Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Σοβαρά προβλήματα και παρατυπίες στο σύστημα πιστοποίησης στην Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων μέσω των ιδιωτικών ΚΕΚ.



Σοβαρά σημάδια δυσλειτουργίας (για να μην πούμε διάλυσης) παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το σύστημα των εξετάσεων που διενεργούνται για τη χορήγηση του Πιστοποιητικού Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων. Τα κρούσματα των παρατυπιών εκ μέρους των ΚΕΚ που διενεργούν τις εξετάσεις διαδέχονται το ένα το άλλο και αντίστοιχες είναι και οι «καμπάνες» που πέφτουν από το ΥΠΑΑΤ, με προσωρινή αφαίρεση της άδειας κάποιων ΚΕΚ, ανάκληση πιστοποιητικών κλπ.
Το σύστημα ήταν εξαρχής προβληματικό, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει, αφού το Υπουργείο έσπευσε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση να στήσει όλο το μηχανισμό πιστοποίησης, με αποτέλεσμα όλες οι κινήσεις να γίνουν βιαστικά και υπό την πίεση του χρόνου.
Ως γνωστόν η Ελλάδα, προκειμένου να συμμορφωθεί με την Οδηγία 2009/128/ΕΚ έπρεπε να οργανώσει ένα σύστημα πιστοποίησης γνώσεων στην Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων και από τις 26-11-2015 όλοι οι επαγγελματίες χρήστες Γεωργικών Φαρμάκων έπρεπε υποχρεωτικά να διαθέτουν αυτό το πιστοποιητικό. Πράγματι ο Ν. 4036/2012 όριζε ότι μέχρι τις 26-11-2013 το σχετικό σύστημα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει (δηλαδή 2 χρόνια πριν από την υποχρεωτική εφαρμογή του πιστοποιητικού).  Το καλοκαίρι του 2013 υπογράφτηκε η ΚΥΑ 8197/90290/22-7-2013 (ΦΕΚ 1883/Β/2013) η οποία καθόριζε πώς ακριβώς θα στηθεί το σύστημα πιστοποίησης, όμως η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του ΥΠΑΑΤ άργησε πάρα πολύ να μπει σε λειτουργία με αποτέλεσμα οι πρώτες εξετάσεις να γίνουν τον Απρίλιο του 2015! 
 Με την ΚΥΑ οριζόταν ότι η κατάρτιση και πιστοποίηση στην Ο.Χ.Γ.Φ. θα μπορούσε να παρέχεται τόσο από ιδιωτικούς (ΚΕΚ) όσο και από δημόσιους φορείς, όμως εξαρχής οι φορείς που έσπευσαν να πιστοποιηθούν ήταν τα ιδιωτικά ΚΕΚ, ενώ οι δημόσιοι φορείς άργησαν να μπουν στο «παιχνίδι». Τον Ιούνιο έγιναν κάποιες εξετάσεις και δόθηκαν πιστοποιητικά από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) στην Αθήνα και αρχές Ιουλίου έγιναν εξετάσεις στο ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα. Πάντως το σύστημα δημόσιων δομών είναι ακόμα ελλιπέστατο, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των αγροτών να γίνεται αποκλειστικά σχεδόν από τα ιδιωτικά ΚΕΚ. 
Και εδώ αρχίζουν τα παρατράγουδα. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια περιστατικά των τελευταίων μηνών, μαζί με κάποιες δικές μας επισημάνσεις, που δείχνουν πως το σύστημα «πάσχει» σοβαρά:
-Κατ’ αρχήν το ίδιο το ΥΠΑΑΤ φρόντισε να ευτελίσει και να υποβαθμίσει από μόνο του τη διαδικασία. Ενώ αρχικά οι ερωτήσεις στις οποίες εξετάζονταν οι υποψήφιοι ήταν 50 και η βάση 35, το ΥΠΑΑΤ τροποποίησε τον Κανονισμό Εξετάσεων, μείωσε τις ερωτήσεις στις 40 και τη βάση στο 
 -Υπήρξαν καταγγελίες ότι πολλά ΚΕΚ χρέωναν αυθαίρετα με κάποια ποσά τους υποψήφιους πέραν του νόμιμου παραβόλου των 25 €. 
-Σε ελέγχους που έκαναν οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Δ.Α.Ο.Κ. εμφανίζονταν υποψήφιοι που δεν είχαν προσέλθει στις εξετάσεις να έχουν «περάσει». 
-Στα τμήματα στα οποία γινόταν έλεγχος εμφανιζόταν, ως δια μαγείας, πολύ μικρότερος αριθμός εξεταζομένων (μέχρι και κανένας!) από όσους είχαν δηλωθεί. 
-Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που έγινε σε ΚΕΚ βρέθηκε να μην υπάρχει κανένας εξεταζόμενος στην αίθουσα και ο επιτηρητής να συμπληρώνει μόνος του τα ερωτηματολόγια. 
-Άτομο που είχε δηλωθεί σαν επιτηρητής ήταν συγχρόνως και εξεταζόμενος σε κάποιο τμήμα εξέτασης (!) 
-Σε αίθουσα εξετάσεων, εκτός του επιτηρητή και των εξεταζόμενων υπήρχαν και άλλα άτομα (ως «βοηθοί επιτηρητές», πράγμα που απαγορεύεται) τα οποία «βοηθούσαν» τους εξεταζόμενους. 
-Σε ΚΕΚ στο οποίο οι εξετάσεις διεξάγονταν με Tablet εξεταζόμενος είπε στο ελεγκτικό κλιμάκιο ότι «ήρθε να πάρει το χαρτί, και πρώτη φορά βλέπει Tablet» 
-Ενώ γινόταν έλεγχος σε τμήμα εξέτασης και πριν το τέλος των εξετάσεων, ο επιτηρητής βγήκε από την αίθουσα και ενημέρωσε τους εξεταζόμενους του επόμενου τμήματος ότι «ήρθε έλεγχος και όσοι θέλουν να αποχωρήσουν». 
-Τρίτο άτομο, που δεν ήταν δηλωμένος ως επιτηρητής, εμφανίστηκε σε  αίθουσα εξέτασης ως «υπεύθυνος» και ζήτησε εξηγήσεις από τους ελεγκτές. Όταν του ζητήθηκε να αποχωρήσει, αρνήθηκε, τους επιτέθηκε φραστικά και τους απείλησε. 
-Εξεταζόμενος ο οποίος προσήλθε καθυστερημένος στο χώρο εξετάσεων είπε απευθυνόμενος προς το ελεγκτικό κλιμάκιο «γιατί με φωνάξατε εδώ, εγώ σήμερα δεν βλέπω καλά, δεν έχω ούτε τα γυαλιά μου».
 Μπορεί    κάποια από τα παραπάνω να φαίνονται γραφικά, έως και ευτράπελα, αλλά είναι ενδεικτικά για το τεράστιο έλλειμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο σύστημα κατάρτισης και πιστοποίησης. Είναι θετικό πάντως το γεγονός, όπως είχαμε γράψει και σε παλιότερο άρθρο, ότι το ΥΠΑΑΤ σχεδιάζει τη ριζική αναμόρφωση του συστήματος, με ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην όλη διαδικασία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.