαϊκή απόσυρση της δραστικής ουσίας glyphosate επειδή κάποια σκευάσματα μπορεί να είναι επικίνδυνα (οφείλει να εξετάσει αν υπάρχουν τέτοια σκευάσματα στη χώρα μας και βεβαίως να τα αποσύρει).
Ούτε μπορεί η χώρα μας να ακολουθεί άλλες χώρες που βρίσκουν πιο βολική την πανευρωπαϊκή απόσυρση του glyphosate, από την εξέταση των σκευασμάτων στα οποία θα χορηγήσουν έγκριση. Γατί απλά δεν πρέπει έτσι να παίρνονται αποφάσεις που επηρεάζουν τους αγρότες όλης της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.